Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 30 juli 2024 @ 15:51 door Travelboy , 360 keer bekeken

Het wordt steeds populairder om een dashcam in je auto te hebben. Deze kan handig zijn wanneer er schade of een ongeval gebeurt dat niemand heeft gezien. De camera aan je voorruit heeft het dan alsnog opgenomen. Maar een dashcam is in veel vakantielanden in Europa (gedeeltelijk) verboden. Radar zoekt uit hoe het per land werkt.

 

Waarom een dashcam?

 

De dashcam wordt in steeds meer auto’s gebruikt. Het is een extra verzekering bij verkeerssituaties, of bijvoorbeeld bij parkeerschade waar de dader geen gegevens achterlaat. De dashcam neemt de situatie op en begint, afhankelijk van het type, automatisch met filmen als de auto beweegt of er beweging in beeld te zien is.

 

Dit kan jou en je verzekeraar helpen te ontdekken wie de dader van het ongeval is en op wie de schade verhaald kan worden.

 

Privacyregels op de weg

 

Het is belangrijk dat je als chauffeur met een dashcam de privacyregels kent. Filmt je dashcam bijvoorbeeld een ongeval? Dan kun je bij de personen in kwestie aangeven dat je dashcambeelden van het ongeval hebt. Vermeld dan ook die informatie in het aanrijdingsformulier of politieverslag.

 

Als je een stuk hebt gereden en er is niets gebeurd, verwijder dan alle beelden. Je mag mensen wel zonder toestemming filmen, maar het is verboden om die beelden te delen met iemand anders dan de politie of een andere autoriteit. Als je de beelden toch op online wilt plaatsen, heb je toestemming nodig van alle personen die herkenbaar in beeld zijn.

 

In Nederland, maar ook in bijna elk ander land geldt: gezichten en kentekens moeten worden geblurd. Zorg ook dat de dashcam het zicht van de chauffeur niet hindert.

 

Hoe zit het in de rest van Europa?

 

Er is geen Europese wetgeving voor wat je wel of niet met een dashcam mag. In landen als Oostenrijk, Luxemburg en Portugal zijn ze sowieso verboden. Ook gelden er beperkingen of andere regels in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje.

 

Ga je toeren door Europa en heb je momenteel een dashcam in je auto? Bekijk dan goed de regelgeving per land in het lijstje hieronder. 

 

Landen waar een dashcam verboden is

 

Oostenrijk: Op vakantie naar Oostenrijk kun je je dashcam beter thuis laten. Daar is het in principe namelijk niet toegestaan om in de openbare ruimte te filmen. Als je dat toch doet en de beelden waarin iemand herkenbaar te zien is online zet, riskeer je een boete tot 10.000 euro.

 

Portugal: Ook in Portugal levert de dashcam je meer problemen dan hulp op. In enkele gevallen zijn dashcambeelden gebruikt bij juridische procedures, maar over het algemeen zijn dashcams niet toegestaan om te hebben of te gebruiken.

 

Luxemburg: Een dashcam hebben is in Luxemburg niet illegaal, maar hem gebruiken wel.

 

Zwitserland: In Zwitserland bestaan er een grote stapel regels voor het gebruiken van een dashcam. Het mag dus, maar alleen onder specifieke en strenge voorwaarden. Daarom wordt het gebruik van een dashcam hier afgeraden.

 

Landen met speciale regels

 

België: In België is een dashcam toegestaan, maar de beelden mogen alleen worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen. Ze mogen niet openbaar gepubliceerd worden.

 

Duitsland: Bij de oosterburen zijn de regels iets ingewikkelder. Je mag een dashcam hebben, maar deze vanwege privacywetten niet constant laten draaien. Zorg dus dat je een dashcam hebt die met een bewegingssensor of knop clipjes van een korte tijd op kan nemen. Je mag geen uren aan beeld bewaren, alleen als er een incident is opgenomen mag je dit bewaren. Het wordt afgeraden beelden op het internet te delen.

 

Finland: Bij de Finnen is het gebruik van een dashcam toegestaan, maar alleen bij situaties waarbij het beeldmateriaal relevant is. Continu filmen is niet toegestaan.

 

Zweden: Ook in Zweden is een dashcam toegestaan, onder voorwaarden. Je mag de camera alleen activeren als je in de auto zit, en moet de beelden gemakkelijk weer kunnen verwijderen. Als je niet in de auto zit en je dashcam activeert wordt het gezien als een surveillance camera, die niet legaal is zonder toestemming.

 

Landen waar een dashcam legaal is

 

Denemarken: Legaal, maar iedereen die je opneemt moet hierover worden geïnformeerd. Mensen en kentekens moeten worden geblurd voordat je de beelden deelt.

 

Groot-Brittannië en Noord-Ierland: Een dashcam is toegestaan in Groot-Brittannië. Er bestaan zelfs websites van politiediensten waar je beeldmateriaal naartoe kunt sturen. Mensen en kentekens moeten alsnog geblurd worden.

 

Griekenland: Het is illegaal om openbare beelden online te delen in Griekenland, maar je mag wel een dashcam hebben voor persoonlijk gebruik. 

 

Frankrijk: Je mag een dashcam in Frankrijk alleen gebruiken voor privédoeleinden. Als je beelden direct na een ongeval deelt met de politie, kan het vaak worden gebruikt in juridische procedures.

 

Hongarije: Het filmen en publiceren van beelden is in Hongarije toegestaan. Wel moet elke vorm van identificatie anoniem gemaakt worden.

 

Italië: In Italië gelden grotendeels dezelfde regels als in Frankrijk, maar met strenge regels over het blurren van gezichten en kentekennummers.

 

Noorwegen: In Noorwegen hoef je je geen zorgen te maken over het gebruiken van een dashcam. De beelden mogen worden gebruikt in juridische procedures, maar mogen niet worden gedeeld via sociale media. 

 

Spanje: In Spanje mag je je dashcam gebruiken en beelden (geblurd) gebruiken. Ze hebben wel aangescherpte regels wat betreft databeveiliging, toestemming van andere inzittenden, en het gebruik van schermen op het dashboard. Lees deze dus even door.

 

bron: https://radar.avrotros.nl/



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.