Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 juli 2024 @ 00:00 door Travelboy , 187 keer bekeken

“Ik zag twee beren broodjes smeren…” Ja, de beer duikt steeds vaker op in Europa. Waar sommige reizigers juist het risico uit de weg gaan, zijn er ook de thrillseekers. In dit artikel lichten we de gebieden uit waar ze voorkomen zodat je ze kan opzoeken – of juist vermijden.

 

Het is sinds enkele jaren de nieuwe sensatie voor natuur- en wildlifeliefhebbers: de beer is echt bezig met een opmars in Europa. Waar we in Nederland nog aan het wennen zijn aan de komst van de wolf, houden ze zich in ItaliëSlovenië en Spanje bezig met een flinke toename van deze reusachtige alleseters. Met alle gevolgen van dien, zoals de hardloper die werd aangevallen en beren die door de straten renden in Liptovsky Mikulas, een stad in Slowakije.

 

Beer zit in het bos met zonsondergang
© Ondrej Prosicky / Shutterstock.com

 

De verandering is dus even schakelen. Toch komen alleen de extreme gevallen in het nieuws; berenaanvallen komen over het algemeen maar zelden voor. Kom je nou toch een agressieve beer tegen? Lees dan hier wat je het beste kan doen om een berenaanval te overleven. Alvast een paar tips: ga altijd met een ervaren organisatie of een expert die het gebied goed kent. De beste kans om een beer te zien is tussen april en november, als ze niet in hun winterslaap zitten.

 

En tot slot hebben we het voor de duidelijkheid in Europa alleen over populaties van bruine beren. Wil je dus zwarte beren zien? Dan kan je beter naar Canada gaan, het land met de grootste populatie zwarte beren ter wereld.

 

Boze beer
© Gigello / Shutterstock.com

 

Meeste kans in Noord-Europa

Omdat het nieuws bolstaat van berenaanvallen in Italië en Slovenië, zou je misschien denken dat hier ook de grootste berenpopulaties te vinden zijn. Niets is echter minder waar, want de Scandinavische landen, samen met Rusland, spannen nog altijd de kroon. In Noorwegen leven ongeveer honderdvijftig beren, in Finland vijftienhonderd en in Zweden maar liefst vijfentwintighonderd beren. Rusland staat daar dan weer boven en is met maar liefst honderddertigduizend stuks het land met het grootste aantal bruine beren ter wereld. In Zweden komen ze voor in alle gebieden rond het midden en het noorden van het land. In de provincies Hälsingland, Dalarna en Jämtland kan je ze uitstekend spotten. In Finland kan je ze goed spotten in de grensprovincies met Rusland, in Noord-Karelië en Zuid-Karelië. En laten we ook Estland niet vergeten, waar je aan de grens met Rusland beren kan spotten, in de deelstaat Ida-Virumaa. In Rusland komen beren eigenlijk in iedere regio van het gigantische land voor, al ligt het zwaartepunt in de dichte bossen van Siberië. Toch vind je in de grensstreek met Finland alleen al tienduizend beren in de Russische bossen.

 

Beer bij een meer reflectie bos
© Ondrej Prosicky / Shutterstock.com

 

De grootste berenpopulatie van Europa

Dan de Europese regio met de grootste populatie beren, als we Rusland even buiten beschouwing laten. In het bergachtige Roemenië en in het westen van Oekraïne en in de Kleine Karpaten van Slowakije, onder andere in het Tatragebergte, vind je een populatie van bijna achtduizend beren. In de Roemeense deelstaat ArgeÈ™ of in de buurt van de stad BraÈ™ov kan je het beste terecht voor een berentour. Wil je de beer helpen? Het is in dit land ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in een Bear Sanctuary in de buurt van Transsylvanië.

 

shutterstock 2263252607
© Erik Mandre / Shutterstock.com

 

De haat-liefdeverhouding in de Dinarische Alpen

Mogelijk vierduizend beren. Ja hoor, zoveel vind je er in de Dinarische Alpen, de bergenrij langs de Adriatische kust. We hebben het dan over de landen SloveniëKroatiëBosniëMontenegroAlbanië en Griekenland. Ze leven het meeste in en rond de bergen, dus pas je route daarop aan als je ze wil tegenkomen. In Kroatië zijn er bijna duizend en vind je ze vooral in Gorski Kotar, Lika en delen van Dalmatië. En dan Slovenië, een klein land maar een reus op dit gebied. In de buurt van de Notranjska- en Kočevskoregio, in het zuidwesten van het land, leven maar liefst tussen de vijfhonderd en zeshonderd beren. Daar mogen ze beretrots op zijn. Voor een avontuur in Montenegro (honderdvijfentwintig beren), kan je het beste afreizen naar het wonderschone Nationaal Park Durmitor of de Peaks of the Balkans en in Griekenland (vijfhonderd beren) ben je bij het Pindosgebergte in Epirus aan het juiste adres.

 

Ben je gesteld op de bruine reuzen, vermijd dan absoluut het beeronvriendelijke land Bosnië. Hier is het jagen op beren namelijk niet illegaal. Sterker nog, voor een flinke prijs kan je hier op jachtsafari gaan om ze af te schieten, in plaats van ze te bewonderen. Ook Albanië is nog niet zover. Hoewel jagen hier net als het houden van een beer illegaal is, wordt er nog veel gestroopt en zijn er nog altijd mensen die beren in gevangenschap houden. De controle hierop laat te wensen achter.

 

Beer zit opgesloten in een kooi
© SV_portfolio / Shutterstock.com

 

Een Sloveense importbeer in de Alpen

Inmiddels horen we steeds vaker berichten over de groeiende populatie beren in de Alpen. In de jaren negentig kwam de beer helemaal niet meer voor in dit gebied, maar vanwege een fokprogramma met Sloveense beren in Noord-Italië is het dier bezig met een heuse comeback. De populatie groeit ieder jaar en inmiddels zijn de andere Alpenlanden (ZwitserlandOostenrijk en het zuiden van Duitsland) ook voorzien van beren. Inmiddels wonen er zo’n zeventig bruine beren in Italië, dertig in Oostenrijk en ongeveer een tiental in Duitsland en Zwitserland. In Italië vind je ze vooral in de Dolomieten en de Abruzzen, in Oostenrijk vind je ze niet alleen in en rond de Alpen, maar ook in de Karawanken, op de grens met Slovenië.

 

Beer zit in een Europees bos te chillen
© imageBROKER.com / Shutterstock.com

 

Beren in Noord-Spanje en de Pyreneeën

Ook in Spanje is de beer met een flinke opmars bezig. Waar het hier een paar jaar geleden nog om enkele tientallen beren ging, zijn dat er nu al zo’n vierhonderd. Het beste spot je ze in de Noord-Spaanse deelstaten Asturië en Cantabrië. Vooral in het natuurgebied Picos de Europa heb je veel kans om een beer te spotten. Ook rond de Pyreneeën zijn ze te vinden, op de grens met Frankrijk. Omdat beren niet zo met grenzen bezig zijn als mensen, zijn er ook al een paar overgestoken. Daarom leven er nu ook zo’n dertig beren in Frankrijk.

 

Beer zit in het bos met zon op achtergrond
© Martin Mecnarowski / Shutterstock.com

 

De beste plek ter wereld? Noord-Amerika

Goed, er is altijd dat gezegde van ‘baas boven baas’. Als het je niet uitmaakt of je een bruine of zwarte beer te zien krijgt, kan je nog altijd het beste naar Canada. Met een aantal van tussen de driehonderdduizend en vierhonderdduizend zwarte beren is dit het land met de grootste berenpopulatie ter wereld. En dat niet alleen; in dit land is de mens beter gewend aan de beer, dus zijn er minder conflicten met de berenpopulaties dan in Europa. De meeste kans heb je in British Columbia. In de Verenigde Staten huisvest de staat Alaska de meeste beren.

 

bron: www.3opreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.