Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 september 2024 @ 05:13 door Travelboy , 56 keer bekeken

Zat jij deze zomer in het buitenland en had je met je telefoon een slechte dekking? Je bent niet de enige. Telefoons kiezen in het buitenland zelf een netwerk, maar dat is niet altijd het netwerk met het beste bereik.
 

Je zou verwachten dat jouw telefoon in het buitenland automatisch het netwerk met de beste dekking selecteert. Maar dat is niet altijd het geval, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Daardoor kan jij een slechte dekking of trage mobiele internetverbinding hebben, terwijl iemand anders op dezelfde plek geen problemen ervaart.

 

Nederlandse providers kunnen buitenlandse voorkeursnetwerken programmeren op de simkaart in jouw telefoon. KPN, Vodafone en Odido bevestigen dat ze dat doen.

 

"Wanneer de telefoon is ingesteld op 'automatisch netwerk kiezen' zal de telefoon in het buitenland verbinding maken met een van de voorkeursnetwerken", legt een woordvoerder van Vodafone uit.

 

"We hebben echter geen informatie over de lokale dekking in het buitenland", vervolgt de Vodafone-woordvoerder. "Het is daardoor mogelijk dat een andere provider op een bepaalde locatie betere dekking biedt."

 

Je krijgt in het buitenland toegang tot bijna alle netwerken

 

Naast de voorkeursnetwerken hebben Nederlandse providers doorgaans ook overeenkomsten met de meeste andere buitenlandse mobiele netwerken. Dat betekent dat je jouw telefoon handmatig op een ander netwerk kunt zetten als de dekking van het geselecteerde netwerk tegenvalt. Maar niet iedereen is daarvan op de hoogte.

 

"Onze klanten kunnen in het buitenland gebruikmaken van vrijwel alle netwerken die beschikbaar zijn", vertelt een woordvoerder van KPN. "Dat doen we, zodat we onze klanten altijd de beste dienstverlening kunnen geven."

 

Providers hebben verschillende redenen voor voorkeursnetwerken

 

Providers hebben verschillende redenen om voorkeursnetwerken in te stellen op jouw simkaart. Vodafone is bijvoorbeeld onderdeel van de internationale Vodafone Group en dirigeert klanten in het buitenland bij voorkeur naar een Vodafone-netwerk.

 

Maar het kan ook een stukje historie zijn. Klanten van Odido (voorheen T-Mobile) komen in bijvoorbeeld Duitsland automatisch op het netwerk van T-Mobile Duitsland uit.

 

Onderlinge afspraken kunnen doorslaggevend zijn


Providers maken onderling afspraken over toegang tot elkaars netwerk. Soms is de overeenkomst met de ene provider gunstiger dan die met de andere. Dat kan een reden zijn om het netwerk met de gunstigste voorwaarden in te stellen als voorkeursnetwerk.

 

Vodafone selecteert voorkeursnetwerken op basis van de kwaliteit van het netwerk, beschikbare diensten en roamingafspraken. Odido zegt dat de dekking en snelheid van een netwerk in het buitenland doorslaggevend zijn. KPN kiest meerdere voorkeursnetwerken per land, waardoor telefoons van klanten zelf het beste beschikbare netwerk kiezen.

 

Wij zijn verwend met de beste mobiele netwerken ter wereld


Maar consumenten in Nederland zijn ook wel erg verwend. De mobiele netwerken hier behoren tot de beste in de wereld, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Umlaut.

 

"Wij willen klanten in het buitenland ook een zo goed mogelijke ervaring bieden", vertelt de woordvoerder van Odido. "Maar vanwege de exceptionele kwaliteit van mobiele netwerken in Nederland kan de kwaliteit in het buitenland nog weleens als minder ervaren worden."

 

bron: www.nu.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.