Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 21 januari 2024 @ 21:21 door Travelboy , 142 keer bekeken

In de afgelopen veertien jaar verruilde hij zijn sfeervolle stadswoning al 25 keer voor een huis van iemand anders, elders op de wereld. Ted Vollebregt is een fervent huizenruiler. Deze manier van goedkoop ‘op vakantie gaan’ zit in de lift, blijkt uit cijfers van HomeExchange. In 2023 was er 44 procent meer huizenruil. ,,Je gaat op vakantie en komt in een echt huis, met alles d’r op en d’r aan.”

 

Ted Vollebregt (66) weet het nog goed, die allereerste keer dat hij samen met zijn toenmalige partner van huis wisselde met mensen uit Luik. ,,Een geweldige woning, waar we toen belandden. Vooral ook qua sfeer”, blikt hij terug.

 

Want bij aankomst kregen de Delftenaren een drankje aangeboden, stond de muziek aan en wachtten er ‘heerlijke kaasjes’ in de koelkast. ,,Echt een warm welkom, we voelden ons gelijk op ons gemak. Alleen, wij hadden dat andersom dus niet gedaan en voelden ons daar wel bezwaard over. Dat was een goede les. Zo moet dat dus!”

 

Smaak te pakken

 

Sinds die eerste keer dat hij van huis ruilde, zo’n veertien jaar geleden, had Ted gelijk de smaak te pakken. Inmiddels staat de teller op bijna 25 ruilvakanties. Tripjes variërend van weekendjes in Luik en Rome en binnenkort Turijn tot aan langere reizen door Andalusië maar ook Thessaloniki, een gebied waar hij zelf niet snel aan gedacht zou hebben als bestemming, maar dat verrassend leuk was.

 
 

Afgelopen jaar beleefde de Delftenaar samen met zijn huidige vriendin, ‘de ultieme ruil’ met een echtpaar uit IJsland. Zo mocht het stel verblijven in de beide woningen van de IJslanders, aan de west- en oostkust én gebruikmaken van hun auto. Andersom verbleven de IJslanders in de woning van Ted aan de Delfgauwseweg aan de rand van het centrum in Delft en reden ze rond in zíjn wagen.

 

 
Ted Vollebregt in zijn keuken, waar tijdens een huizenruil ook wel eens een glas of kopje sneuvelt.
 

Ted Vollebregt in zijn keuken, waar tijdens een huizenruil ook wel eens een glas of kopje sneuvelt. © Nico Schouten

 

,,Waar we alleen geen afspraken over hadden gemaakt, was het gebruik van die auto. Want ik kreeg vervolgens boetes vanuit België en Duitsland. Bleek dus dat die mensen meerdere uitjes naar het buitenland hadden gemaakt en ook nog eens te hard reden. Daar leer je dan wel weer van. Dat had ik graag vooraf geweten, al was het alleen maar vanwege de verzekering en het feit dat je in Duitsland met een milieusticker moet rondrijden. Bovendien is het wel zo netjes om plannen als deze te delen.”

 

Maar verder heeft Ted eigenlijk geen negatieve ervaringen. Het ruilen van huizen gebeurt in zijn ogen dan ook op basis van vertrouwen, daar komen geen contracten aan te pas.

 

Groepsapp met voorpret

 

,,Je wordt benaderd voor een ruil en hebt dan vooraf contact met elkaar. Meestal wordt er een groepsapp aangemaakt waarin allerlei informatie en ook tips worden gedeeld. Dan begint de voorpret eigenlijk al. Het spannendste moment is eigenlijk altijd het boeken van de tickets. Dat moet je wel ongeveer tegelijk doen, dat geeft zekerheid.”

 

Mensen uit IJsland hadden boetes gereden. Uiteinde­lijk lag er op een dag een envelop met cashgeld op mijn deurmat

Ted Vollebregt, fervent huizenruiler
 

Ted vindt het vooral leuk dat deze manier van vakantie vieren ervoor zorgt dat je sneller bijzondere contacten opdoet. In een aantal gevallen hield hij er zelfs vriendschappen aan over. ,,Je verblijft in de dagelijkse woonomgeving van alledaagse mensen die, doordat je hun spullen gebruikt, ook leert kennen”, legt hij uit. ,, e maakt soms ook kennis met de buren en voor je het weet ben je te gast op een buurtfeest of barbecue.”

 

 
Ted Vollebregt, zittend op zijn favoriete plekje in zijn eigen, sfeervolle woning in Delft.
 

Ted Vollebregt, zittend op zijn favoriete plekje in zijn eigen, sfeervolle woning in Delft. © Nico Schouten

 

En ja, er sneuvelt wel eens een glas of een kopje, zoals in dat alledaagse leven ook het geval is. ,,Maar dat meld je dan en dat levert eigenlijk nooit problemen op”, aldus Ted. ,,Dat vergoed je gewoon netjes of mensen doen er niet moeilijk over.”

 

Maar de huizenruiler beleefde ook een keer een angstig moment in Andalusië, toen hij door de hond van de buren in zijn bil werd gebeten. De viervoeter dacht blijkbaar dat hij een ongenode gast was. ,,Die mensen schaamden zich kapot, hebben me naar het ziekenhuis gebracht en meerdere keren hun excuses gemaakt. Toen was het wat mij betreft ook weer oké.”

 

Envelop met cashgeld

 

Overigens lukte het de IJslanders niet om het bedrag van de boetes via hun bankrekening over te maken. ,,Uiteindelijk lag er op een dag een envelop met cashgeld op mijn deurmat. Had hun zoon, die hier aan de TU Delft studeert, de opdracht gekregen dat te doen. Zo kan het ook, maar ik keek toch een beetje raar op.”

 

 
Ted Vollebregt is een fervent huizenruiler, zondag doet hij mee aan de eerste Open Huizen Dag. In zijn woning hangen veel schilderijen die hij zelf heeft gemaakt.
 

Ted Vollebregt is een fervent huizenruiler,

 

 

bron: www.ad.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.