Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 april 2024 @ 00:01 door Travelboy , 839 keer bekeken

Het nichesegment natuurkamperen heeft niet te klagen over belangstelling. Na de coronacrisis is dit segment onverminderd populair met meer Natuurkampeerders dan ooit tevoren. We gingen voor een update naar Eelke Horselenberg, directeur van de Groene Koepel. De Groene Koepel verzorgt de erkenning en marketing voor 143 (vooral kleinschalige) Natuurkampeerterreinen en GroepsNatuurkampeerterreinen in Nederland en 14 campings in het buitenland.

 

 

 

Door de kleinschaligheid worden de Natuurkampeerterreinen in de media en statistieken nogal eens over het hoofd gezien. Toch werden er op alle Natuurkampeerterreinen in 2023 ruim 850.000  overnachtingen geboekt. De grootste camping die is aangesloten bij de Natuurkampeerterreinen is het Limburgse Hoeve Krekelberg met 115 kampeerplekken. De gemiddelde grootte van een terrein zit tussen de 40 à 50 plekken; en de gemiddelde overnachtingsprijs ligt rond de € 26 per plek per nacht. Horselenberg: “Een aantal van 40 à 50 is ook wel nodig om bedrijfsmatig een balans te vinden. Onze doelgroep waardeert kleinschaligheid, maar dat wringt soms wel met de exploitatie. Gelukkig doen de meeste beheerders van een Natuurkampeerterrein dit niet om er een grote winst uit te halen, maar vooral veel voldoening en liefde voor de natuur.”

 

Net als de boerencampings van de SVR hechten ook de Natuurkampeerterreinen veel waarde aan een goede band met hun achterban. In 2023 waren er 77.000 Natuurkampeerkaarthouders, meer dan ooit tevoren. Ook het aantal volgers op de socials neemt sterk toe. Het aantal aangesloten campings groeit wat minder hard mee, wat dan wel weer zorgt voor een goede bezetting. Eelke: “We zijn in gesprek met enkele gemeenten om te kijken wat er mogelijk is. Het voordeel van een Natuurkampeerterrein is dat het een hele kleine voetafdruk heeft op de natuurlijke omgeving. En met beperkingen binnen het bestemmingsplan kun je er best voor zorgen dat grootschalige ontwikkelingen in de toekomst worden uitgesloten. Want wij horen ook wel van onze campingbeheerders dat er interesse is in hun terreinen voor andere concepten.” Daarnaast ziet Eelke ook dat recentelijk meer terreinen zich melden die voormalige landbouwgrond hebben omgetoverd tot natuur en de combinatie zoeken met kamperen.

 

In januari van dit jaar nam de Groene Koepel afscheid van het initiatief om de Trekkershutten te promoten. Eelke legt uit waarom dit een logisch stap is geweest: “Ten eerste bleek het lastig voor ons kantoor om dit segment rendabel te krijgen. Daarnaast is de markt ook veranderd de afgelopen jaren en was het zaak voor ons hier onderscheidend in te blijven. Onze kern is het bieden van natuurbeleving, en daar willen we ons verder op versterken”

 

Het afscheid van de Trekkershutten geeft de ruimte om voor de versterking op de groene basis verder door te pakken op ontwikkelingen en toekomstbestendig te blijven. Bijvoorbeeld op het gebied van accommodaties. Eelke: “Je ziet ook bij Natuurkampeerders een behoefte aan accommodaties en Natuurkampeerterreinen spelen hierop in met prachtige hutten. Wij vinden het belangrijk dat dit niet te verstorend werkt op de natuurbeleving. Zo stellen we een maximum percentage vast.” Maar ook de opkomst van campers stelt beheerders voor de vraag hoe deze past bij het natuurkamperen. Eelke: “Een klein busje valt niet zo op, maar tegenwoordig worden campers steeds groter, zwaarder en luxer en dat vinden sommige mensen wel storend. Tegelijkertijd genieten ook de camperaars volop van de natuur en is het dus zaak rekening te houden bij de terreinindeling hoe iedereen kan genieten op een Natuurkampeerterrein”

 

Daarnaast zet De Groene Koepel volop in op duurzaamheid, dit jaar door het project Waterbesparing. Eelke: “Het klimaat wordt steeds wispelturiger, het ene jaar grote droogte en het jaar erop juist te veel neerslag. We zullen slimmer om moeten gaan met water en we pakken dit samen op met de terreinen. Van waterbesparende douches, helofytenfilter tot douchewater opgevangen en dat te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Zo inspireren we beheerders en kampeerders.” Zo zet De Groene Koepel zich in voor de toekomst van Natuurkampeerterreinen en zoekt hierbij ook de samenwerking met partners in de natuur, zoals Nivon en IVN.  

 

Meer informatie: www.natuurkampeerterreinen.nl

 

TwitterFacebookLinkedIn



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.