Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 augustus 2024 @ 00:07 door Travelboy , 193 keer bekeken

Wil je Europese steden met de trein kunnen bereiken voor een toffe stedentrip? Dit zijn 10 steden op 2 tot 5 uur reizen met de trein vanaf Nederland.

Voor deze lijst hou ik Amsterdam aan als startpunt. Als je vertrekt vanuit een andere plek in Nederland moet je er in de meeste gevallen wat tijd bij optellen.

2 uur met de trein vanaf Nederland

Wil je niet al te ver reizen? Deze steden liggen slechts op ongeveer twee uur treinen vanaf Nederland.

Antwerpen

Antwerpen is lekker dichtbij, maar het voelt toch (een beetje) ver weg. Zelf reis ik geregeld per trein naar Antwerpen, zowel voor een lang weekend als een dagje weg. Het station van Antwerpen alleen al is een belevenis, je verdwaald er geheid, maar als eenmaal de centrale hal hebt gevonden, kijk je je ogen uit.

Antwerpen is erg populair bij bourgondiërs, het barst er van de restaurants waar je heerlijk kunt eten en natuurlijk zijn er ook genoeg biercafé’s. Ook kun je onwijs goed shoppen in Antwerpen en komen cultuurliefhebbers aan hun trekken in het oude centrum. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de enorme Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en ook is het Rubenshuis een aanrader.

De Grote Markt in Antwerpen

Antwerpen is een geweldige stad voor een weekendje weg.

Düsseldorf

Maak je liever een stedentrip in Duitsland? Dan is Düsseldorf een leuke stad die op slechts 2 uur met de trein vanuit Nederland ligt. Düsseldorf is een leuke stad om in de zomer te bezoeken, want je kunt heerlijk relaxen aan de Rijn. Ook kun je lekker dwalen door het oude centrum (Altstadt) en kun je naar de top van de Rheinturm voor een geweldig uitzicht op de stad.

Düsseldorf ook in het najaar een toffe bestemming, je vindt hier namelijk een van de leukste kerstmarkten van Duitsland!

Lees ook: 9 leuke bezienswaardigheden in Düsseldorf

  • Route: Er gaat een rechtstreekse ICE (hogesnelheidstrein) vanaf Amsterdam Centraal naar Düsseldorf. De reis duurt 2 uur en 15 minuten.
  • Tickets: Verkrijgbaar vanaf €19,90. Boek hier je treinticket naar Düsseldorf.
  • HoteltipHotel Sir & Lady Astor (3â­Â, hoge waardering 📈) – Charmant boutiekhotel met unieke kamers op slechts 2 minuten lopen van het station.
  • Leuk om te doenGa mee met de bierwandeltocht en bezoek vijf verschillende microbrouwerijen.

Dusseldorf - Gebouwen ontworpen door Gehry

3 uur met de trein vanaf Nederland

Wil je wel iets verder reizen voor een leuke stedentrip? Deze steden zijn goed bereikbaar met de trein en maximaal drie uur treinen vanaf Nederland.

NS International: internationale treintickets
NS International: internationale treintickets
 

Wil je een internationale treinreis maken binnen Europa? Boek je tickets via NS International. De goedkoopste tickets vind je zo'n 3 tot 4 maanden voor je reis.

Boek nu
 
 

Gent & Brugge

Twee steden bezoeken in een stedentrip? Combineer Gent en Brugge! Deze twee Belgische steden zijn allebei superleuk en er is veel te zien en te doen. Brugge is beroemd vanwege het middeleeuwse centrum (het kan er daardoor ook best druk worden) en Gent is wat meer relaxed.

Tussen de twee steden kun je ook makkelijk reizen met de trein, een ritje van Gent naar Brugge duurt slechts 25 minuten. Kaartjes voor je treinreis tussen Gent en Brugge koop je op het station of via Rail Europe.

  • Route: Vanaf Amsterdam Centraal reis je met de Thalys of de Internationale IC naar Antwerpen, daar stap je over op de intercity naar Gent. In Gent kun je weer overstappen op de trein naar Brugge. De reis met de Thalys duurt 2 uur en 18 minuten, de reis met de IC duurt 3 uur en 5 minuten. Die laatste is in de meeste gevallen wel een stuk goedkoper.
  • Tickets: zijn verkrijgbaar vanaf €29. Kijk op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.

Gent

Gent is een onwijs gezellige stad vol historische gebouwen én moderne street art. Ook vind je hier overal terrassen en gezellige cafes waar je uiteraard een Belgisch biertje kunt proeven. Wil je de stad wat beter leren kennen, dan kun je mee met een wandeltour, een fietstour, maar een boottocht over de rivier de Leie is ook erg leuk!

Lees ook: Wat te doen in Gent? 10 mooie bezienswaardigheden

Rondvaart over de Lieve en de Leie in Gent

Brugge

Brugge is misschien wel een van de meest toeristische plekken in België. En niet zonder reden: het middeleeuwse centrum is echt prachtig om te zien. Neem vooral een kijkje bij de beroemde Bonifaciusbrug, maak een rondvaart en bekijk het belfort en de eeuwenoude gevels op de Grote Markt.

Lees ook: Wat te doen in Brugge? 19 tips voor een stedentrip

De Bonifaciusbrug in Brugge

Keulen

Ook het Duitse Keulen is een aanrader als je stedentrip met de trein wilt maken in Europa. Als je het station uitstapt zie je meteen de beroemde Dom van Keulen, dit is de grootste kathedraal van heel Duitsland.

Naast een bezoek aan de Dom is het ook heerlijk om langs de Rijn te struinen en breng ook een bezoek aan Museum Ludwig, een tof museum met moderne kunst. Hou je van parken? Dan moet je zeker een wandeling maken in Flora und Botanischer Garten Köln, met prachtige aangelegde tuinen.

  • Route: Met de rechtstreekse ICE ben je in 2,5 tot 3 uur van Amsterdam in Keulen (de lengte van de reis hangt af van het tijdstip dat je reist).
  • Tickets: verkrijgbaar vanaf €19,90. Boeken kan via NS International.
  • HoteltipLegend Hotel (hoge beoordeling 📈) – Geweldige locatie in het centrum van Keulen met fijne modern ingerichte kamers.
  • Leuk om te doenKölsch bier en brouwerijtour van 2 uur.
  • ReisgidsANWB Extra – Keulen

 

Stedentrip naar Keulen

In Keulen moet je in ieder geval de beroemde Dom gezien hebben.

4 uur met de trein vanaf Nederland

De volgende Europese steden liggen nog iets verder van Nederland en zijn ook erg goed bereikbaar met de trein.

Lille (Rijsel)

Heb je wel eens gedacht aan een stedentrip naar Lille (Rijsel)? Deze stad in het noorden van Frankrijk voelt als een stukje België in Frankrijk. Leuke restaurants en biercafé’s en veel toffe musea. Ook zijn er gave parken (zoals bijvoorbeeld Jardin des Géants met gigantische hoofden). Een hele leuke stad om te ontdekken!

Lees ook: De mooiste Lille bezienswaardigheden | 13 tips

  • Route: Vanuit Amsterdam neem je de Thalys naar Brussel en daar stap je over op de TGV naar Lille. De reis duurt 3 uur en 50 minuten.
  • Tickets: vanaf €48. Boeken kan via NS International, maar voor deze reis vond ik de goedkoopste tickets via Rail Europe.
  • HoteltipAu 30 (4â­Â, hoge beoordeling 📈) – aparthotel met suites en appartementen. Sommige hebben een hot tub en een sauna.
  • Leuk om te doenstadsrit met Citroën 2CV Cabriolet (eend)
  • Reisgids: time to momo – Lille+Kortrijk

Stedentrip naar Lille

Lille: een stukje België in Frankrijk.

Parijs

Natuurlijk kan ook Parijs niet in deze lijst ontbreken met toffe stedentrips met de trein. Ik ben al zeker vijf keer met de Thalys naar Parijs gereist en ik ontdek iedere keer weer nieuwe mooie plekjes in deze stad. Wat te doen in Parijs? Neem een kijkje bij de beroemde Eiffeltoren, bezoek de wereldberoemde musea in Parijs zoals het Louvre en verdwaal in de smalle straten van Montmartre.

Heb je zin om even uit te rusten? Koop dan een lekker vers stokbrood en ga picknicken in een van de mooie parken in Parijs.

Lees ook: De 17 mooiste bezienswaardigheden in Parijs

De Eiffeltoren in Parijs

Van Parijs krijg je nooit genoeg.

Londen

De treinverbindingen tussen Nederland en Londen worden steeds beter, dus een stedentrip met de trein naar Londen is steeds makkelijker! In Londen loop je van de ene highlight naar de andere: Buckingham Palace, de Big Ben, de Tower Bridge. En als het regent in Londen duik je een van de leuke (gratis) musea in of ga je een biertje drinken in een van de vele pubs.

Lees ook: Wat te doen in Londen? 27 tips!

  • Route: Er gaat een rechtstreekse trein (Eurostar) van Amsterdam naar Londen. Je doet ongeveer 4 uur over de reis.
  • Tickets: vanaf €55 enkele reis. Boeken kan via NS International.
  • HoteltipPage8 (4â­Â, hoge beoordeling 📈) – Mooi ingerichte en moderne kamers op een geweldige locatie.
  • Leuk om te doenBezoek de Tower of London en bekijk de kroonjuwelen.
  • Reisgidstime to momo – Londen

Rode telefooncel in Londen

Te zien in Londen: de beroemde rode Engelse telefooncel.

5 uur met de trein vanaf Nederland

Wil je toch nog wat verder en ben je op zoek naar leuke stedentrips die je op ongeveer 5 uur (of net iets langer) met de trein vanaf Nederland kunt bezoeken? Dan zijn deze steden echt aan te raden:

Berlijn

Berlijn is natuurlijk een van de leukste Europese steden die je met de trein kunt bezoeken. Het barst in de Duitse hoofdstad van de bijzondere musea, leuke bars en restaurants. Natuurlijk kom je hier ook om de Berlijnse muur te zien en dan is de kleurrijke East Side Gallery echt een aanrader.

  • Route: Naar Berlijn gaan (helaas) nog geen hogesnelheidstreinen, maar er gaat vanaf Amsterdam wel een rechtstreekse intercity naar Berlijn. De reis duurt iets meer dan 6 uur. Je kunt hem tien minuutjes inkorten met een overstap in Hannover, daar heb je aansluiting op een ICE.
  • Tickets: vanaf €37,90 enkele reis te boeken via NS International.
  • HoteltipWilde Aparthotels by Staycity, Checkpoint Charlie (4â­Â, hoge beoordeling 📈) – Fijne ruime kamers, studio’s en appartementen op een geweldige locatie.
  • Leuk om te doenGa naar de top van de Fernsehturm voor een fantastisch uitzicht op de stad.
  • ReisgidsCapitool reisgidsen – Berlijn

Bezoek de East Side Gallery tijdens een stedentrip Berlijn

Must see in Berlijn: de East Side Gallery.

Luxemburg

Wist je dat Luxemburg ook een leuke bestemming is met de trein? Het is een stad vol hoogteverschillen, waardoor je op veel plekken een mooi uitzicht hebt. Daarnaast is het leuk om de oude wijk Grund te ontdekken en rond te dwalen in de kazematten (een ondergronds gangenstelsel).

Lees ook: Wat te doen in Luxemburg stad? 12 tips!

  • Route: Helaas gaan er geen rechtstreekse treinen van Nederland naar Luxemburg, je moet altijd overstappen. Afhankelijk waar je woont, reis je via België (Brussel) of Duitsland (Düsseldorf). De snelste verbinding vanuit Amsterdam is 5 uur en 35 minuten. Je neemt eerst de Thalys naar Brussel en stapt daar over op de intercity naar Luxemburg.
  • Tickets: Door alle opties zijn er ook veel verschillende prijzen. De goedkoopste vond ik via Rail Europe en deze waren €42 (enkele reis).
  • HoteltipLa Pipistrelle Hotel (hoge beoordeling 📈) – Prachtig hotel met mooi ingerichte kamers in een historisch gebouw op een goede locatie.
  • Leuk om te doenStadswandeling met gids met wijnproeverijen.
  • ReisgidsANWB Extra – Luxemburg

Chemin de la Corniche in Luxemburg

Praktische tips voor een stedentrip met de trein

Tot slot nog een paar handige tips als je Europese steden met de trein wilt bezoeken:

  • Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je ticket. Vooral als je met een hogesnelheidstrein gaat. Meestal kun je zo’n drie tot vier maanden vooraf boeken. Bij de Duitse treinen zelfs nog eerder.
  • De treintickets naar Duitsland zijn altijd zonder stoelreservering. Door de gestegen populariteit van de treinreizen is het echter wel aan te raden, je kunt stoelen bijboeken tijdens het reserveren.
  • Het kan een lange zit zijn naar je bestemming. Stel je daarop in, geniet van het uitzicht of lees een van deze fijne boeken over reizen.
  • Reizen met de trein is niet veel langer dan met het vliegtuig. Soms lijkt het alsof een treinreis veel langer is dan een vliegreis, maar als je de wachttijd op het vliegveld en de reis van het vliegveld naar de stad bij de vliegreis optelt, is de treinreis ongetwijfeld een stuk korter!

Waar boek je de goedkoopste internationale treintickets?

Bij iedere bestemming heb ik de website genoemd waar ik de goedkoopste treintickets kon vinden. Vaak is het een kwestie van meerdere websites bezoeken en dan de prijzen vergelijken. Speel ook eens met data en tijden, de prijzen kunnen per dag(deel) enorm verschillen.

Een overzicht van handige websites om internationale treintickets te boeken:

  • NS International – Ongetwijfeld de meest gebruikte website voor het boeken van treintickets van Nederland naar andere steden in Europa. Makkelijk in gebruik en met een handig overzicht per maand wanneer je het goedkoopst kunt reizen.
  • Rail Europe – Persoonlijk vind ik dit de meest overzichtelijke website voor het boeken van treintickets in Europa. Je krijgt een mooi overzicht van alle opties en prijzen.
  • Deutsche Bahn – Als je een treinreis maakt naar of via Duitsland, is het ook altijd goed om even op de website van de Deutsche Bahn te kijken. Soms kun je hier net iets eerder boeken en ook zijn er vaak meer mogelijkheden qua routes.
  • Omio – Vooral handig als je van A naar B wilt reizen en niet alleen de opties per trein wilt zien.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.