Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 29 januari 2024 @ 08:01 door Travelboy , 314 keer bekeken

Nu de feestdagen achter de rug zijn, kijken we alweer vooruit naar de lente. Toch duurt de winter nog een dikke twee maanden. We helpen je daarom graag de donkere dagen door: deze vijf Europese steden zijn gemaakt voor een winterse stedentrip.

 

 

Boedapest
© ZGPhotography / Shutterstock.com

Boedapest, Hongarije 

Om te beginnen is Boedapest natuurlijk in elk seizoen prachtig. Maar waar het in de zomer vaak overvol is door festivalgangers, keert de rust terug in de winter. Het kan dan behoorlijk fris worden en de zon gaat rond vier uur ’s middags alweer onder. Een ideaal moment om je onder te dompelen in de spa-cultuur van de Hongaarse hoofdstad. Want in de winter is Boedapest letterlijk een warm bad. 

 

De stad telt maar liefst 123 natuurlijke warmwaterbronnen en meerdere thermale baden. De bekendste is de Szechenyi Spa, met in totaal achttien warme buiten- en binnenbaden. Of zwem in een heus paleis in één van de dertien Gellért baden. Je helemaal onderdompelen in de eeuwenoude Ottomaanse geschiedenis van de stad? Ga dan naar de Király baden. 

 

Helemaal opgewarmd? Ga dan nog even het ijs op. Naast het stadspark vind je één van Europa’s oudste en uniekste schaatsbanen. Met uitzicht op het imposante Vajdahunyad-Kasteel kijk je hier vooral na zonsondergang je ogen uit terwijl je overeind op je schaatsen probeert te blijven. De schaatsbaan is dagelijks van 09:00 tot 21:00 uur open. 

 

Nog geen zin om naar je hotelkamer te gaan? Loop na het schaatsen nog even binnen bij één van de vele ruïne pubs, zoals het iconische Szimpla Kert. Dit voorheen leegstaande pand werd omgetoverd tot een kunstzinnig doolhof van kleine kamers met elk een eigen thema. En een groot voordeel van de winter? Geen zomerse, lange rijen. 

 

Tampere
© Raland / Shutterstock.com

Tampere, Finland 

In een lijst met steden voor een winterse citytrip, kan Finland natuurlijk niet ontbreken. Toch slaan we de Finse hoofdstad even over. Waarom? Niet Helsinki, maar Tampere is dé saunahoofdstad van de wereld. Met ruim dertig openbare sauna’s in de stad en ruim vijftig in de omgeving telt Tampere meer openbare sauna’s dan elke andere stad. Hier vind je allerlei soorten sauna’s, van kleine hutten tot sauna-restaurants. Genoeg mogelijkheden dus om op te warmen. 

 

De Finnen zullen het overigens eens zijn met ons advies. Tampere is de snelst groeiende stad van Finland en is ook onder binnenlandse reizigers populair. Dat ligt niet alleen aan de sauna’s, maar ook aan de prachtige omgeving. Zo ligt de stad, die zich op zo’n tweeëneenhalf uur rijden van Helsinki bevindt, tussen twee meren. Verlaat het stadcentrum en je bent binnen no-time in een prachtig besneeuwd landschap. 

 

De dag leuk afsluiten? Ga naar de oude textielfabriek. Dit complex was voorheen cruciaal voor de economie in Tampere en vormde zelfs een hele wijk. Nu hebben de fabrieksgebouwen een culturele invulling gekregen, waarin je veel cafés en restaurants vindt. 

 

Athene
© Sven Hansche / Shutterstock.com

Athene, Griekenland 

Ga je in de zomer naar Athene? Dan krijg je zomaar te maken met temperaturen die flink boven de dertig graden uitstijgen. Niet ideaal als je je al wandelend in de rijke geschiedenis van de Griekse hoofdstad wil onderdompelen. Hoe anders is dat in de winter, wanneer het in Athene gemiddeld zo’n dertien graden is. Perfect om lekker rond te wandelen en te genieten van alles dat er in deze historische metropool te zien is. En met een jas pak je alsnog lekker dat terrasje in de zon. 

 

Bijkomend voordeel is dat de grote hordes toeristen in de winter verdwijnen en de vele Grieken die op de eilanden werken juist terugkeren. Athene voelt daardoor weer écht Grieks aan en de vele bezienswaardigheden zijn rustiger en goedkoper. Wil je bijvoorbeeld naar het wereldberoemde Akropolis? Dan betaal je in de winter de helft van de prijs ten opzichte van de zomer. Daarnaast hoef je meestal niet in de rij te staan en bewonder je in alle rust dit duizendenjaren oude werelderfgoed dat machtig over Athene waakt. 

 

Ook ideaal in deze zachte temperatuur? Een wandeling door de vele sfeervolle wijken in de stad. Struin bijvoorbeeld over de beroemde en nu veel rustigere vlooienmarkt in Monastiraki of bewonder de imposante streetart in wijken als Metaxourgeio, Psyrri en Exarchia. 

 

Kopenhagen
© Double Bind Photography / Shutterstock.com

Kopenhagen, Denemarken 

Net als Finland, kan ook Denemarken niet ontbreken op de winterse lijstjes. Waarom? Dit is het land waar hygge ontstond, het Deense concept van gezelligheid en warmte. Hygge draait om ontspannen, rustig aan doen en de tijd nemen om van de kleine momenten te genieten. En het begrip floreert tijdens de donkere wintermaanden, waarbij Denen er alles aan doen om het extra knus te maken. Dat zie je niet alleen in huizen, maar ook in stadscentra. Zoals in Kopenhagen

 

Naast die gezelligheid kan je Kopenhagen gerust beschouwen als de Design-hoofdstad van Europa. De stad kent ontelbaar veel kunstgalerijen waar je even binnenloopt. En ook voor kunst-, design-, en architectuurmusea ben je in de Deense hoofdstad op de juiste plek. Hop even naar binnen bij het Nationale Museum van Denemarken of bewonder hedendaagse kunst in het Arken Museum.

 

Kan je het wellness-idee van een winterse stedentrip niet loslaten? Ook in Kopenhagen kan je een echte Scandinavische sauna- en hottubervaring beleven met uitzicht op het water. En wanneer je helemaal bent opgewarmd door de gezelligheid en sauna’s, sluit je je dag af in een van de vele restaurants van hoog niveau. 

 

Tallinn
© Sergey Anufriev / Shutterstock.com

Tallinn, Estland 

Waarom Tallinn in dit rijtje staat? Ten eerste heb je hier de hoogste kans op sneeuw van alle Europese hoofdsteden. Met gemiddeld zo’n 20,5 dagen sneeuw in de winter, kan ieder ijskonijn z’n hart hier ophalen. Wil je dat optimaal beleven? Net buiten het stadcentrum vind je een groot festivalterrein dat in de wintermaanden wordt omgetoverd tot wintersportcentrum. Ideaal dus om je stedentrip te combineren met een snowboard-, ski-, of schaatsavontuur. 

 

Tallinn ligt pal tegenover Helsinki aan de Finse Golf. Deze zeestraat bevriest in de winter regelmatig. Een prachtig plaatje natuurlijk, maar ook een perfecte setting voor natuurschaatsen of een ijswandeling. 

 

Genoeg ijs gezien? Dan staat er nog een culturele verrassing op je te wachten. Estland heeft met 18 museums per 100.000 inwoners de hoogste museumdichtheid van Europa. Wandel tussen de vele middeleeuwse gebouwen in het historische stadscentrum, dat een plek kreeg op de UNESCO Werelderfgoedlijst, van museum naar museum en sluit je dag af in één van de vele gezellige restaurants of cafés. 

 

bron: www.3opreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.