Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 12 februari 2024 @ 00:03 door Travelboy , 315 keer bekeken

Op reis gaan met de trein wordt steeds populairder en wij begrijpen helemaal waarom. Het is niet alleen een stuk duurzamer, maar de trein neemt je vaak ook mee langs prachtige plaatsen die je anders niet zou zien. Ons favo reismagazine Lonely Planet tipt enkele van de mooiste treintripjes door Europa, waarbij het uitzicht op de trein adembenemend is.

 

 

 

Hoewel ons openbaar vervoer ons soms stress kan bezorgen, zit reizen met de trein toch ook in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor de trein om landen op een mum van tijd te doorkruisen en hun van de éne prachtige reisbestemming naar de andere te brengen.

 

 Maar vaak is de treinreis zelf nog een stuk mooier dan de bestemming waar je eigenlijk naar onderweg bent! Deze treintripjes – inclusief een uitzicht om u tegen te zeggen – wil je niet missen volgens Lonely Planet in 2024.

De Kleine Gele Trein, Frankrijk

Bijzondere rit met het gele treintje in de oostelijke Pyreneeën

De Kleine Gele Trein ofte Le Petit Train Jaune is iconisch in Frankrijk. Hij brengt je van Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol, vlak voor de Spaanse grens. De treinrit is zo’n 63 km lang en duurt 4u30. Onderweg word je getrakteerd op het prachtige uitzicht in het Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën. Hoewel de treinrit allesbehalve luxueus is – de gele trein rijdt al sinds 1920 rond – wordt deze rit wel vaak bestempeld als de mooiste van heel Frankrijk. Geen supercomfortabele zetels en vloerverwarming, wel de wind in je haren en adembenemende uitzichten. Een ticketje voor De Kleine Gele Trein koop je vanaf € 11.

 

MEER INFORMATIE
 

Titoslijn: Belgrado naar Bar, Servië en Montenegro

 

Eén van de allermooiste treinritten in Europa loopt tussen Servië en Montenegro. In de Servische hoofdstad Belgrado stap je op voor een trip van maar liefst 476km. Daar doe je 12uur over, maar geloof ons: het vliegt voorbij. Afstappen doe je in de prachtige badstad Bar in Montenegro. Maar ook onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten: tussen de bergen en langs de mooiste meren. Een ticketje kost je ongeveer € 40.

 

MEER INFORMATIE
 

De Bernina Express, Zwitserland

Foto

De gekende Bernina Express neemt je mee door het prachtige Zwitserse binnenland. Opstappen doe je in Chur, zo’n 156km kilometer later stap je weer af in Tirano. Beide stadjes zijn pittoresk, maar de weg ertussen is pas echt indrukwekkend en duurt zo’n 4u30. Naast een gewoon zitje, kan je ook een ticket boeken voor één van de panoramarijtuigen. Dat kost je € 15 meer, maar is het geld wel meer dan waard. Voor een gewoon ticket betaal je zo’n € 60.

 

MEER INFORMATIE
 

Settle & Carlisle-lijn, Verenigd Koninkrijk

 

Hoewel deze route niet écht uit de ‘Harry Potter’-films komt, lijkt het wel alsof je de magische wereld van Zweinstein bent binnengereden. Gedurende 113 kilometer kan je genieten van het typisch Engelse platteland tussen Settle en Carlisle. Op 1u en 40 minuten brengt de lijn je door het mooiste stuk van Noord-Engeland en zet je weer af tegen de Schotse grens. Een ticket kost je ongeveer € 10.

 

MEER INFORMATIE

Brenner Spoorweg: München naar Venetië, Duitsland, Oostenrijk en Italië

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Eurocity_bei_Matrei_am_Brenner.jpg/640px-Eurocity_bei_Matrei_am_Brenner.jpg

De Brenner Spoorweg is wereldwijd bekend. Het is namelijk de eerste spoorweg ooit die de Alpen overstak. Hoewel je er 6u30 overdoet, is dat eigenlijk best snel, aangezien je wel drie landen doorkruist. Vertrekken doe je in Duitsland, München. Van daar rijd je meteen de bergen in, langs Innsbruck in Oostenrijk. Door de bergen rijdt de trein dan stilaan weer naar beneden, richting het water om uiteindelijk toe te komen in het romantische Venetië. Onderweg passeer je ook nog langs de vele wijngaarden in Italië, wat de treinrit van 563 kilometer nooit saai maakt. Een ticket koop je vanaf € 29.

 

MEER INFORMATIE

The Heart of Wales-lijn, Wales en het Verenigd Koninkrijk

 

Zoals de naam al doet vermoeden rijd je met The Heart of Wales-lijn door het hart van Wales. Opstappen doe je aan de kust van Swansea, vier uur later stap je weer af in het noorden van Wales in Shrewsbury. De treinrit zelf is niet fancy, maar wel adembenemend. Gedurende vier uurtjes even verdwijnen van de buitenwereld, in het schilderachtige landschap van Wales? Check! Voor een ticketje betaal je zo’n € 45.

 

MEER INFORMATIE

De Kyle of Lochalsh-lijn, Schotland

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Duncraig_Loch_Carron.jpg

Wie altijd al gedroomd heeft van een tripje door de Schotse Hooglanden, wil de Kyle of Lochalsh-lijn een keer nemen. De treinrit neemt je mee van Inverness naar Kyle of Lochalsh, een feeëriek dorpje aan de noordwestkust van Schotland. Al is de 2u30 durende treinrit zeker niet minder sprookjesachtig. Maak je klaar voor 135 kilometer aan uitgestrekte weilanden, helderblauwe waterpassen en hoge kliffen. Een enkeltje naar Kyle of Lochalsh kost je ongeveer € 18.

 

MEER INFORMATIE

Nova Gorica naar Jesenice, Slovenië

 

Eén van de mooiste landen om te doorkruisen met de trein moet Slovenië wel zijn. Niet alleen zijn de spoorwegen gemaakt om een prachtig uitzicht te hebben tijdens de rit, ook is het openbaar vervoer er supervlot én betaalbaar! Voor het tripje naar Nova Gorica naar Jesenice, wat zo’n 89 kilometer is, betaal je € 7,70. In totaal geniet je van een twee uur durende rit langs onder andere het mooie meer van Bled en de uitgestrekte natuur die Slovenië te bieden heeft.

 

MEER INFORMATIE

De Centovalli Express, Zwitserland en Italië

 

Op de Centovalli Express krijg je het mooiste van Italië en Zwitserland te zien. Opstappen doe je in Domodossola in het noorden van Italië. Langs het prachtige Lago Maggiore brengt de trein je op twee uur tijd naar het zuiden van Zwitserland in Locarno. Op die 52 kilometer passeer je maar liefst 83 bruggen, die elk z’n eigen prachtige uitzicht hebben.

 

MEER INFORMATIE

Bergensbanen, Noorwegen

De Noorse trip van Bergen naar Oslo is een must voor elke treinliefhebber en reisfanaat. Je krijgt er een unieke kijk op het Noorse binnenland, maar rijdt er ook langs de mooiste rivieren en meren. De treinrit is wel één van de langere in dit lijstje, zo’n 6u30 en kost je ook € 76, maar geloof ons: het is het écht waard. Zelfs Noren nemen deze trein met veel liefde om de natuur te kunnen bewonderen.

 

bron: www.flair.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.