Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 04 juni 2024 @ 02:30 door Travelboy , 370 keer bekeken

Hostels zijn de perfecte manier om goedkoop te reizen en snel nieuwe vrienden te maken – maar daar horen ook etiketten bij. Iedere doorgewinterde reiziger kent de ongeschreven regels die bij een hostel horen. En hoewel het merendeel zich eraan houdt, doet niet iedereen dat.

 

Je wil wat van de wereld zien, vrienden maken van over de hele wereld en het liefste wil je dat allemaal een beetje betaalbaar doen. Dan ben je al snel aangewezen op hostels. Het kunnen de leukste, meest bruisende slaapplekken zijn waar je ooit bent geweest. Maar dat betekent ook dat je je kamer deelt met onbekenden waar je niet altijd de controle over hebt. Op ons Instagramaccount vroegen we naar jullie grootste ergernissen tijdens het slapen in hostels. Weten wat jullie grootste red flags zijn? Lees dan snel verder.

 

Een rommelige hostelkamer
© Peter Gudella / Shutterstock.com

 

’s Nachts het licht aandoen

Het is by far jullie grootste ergernis: mensen die na het stappen diep in de nacht terugkeren naar de slaapkamer en met een knal het licht aanzetten. In een klap schrikt iedereen wakker. Er zijn maar liefst veertien berichten over binnengekomen, waarmee deze stipt op nummer één staat.

 

Sommigen maken het na hun nachtelijke escapades wel heel erg bond. Zo vertelt Joey tijdens zijn verblijf in SydneyAustralië: “Ze kwamen midden in de nacht binnen, stomdronken. Iemand die al lag te slapen had zijn tas niet goed weggelegd. Die heeft het geweten, want ze plasten en kotsten er gewoon overheen.” Nachtbraken in de breedste zin van het woord, dus.

 

Lamp aandoen in een hostel
© GBJSTOCK / Shutterstock.com

 

De andere kant op kan het echter ook. Stel je voor. Je hebt net een avondje doorgehaald en er is flink wat alcohol bij komen kijken. De volgende ochtend zit je met een kater aan je ontbijt als er plotseling een paar Amerikanen tegen je aan beginnen te praten en niet meer stoppen. Het overkwam Luuk toen hij in Dublin in Ierland verbleef: “Het is alsof ze katers niet eens begrijpen. Ze gingen het gesprek met me aan, maar ik ben nou eenmaal niet zo’n zonneschijn in de ochtend. Laat staan als ik een kater heb.”

 

 

Om op te staan en tegen iemands bilspleet aan te kijken was niet echt fantastisch en zal me nog lang bijblijven.

- Kim

 

 

Krakend bed en kreunende geluiden

Met zes binnengekomen berichten staat seks in de gedeelde kamer op nummer twee tussen jullie ergernissen. Vooral als het in het bed boven je gebeurt, zo vertelt ook Willem toen hij in Hoi An in Vietnam was: “Ze gingen tekeer op een bovenbed zonder gordijntjes op een volle slaapkamer om 4 uur ’s nachts. De nacht erop had ik ook nog eens een snoozer en iemand die de hele nacht lag te hoesten. Ik heb hiervan geleerd dat een party hostel vaak niet de beste plek is om te verblijven.”

 

Mensen die naakt slapen zijn volgens Kim ook een grote, rode vlag. “Om op te staan en tegen iemands bilspleet aan te kijken was niet echt fantastisch en zal me nog lang bijblijven.” Dat begrijpen we, Kim. Dat begrijpen we.

 

Tas inpakken in een hostel
© Just Life / Shutterstock.com

 

In krakende zakken graaien

Je tas in- en uitpakken midden in de slaapzaal terwijl de rest nog heerlijk ligt te dutten. Het is een enorme no-go volgens jullie. Sowieso wordt het in tassen graaien niet gewaardeerd. Zo had Joost in Malmö iZweden iemand naast ‘m liggen die ’s nachts om de vijf minuten in een plastic tasje zat te graaien. “Ik sliep op een enorme grote slaapzaal en naast mij lag een man met zijn telefoon in een plastic zakje. Elke vijf minuten haalde hij zijn telefoon eruit en ging hij erop kijken, om het vervolgens weer terug in dat zakje te stoppen! Ik ben uit bed gestapt en heb ‘t zakje afgepakt; ik was er klaar mee. Toen heerlijk geslapen.”

 

Man zit op telefoon in de nacht in een hostel
© Ground Picture / Shutterstock.com

 

…En nog veel meer ergernissen

Andere ergernissen die veel genoemd worden, zijn mensen die een wekker zetten en er vervolgens doorheen slapen of ‘m tien keer af laten gaan voordat ze uit bed komen. Een zogeheten snoozer, zoals Willem het al noemde. Snurken noemen jullie ook vaak. En nee, je kan er niets aan doen. Maar toch, om de hele slaapzaal mee te laten genieten van de klanken die uit je luchtwegen komen, wordt niet op prijs gesteld. Persoonlijke hygiëne is ook iets wat je overnachting kan maken of breken. “Iedere ochtend, heel vroeg, stapte een oudere man onder de douche en maakte hij iedereen wakker met heel hard gerochel en gesnotter,” zegt Luuk over zijn verblijf in Dublin. Mobiel met het volume op standje honderd is ook een van jullie grootste frustratiebronnen. “Mensen die gewoon hard telefoneren of TikTokfilmpjes op vol geluid afspelen. Verschrikkelijk!” Aldus Irene.

Eervolle vermelding

En dan zijn er nog de ergernissen die niet in te delen zijn in een van de bovenstaande categorieën. Zo had Tomesh in een dorm in Australië een kamergenoot die de hele dag lag te blowen. “De toon was gelijk gezet toen ik vroeg waar hij vandaan kwam: ‘Jupiter’, zei hij. Dat vond hij zelf hilarisch. De wietwalm nam uiteindelijk wel af. Het meest vervelende was dat hij constant de kamer in- en uitliep om te gebruiken, dag en nacht.”

 

Stoner rolt een joint in een hostel
© Tint Media / Shutterstock.com

 

Nooit meer hostels?

Na deze opsomming aan frustraties zou je kunnen zeggen: ik ga nooit meer in een hostel slapen. Toch is dat niet wat jullie ons lieten weten. “Absoluut zou ik weer in hostels blijven slapen. Meestal is een hostel geweldig. Ik vind dat er veel voordelen aan zitten! Sowieso is de prijs vaak goed. Daarnaast vind ik de gezelligheid gewoon heel fijn in hostels. Als solo-reiziger hoef je maar “hoi” tegen iemand te zeggen en de kans is groot dat je vrienden maakt. Tevens organiseren hostels vaak veel voor gasten tegen betaalbare prijzen, denk aan tours en avonden om anderen te ontmoeten,” aldus Willem.

 

Ook Marc blijft positief: “Een nare ervaring in een hostel heeft zeker niet mijn reis verpest; ik vind het fantastisch om in een hostel te verblijven. Het is goedkoop, je leert heel veel verschillende mensen kennen en maakt makkelijk vrienden. Verder is het personeel in een hostel vaak heel laagdrempelig en chill, zij kunnen je met verschillende dingen van de reis helpen. Ik zou het iedereen aanraden om in hostels te verblijven.”

 

Vrienden komen aan in een hostel
© DavideAngelini / Shutterstock.com

 

Van hostel naar hostel hoppen blijft dus volgens jullie een hartstikke goede manier van reizen. En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Want hoe storend sommige gasten ook zijn, de vrienden die je maakt en de herinneringen die je opdoet zullen je je leven lang bijblijven. En tja, als je een keer een vervelende kamergenoot hebt, heb je ook meteen iets om over te klagen met je andere kamergenoten. En als er iets is wat mensen met elkaar verbindt, is het wel het zeuren om iets wat eigenlijk best dragelijk is.

 

bron: www.3opreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.