Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 18 mei 2024 @ 06:01 door Travelboy , 437 keer bekeken

We boeken volop reizen via internet, checken onze vluchten in via apps en zoeken restaurants op basis van online recensies. Maar terwijl technologie ons helpt om makkelijker te reizen, geeft ze ook oplichters nieuwe kansen. Merk je tijdens je digitale zoektocht naar een goede deal een van deze vijf zaken op? Laat je dan vooral niet meeslepen.

 

 

1. Neprecensies geschreven door AI

 

Wat is het? Neprecensies lijken betrouwbare klantbeoordelingen, maar zijn in werkelijkheid vervalste reacties. Ze willen jouw perceptie en koopgedrag beïnvloeden zodat je specifieke producten of diensten afneemt. Een paar jaar geleden onderzocht de Britse consumentenorganisatie Which? bijna 250.000 beoordelingen van de tien meest populaire hotels in tien toeristische bestemmingen wereldwijd. Volgens hen vertoonde één op de zeven commentaren ‘flagrante kenmerken’ van valse beoordelingen. De organisatie rapporteerde vijftien hotels aan TripAdvisor, waaruit bleek dat veertien ervan in het verleden al betrapt werden op valse positieve commentaren.

 

Door de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen zulke neprecensies authentiek en overtuigend lijken, waardoor het steeds lastiger wordt om ze te onderscheiden van echte beoordelingen. In sectoren zoals de reisbranche, waarin we massaal afhankelijk zijn van recensies, kan dat leiden tot misleidende en vaak teleurstellende ervaringen.

Hoe te herkennen?

 
We lieten een recensie schrijven door ChatGPT.
 

We lieten een recensie schrijven door ChatGPT. © TripAdvisor

 • Te perfecte beoordelingen: echte recensies bevatten meestal zowel positieve als negatieve punten. Een beoordeling die alleen lof bevat, kan verdacht zijn.

 • Vaagheid: neprecensies die gemaakt zijn met AI missen vaak specifieke details en gebruiken algemene complimenten die overal op kunnen slaan.

 • De recensent zelf: bekijk het profiel van de recensent. Een nieuw account of een account dat alleen maar positieve of negatieve beoordelingen plaatst, kan wijzen op manipulatie.

 • Taalgebruik: controleer of recensies vergelijkbare formuleringen of fouten bevatten. Dat kan duiden op automatisch gegenereerde inhoud. Menselijke recensies verschillen in stijl en taalgebruik.

2. Valse berichten van ‘boekingsplatforms’

 

Wat is het? Hiermee bedoelen we phishing-e-mails en berichten die afkomstig lijken van legitieme boekingsplatformen zoals Booking.com, maar in werkelijkheid verstuurd zijn door cybercriminelen. Dit valt onder de noemer ‘e-mailspoofing’: een techniek die wordt gebruikt om je te laten geloven dat een e-mail van een vertrouwde afzender komt. Deze berichten beweren vaak dat er een probleem is met je boeking of betaling en vragen om gevoelige informatie of een nieuwe betaling om het op te lossen.

 

Er wordt misbruik gemaakt van het vertrouwen dat velen hebben in bekende merken. Door de officiële stijl na te bootsen, kunnen de criminelen mensen overtuigen om persoonlijke en financiële informatie te delen, wat kan leiden tot financieel verlies en identiteitsdiefstal.

Hoe te herkennen?

 • Verdachte e-mailadressen: ook al lijkt een e-mail van een officieel adres te komen en bevat die correcte reisinformatie, blijf altijd alert. Oplichters kunnen zulke gegevens gebruiken om heel overtuigend over te komen.

 • Dwingende toon: een echte e-mail van een hotel of boekingssite zal nooit een urgente of dwingende toon hanteren die druk zet om snel te handelen. Dit is een veelgebruikte tactiek van oplichters om je sneller te laten betalen.

 • Taal- en spelfouten: professionele communicatie van bedrijven zoals Booking.com zal over het algemeen vrij zijn van taal- en spelfouten. Fouten in een e-mail kunnen wijzen op fraude. Al wordt het steeds moeilijker om criminelen daarop te betrappen.

 • Verzoeken om betaling of bankgegevens: wees uiterst voorzichtig met e-mails die je vragen om een betaling te doen of je bankgegevens te verifiëren. Echte bedrijven zullen je nooit op die manier vragen om gevoelige informatie opnieuw te verstrekken.

3. AI-gegenereerde afbeeldingen

 

Wat is het? Het gebruik van AI-gegenereerde afbeeldingen is explosief gestegen op sociale media zoals Instagram, Facebook en Pinterest. Het kan gaan van afbeeldingen van niet-bestaande landschappen tot foto’s van fictieve steden. De ‘foto's’ kunnen een grote valkuil zijn voor reizigers: je zou maar eens op je bestemming aankomen en ontdekken dat het er lang niet zo mooi uitziet als je dacht.

Hoe te herkennen?

 
We vroegen aan ChatGPT om een afbeelding van Ibiza te ontwikkelen.
 

We vroegen aan ChatGPT om een afbeelding van Ibiza te ontwikkelen. © ChatGPT

• Onwaarschijnlijke details: controleer of de belichting realistisch lijkt en of texturen zoals huid of stof goed zijn afgebeeld. AI kan moeite hebben met het nauwkeurig weergeven van subtiele details. Let ook op onnatuurlijke proporties en vervormingen in de afbeelding, zoals vreemde wolkenformaties of perfecte reflecties in water. Ook herhaling van bepaalde beplanting kan een indicatie zijn.

• Inconsistenties met bekende beelden: vergelijk de afbeelding met andere foto’s van dezelfde locatie. Op die manier kom je er snel achter of het beeld al dan niet realistisch is.

• Verifieer de bron: check of de afbeelding afkomstig is van een betrouwbare bron, zoals officiële toerismebureaus of erkende reisorganisaties.

• Gebruik reverse image search: deze tool helpt om de authenticiteit van een afbeelding te controleren. Je kan nagaan of de afbeelding elders op het internet gebruikt wordt en zo de echtheid beoordelen. Surf daarvoor naar Google, druk op het icoontje van het fototoestel in het zoekformulier en upload daar de foto waarover je twijfelt. Je kan ook rechtstreeks naar Google Lens gaan en de foto daarmee scannen en opzoeken. 

4. Valse boeking- of reiswebsites

 

Wat is het? Dit zijn frauduleuze internetpagina’s die zijn ontworpen om eruit te zien als legitieme boeking- of reiswebsites. Deze sites kunnen mensen verleiden om een boeking te maken of persoonlijke gegevens in te vullen, waarna ze een valse boekingsbevestiging verstrekken of zelfs een directe betaling aannemen. Ben je in de val gelokt? Dan kan je financiële verliezen lijden en kan je persoonlijke informatie misbruikt worden.

Hoe te herkennen?

• Verdacht URL-adres: inspecteer het webadres nauwkeurig op subtiele afwijkingen van de originele URL, zoals extra letters, cijfers of ongebruikelijke domeinextensies.

• Ontbreken van beveiligingscertificaten: kijk of er een slotje zichtbaar is in de adresbalk, wat wijst op een SSL-certificaat. Een URL die begint met ‘https://’ duidt op een veilige verbinding. Maar let op: dat betekent niet dat de inhoud van de website zelf betrouwbaar is.

• Afwerking van de website: beoordeel de lay-out, typografie en kwaliteit van de afbeeldingen. Het is niet de bedoeling dat er verschillen zijn met wat je van de officiële site gewend bent.

• Verdachte betaalopties: wees voorzichtig met sites die ongebruikelijke betalingsmethodes aanbieden of directe betalingen vragen zonder veilige transactieprocessen.

 
 
 
 

5. Onveilige openbare netwerken

 

Wat is het? Dit verwijst naar de risico’s die gepaard kunnen gaan met het verbinden met openbare netwerken op plaatsen zoals luchthavens, hotels en cafés. Die kunnen onveilig zijn, of zelfs opgezet worden door cybercriminelen met als doel persoonlijke informatie te stelen of malware te verspreiden. Omdat ze niet beveiligd zijn, is het voor hackers eenvoudig om toegang te krijgen tot je apparaat als het ermee verbonden is.

Hoe te herkennen?

• Varianten van bekende netwerknamen: kijk uit voor wifinetwerken waarvan de naam sterk lijkt op die van de locatie waar je bent, zoals een hotel of café, maar met kleine afwijkingen zoals extra letters of afwijkende spelling.

• Risicovolle handelingen op openbare netwerken: vermijd acties zoals bankieren of het invoeren van gevoelige informatie wanneer je verbonden bent met een openbaar netwerk.

• Ongebruikelijke meldingen: een toename van pop-ups en advertenties of ander vreemd gedrag van je apparaat kan een teken zijn dat je verbonden bent met een gecompromitteerd netwerk.

• Ontbreken van VPN-beveiliging: gebruik een betrouwbare VPN (Virtual Private Network) wanneer je online gaat. Dat is een app die je internetverbinding een extra laagje ‘beveiliging’ geeft en je IP-adres verborgen houdt. Buitenstaanders kunnen de pagina’s die je bezoekt zo onder meer moeilijker onderscheppen en traceren. De simpelste manier is dat te doen, is met een app zoals Mullvad VPN of Proton VPN. Gebruik nooit gratis apps die een veilige verbinding aanbevelen, die zijn vaak niet betrouwbaar.

bron: www.hln.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.