Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 14 september 2024 @ 00:03 door Travelboy , 20 keer bekeken

Of je nu ontspant door een stuk te wandelen in de natuur of in alle stilte een kanotocht te maken: bij deze 6 prachtige meren kun je het hoofd even helemaal leegmaken.

 

 
 

Wildzwemmen, kajakken, vissen, hiken of relaxen en resetten: tijdens een vakantie aan het water komt je geest even helemaal tot rust. Wij deden een greep uit de mooiste meren ter wereld waar je de batterij weer kunt opladen.

 

lake louise in canada, een van de mooiste meren ter wereld

 

E+, Getty Images

Een bijzondere manier om Lake Louise te verkennen is per kano.

1. Lake Louise (Canada)

    Als je het hebt over de Canadese wildernis zijn er maar weinig plekken die tippen aan Banff National Park. In dit park in de Rocky Mountains dwalen grizzlyberen door de pijnboombossen, torenen de bergen hoog boven je uit en sieren schitterende meren het landschap.

    Daarvan is Lake Louise misschien wel het grootste pareltje. Dit gletsjermeer op 1661 meter hoogte wordt omgeven door ruige, met sneeuw bedekte bergtoppen.

    Meer van National Geographic

    Milieu 101: Regenwouden

     

    Video afspelen

     
     
    preview for Natuur

    Hoewel je Lake Louise prima vanaf de kant kunt bewonderen, krijg je een heel ander perspectief als je in alle stilte over het water peddelt in een kano. Het meer ontleent zijn azuurblauwe kleur aan licht dat weerkaatst op kleine deeltjes steenmeel, slib dat vanuit de gletsjers wordt meegevoerd.

    2. Alqueva-stuwmeer (Portugal)

      Midden tussen de olijfboomgaarden, kurkeikenbossen, wijngaarden en hagelwitte stadjes van Alentejo in Portugal ligt Alqueva, het grootste stuwmeer van Europa. Rond en in het 250 vierkante meter grote meer vind je talloze stranden en eilandjes die je overdag per kajak kunt verkennen, terwijl je geniet van het uitzicht op de omliggende kastelen.

      Maar Alqueva is vooral bijzonder om in het donker te bezoeken: in dit Dark Sky Park, waarvan we er ook in Nederland twee hebben, kun je de sterrenhemel afspeuren naar verre sterrenstelsels en meteorenregens. Echte liefhebbers kunnen terecht in het Monsaraz-observatorium of een nachtelijke kanotocht boeken.

      monsaraz en alqueva dam vanboven gezien

       

      Enrique Díaz / 7cero//Getty Images

      Het middeleeuwse stadje Monsaraz met op de achtergrond de Alqueva-dam

      3. Kaindymeer (Kazachstan)

        Om Kaindy te bezoeken moet je enigszins avontuurlijk ingesteld zijn: vanuit het dorp Saty is het nog zo’n 35 minuten off-road rijden naar het meer. Maar het is de hobbelige rit meer dan waard. Het meer is ontstaan na een enorme aardbeving in 1912, die een aardverschuiving veroorzaakte en een natuurlijke dam vormde.

        Het Kaindymeer, gelegen in Kolsai Lakes National Park, kenmerkt zich door de dunne, dode kirgiezensparstammen die uit het water steken. Tijdens een duik in het meer – alleen weggelegd voor gevorderden – wordt dit zicht nog onwerkelijker.

        Leestip: Deze 7 adembenemende natuurwonderen zijn verloren gegaan

        Het ijskoude, zuurstofrijke water beschermt de bomen tegen verval, waardoor ze bevroren lijken in de tijd. Aan de takken hangen algen, waardoor Kaindy er zo spookachtig uitziet dat de lokale bevolking het ook wel het ‘dode meer’ noemt.

        kaindymeer in kazachstan, een van de mooiste meren ter wereld

         

        BNBB Studio//Getty Images

        Dode kirgiezensparren in het Kaindymeer.

        4. Bodensee (Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk)

          De Bodensee, een meer dat zich uitstrekt over 3 landen, ontdek je het beste per fiets. De 270 kilometer lange Bodensee-Radweg is een van de mooiste fietsroutes van Europa en neemt je mee op een bijzondere tocht rond het meer.

          Onderweg kom je langs boomgaarden, boerderijen, wijngaarden, vogelrijke wetlands, barokke bedevaartskerken en middeleeuwse kastelen. Bezoek historische steden zoals Konstanz en stop onderweg af en toe voor een verfrissende duik. Vooral het strand van Hörnle leent zich daar goed voor – behalve in juli en augustus, wanneer het er erg druk is.

          uitzicht over bodensee vanuit lindau

           

          Mlenny//Getty Images

          Het oude centrum van Lindau met uitzicht over de Bodensee.

          5. Lake Tikitapu (Nieuw-Zeeland)

          Lake Tikitapu op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland staat dankzij zijn prachtige kleur ook wel bekend als het Blauwe Meer. Dit vulkanische kratermeer wordt omringd door inheemse bossen en speelt een belangrijke rol in de Maori-geschiedenis.

          Deze eerste bewoners van Nieuw-Zeeland hebben een diepe spirituele band met het land en voeren al eeuwenlang rituelen en ceremonies uit bij Tikitapu om hun voorouders te eren en om begeleiding te vragen in de natuurlijke wereld.

          Een mooie manier om Tikitapu te verkennen is per supboard. Langs de kustlijn zul je afgelegen baaien tegenkomen en grotten die na zonsondergang oplichten door gloeiwormen. Let onderweg op inheemse vogels, zoals de toei en de maoriwaaierstaart.

          lake tikitapu in nieuw zeeland, een van de mooiste meren ter wereld

           

          500px Plus, Getty Images

          Lake Tikitapu speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Maori, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland.

          6. Päijännemeer (Finland)

            Finland telt bijna 190.000 meren, waardoor het bijna onmogelijk is om het land te verkennen zonder er eentje tegen te komen. Het op een na grootste meer is Päijänne, dat een oppervlakte heeft van 1080 vierkante kilometer en is gelegen in het gelijknamige nationaal park.

            Het meer is rijk aan vis, waardoor en veel vogels zoals reigers, visarenden en kleine mantelmeeuwen hier samenkomen. Door het diverse ecosysteem wordt Päijänne gezien als eersteklas visbestemming: liefhebbers kunnen hier soorten zoals baars, snoekbaars, snoek en bruine forel aan de haak slaan.

            pajjanne in finland, een van de mooiste meren ter wereld

             

            Andrew Merry//Getty Images

            In de winter is het Päijännemeer vaak bevroren.



            Reacties

            Er zijn nog geen reacties geplaatst.

            Plaats een reactie

            Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.