Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 20 februari 2024 @ 01:20 door Travelboy , 241 keer bekeken

In weinig schoonheidswedstrijden is de concurrentie zo moordend als die om de titel ‘mooiste eiland van Europa’. Wij verzamelden een aantal van de grootste kanshebbers. Of je voorkeur nu uitgaat naar een zonovergoten paradijs waar de geschiedenis voor het oprapen ligt, of je liever in relatieve eenzaamheid geniet van ruige natuur: deze Europese eilanden hebben voor ieder wat wils.

1. Faeröereilanden

Grote broer IJsland trekt al jaren veel bezoekers. Helemaal terecht als je het ons vraagt, maar dichter bij het Europese vasteland ligt een minstens zo mooie eilandengroep. De Faeröereilanden vormen een autonoom gebied binnen Denemarken, met onder andere een eigen taal. De ruige en ongerepte natuur – je kunt er spectaculaire kliffen, weidse fjorden en groene valleien afvinken – biedt eindeloos veel mogelijkheden voor prachtige wandelingen en ander outdooravontuur. Een bijkomend voordeel: al deze landschappen heb je helemaal voor jezelf, als je de schapen niet meerekent.

drangarnir op faeroer

JONATHAN HERBERT I JH IMAGES//GETTY IMAGES
Een van de bekendste bezienswaardigheden op de Faeröer is rotsformatie Drangarnir.

 

2. Santorini

 

Geliefde eilanden hebben vele namen. Zo ook Santorini, dat al in de Oudheid bekendstond als KallístÄ“, de ‘mooiste’. Die reputatie reikt inmiddels tot ver buiten Europa: het eiland ontvangt, net de andere mooie Griekse eilanden, miljoenen bezoekers per jaar. Gelukkig is Santorini juist in het iets minder drukke voorjaar op zijn mooist. Dan zijn de rode rotsen bedekt met groen gras en bloemenzeeën, kun je Grieks-orthodox Pasen vieren in de gloed van honderden fakkels, en hoef je minder te dringen voor een selfie tussen de befaamde blauw-witte huisjes. De ruïnes van de duizenden jaren oude stad Akrotiri, ‘het Pompeï van Griekenland’, herinneren eraan dat al dit moois niet vanzelfsprekend is: de ringvormige eilandengroep vormt in feite de krater van een enorme vulkaan, ook wel een caldera genoemd.

 

oia op santorini
FREDERIC PROCHASSON//GETTY IMAGES Wil je de ergste drukte op Santorini ontlopen? Laat hoofdplaats Fira dan even voor wat het is en dwaal door de maagdelijk witte (en paarse) straatjes van Oia.

 

3. Skellig Michael

 

In een uithoek van Europa, voor de Ierse kust, ligt een buitenaards mooi eiland. Zó mooi dat de makers van Star Wars besloten hier meerdere films op te nemen. Skellig Michael is Unesco-werelderfgoed, mede dankzij het goedbewaarde vroegchristelijke klooster dat zich vastklampt aan de door woeste golven omringde piramidevormige rots. Dat het klooster de tand des tijds goed heeft doorstaan is niet zo gek: het eiland is lastig te bereiken en alleen in de zomermaanden open voor bezoekers (als de weersomstandigheden het toelaten).

 

skellig micheal
CRISTINA AVINCOLA//GETTY IMAGES
Vanaf het klooster van Skellig Michael kijk je uit op Little Skellig, of Sceilig Bheag in het Iers, en het Ierse vasteland.
 

4. Corsica

 

l’Ile de Beauté, of het ‘eiland van schoonheid’. De Fransen weten wel wat mooi is, dus met zo’n titel moet Corsica wel tot de mooiste eilanden van Europa behoren. Dit Franse eiland biedt dan ook voor ieder wat wils. Je vindt er witte stranden met water in vijftig tinten blauw, met daarboven eeuwenoude dorpjes die op de ruige kliffen balanceren. Maar ook besneeuwde bergtoppen, waarvandaan het smeltwater zich door beboste valleien en donderende watervallen naar de Middellandse Zee werkt.

 

bonifacio town op corsica
BALATE DORIN//GETTY IMAGES
Corsica is veel te veelzijdig om in één foto te vangen. Een van de fraaiste plekjes op dit Franse eiland is het dorpje Bonifacio, dat uitkijkt over de kalkstenen kliffen.

 

5. Azoren

 

Westelijker kun je in Europa niet gaan, maar dan heb je ook wat. Op deze mooie Portugese eilanden midden in de Atlantische Oceaan vind je onder meer de hoogste berg van Portugal, en plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Steeds meer mensen krijgen door hoe mooi de Azoren zijn, want elk jaar verwelkomt de archipel een groeiend aantal bezoekers. Wil je deze groene eilanden nog in relatieve rust verkennen? Dan is dit het moment om te gaan.

 

ribeira do ferreiromeer op flores op de azoren
© MARCO BOTTIGELLI//GETTY IMAGES
Groen, groen en nog eens groen. Anders zouden we het Ribeira do Ferreiromeer op het westelijkste eiland van de Azoren, Flores, niet kunnen omschrijven.

 

De mooiste eilanden van Europa

 

Dit is slechts een greep uit de uitzonderlijk mooie eilanden die je in Europa vindt. Kiezen tussen de mooiste eilanden van Spanje, Italië en Kroatië is al lastig, zonder dat ook Noord-Europese parels als de Noorse Lofoten of het Schotse Skye zich met de strijd bemoeien. Die veelzijdigheid maakt Europa tot een van de mooiste werelddelen voor een eilandbezoek, maar bekijk ook zeker onze lijst met 10 mooiste eilanden ter wereld.

 

bron: www.nationalgeographic.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.