Blog
Geplaatst op dinsdag 06 februari 2024 @ 00:02 door Travelboy , 1012 keer bekeken
Droom je van dansen op de golven onder de Europese zon? Wie niet! Dit zijn ultieme, soms verrassende surfspots in Europa waar elke golf en elk strand anders is en je gegarandeerd een onvergetelijk avontuur gaat beleven. Waar wacht je nog op? Plank op de auto en gaan!
Zie je het al voor je? Jij, je surfplank, en een oneindige kustlijn. Europa, met haar gevarieerde kusten, biedt de perfecte achtergrond voor een epische surftrip. Surfen is volgens velen dan ook niet zomaar een sport; het is een levensstijl. Stel je eens voor: je rijdt met je campervan langs de ruige kusten, op zoek naar die ene perfecte golf. Elke nieuwe bestemming brengt je nieuwe avonturen, nieuwe vrienden, en verhalen die een leven lang meegaan. In deze Europese surfdorpjes vind je niet alleen golven, maar ook vaak een surfgemeenschap die je verwelkomt en omarmt. Binnen de kortste keren ben je geen bezoeker meer, maar een deel van de lokale surfscene. Dit is je kans om niet alleen Europa's mooiste golven te veroveren, maar ook een stukje van de surfcultuur te ervaren.
We beginnen in Noord-Europa. Liefkozend 'Cold Hawaii' genoemd, biedt Klittmøller aan de noordwestkust van Denemarken een unieke surfervaring. Hier vind je niet alleen geweldige golven, maar ook een sterke surfcommunity die is ontstaan na de jaren zestig en zeventig. Voor die tijd was het vooral het territorium voor windsurfers, maar dat veranderde toen Deense golfsurfers die naar Hawaï reisden terugkwamen en zagen wat voor schitterende golven ze in eigen land eigenlijk hadden. Uit heel Europa komen daarom nu mensen naar deze kleine strook kust om de golven te trotseren.
Vijfvoudig wereldkampioen surfen Vahineura Itchner heeft het dorp later op de kaart gezet. Jurre spreekt haar tijdens zijn reis naar Denemarken.
Ierland spreekt bij velen tot de verbeelding als een sprookjesachtig land met groene landschappen en middeleeuwse steden. Bij surfers is dat echter absoluut niet het eerste waaraan gedacht wordt als het over Ierland gaat. Nee, bij hen staat het land bekend om haar indrukwekkende kustlijnen met krachtige swell. Neem bijvoorbeeld Bundoran. Deze kust biedt misschien wel een van de beste golven van Europa en is een paradijs voor surfers die op zoek zijn naar een uitdaging. Zo ook in Tramore, in Waterford County. Toegegeven, je komt niet terug met een zongebruind tintje, maar voor de die-hard surfers is Ierland de hemel op aarde. Door de geweldige geografische ligging en de perfecte stroming kan je hier namelijk niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door surfen. Wel is het aan te raden om een goede, dikke wetsuit te dragen, want warm is het water hier niet. De temperatuur is hier gemiddeld tien graden.
Het is een dooddoener onder surfers, maar toch: Baskenland is en blijft een van de beste plekken ter wereld om je plank in het water te leggen. Alle niveaus komen voorbij in deze Atlantische uithoek die een stukje van Spanje en Frankrijk beslaat. In het zuidwesten van Frankrijk vind je bijvoorbeeld net onder Bordeaux (waar je ook goed kan surfen) dé Europese surfhoofdstad: Biarritz. En iets verderop over de Spaanse grens ligt San Sebastian, misschien wel de tweede surfhoofdstad van Europa. Het strand bij Mundaka, ten noordoosten van Bilbao, is voor gevorderden vooral interessant. Doordat hier de golf heel consistent breekt, vind je hier een sterke, constante golf die onder ervaren surfers wereldberoemd is.
Moest je mee van je surfvrienden en kan je eigenlijk nauwelijks op een plank staan, laat staan een golf uitrijden? Dompel je dan onder in de culinaire wereld van Baskenland; met haar vele, hoog aangeschreven restaurants is dit nóg een goede reden om naar deze hoek van Europa te gaan.
Wat? Surfen in Duitsland? Daar is toch bijna geen kust te bekennen? Dat klopt. Sterker nog: München ligt ruim zestienhonderd kilometer van de dichtstbijzijnde zee vandaan. Waarom staat-ie dan toch in dit artikel? In München heb je de bekende Eisbachwelle, een constante golf die wordt gegenereerd door een stuwdam midden in de stad. Surfers die deze stad bezochten, bedachten op een gegeven moment dat ze hier misschien weleens met hun surfplank wat konden gaan proberen. En dat lukte. Daardoor is hier een kleine, doch levendige surfcultuur ontstaan. Iedere dag staan hier wel een paar mensen in een wetsuit met een helm op te balanceren op de stroming. Voorbijgangers verzamelen zich op de brug en kijken naar hoe de surfers elkaar om en om de kans geven om zo lang mogelijk op de golf te blijven staan.
Wees wel goed voorbereid, want meedoen gaat niet zonder gevaar. Er gebeuren hier veel ongelukken, soms ook met de dood als gevolg. Daarom is het absoluut niet weggelegd voor beginners en wordt het ten strengste aangeraden om beschermende kleding en helm te dragen. Doe dus niet deze naakte surfer na die hard op zijn edele delen viel en misschien geen kinderen meer verwekken kan – en dat is gezien dit onverantwoorde gedrag misschien ook maar beter.
Dacht je dat je voor een goede golf alleen maar in het buitenland terecht kan? Oh nee. Maak kennis met de geweldige stroming van onze eigen westkust in Nederland aan de Noordzee. Scheveningen en Bloemendaal aan Zee bieden vooral in de lente en in de herfst geweldige golven die zowel beginners als ervaren surfers uitdagen. Ook handig? Binnen een halfuurtje sta je midden in Den Haag bij Scheveningen of Haarlem bij Bloemendaal aan Zee. De stadse gemakken zijn hier dus nooit ver weg. Met tal van surfwinkels en -scholen is dit dé bestemming om je voor te bereiden op de grotere golven aan de oceaankusten. En zijn de golven niet sterk genoeg? Ga dan voor een kite. Want hoewel de stroming niet altijd een zekerheid is aan de Nederlandse kust, is de wind dat wel.
Om te beginnen: In Portugal kan je overal goed surfen. Waarom we specifiek Nazaré uitlichten? Dit dorp is wereldberoemd om zijn gigantische golven, de grootste ter wereld. Het is echt alleen weggelegd voor de meest ervaren surfers ter wereld. Niet voor niets dat hier dan ook geregeld surfwedstrijden gehouden worden. Ben je nog niet zo ver? Dat geeft niet, want zoals eerder gezegd: Portugal heeft genoeg stranden waar je als beginner geweldig uit de voeten kan. Arrifana, in het zuidwesten in de Algarve, is bijvoorbeeld een bekend surfstrand voor alle niveaus. Of wat dacht je van Carcavelos, bij Lissabon, waar de ruige stranden je pal voor de hoofdstad de beste golven voorschotelen? En ja, ook in de buurt van Porto en Aveiro kan je surfen.
Een tip voor als je gaat surfen in Portugal: het water is hier kouder dan in Spanje, gemiddeld zo’n twintig graden. Ga je niet met een surfschool? Gooi dan een wetsuit in je koffer.
Zo zie je dat elke bestemming haar eigen charme en uitdagingen heeft. Van de koude golven in Denemarken tot de gigantische watermuren in Portugal: Europa’s surfspots liggen voor het oprapen. Dus ram die board op je campervan, start de motor en plankgas!
bron: www.3opreis.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.