Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 april 2024 @ 00:11 door Travelboy , 93 keer bekeken

Wie ooit een verre reis heeft gemaakt, weet dat het op de loer ligt: een jetlag. Het lijkt soms bijna onoverkomelijk dat je (veel) last krijgt van het tijdsverschil. Heel irritant, want het voelt toch een beetje zonde van je vakantie. Een jetlag is een verstoring van je biologische klok en slaapritme. Daardoor kun je last krijgen van slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en op onlogische momenten ineens enorme trek in eten hebben. Allemaal bijzonder onhandig als je op reis gaat.

 

Als je dagenlang nodig hebt om in het ritme te komen van je bestemming, is het handig om je een volgende keer beter voor te bereiden op die vervelende jetlag. Want er zijn zeker een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je er veel minder last van hebt. Of je nu terugvliegt (naar het westen) of vooruit gaat (naar het oosten) in de tijd. Als ervaren (tijd)reiziger deel ik graag mijn tips met je.

 

Met deze tips kan het je weleens lukken om die jetlag te voorkomen

Met deze tips kan het je weleens lukken om die jetlag te voorkomen

 

1. Ga uitgerust op reis

 

Een open deur, maar wel dé belangrijkste tip om zo snel mogelijk te wennen aan het tijdsverschil. Als je uitgerust in het vliegtuig stapt, kan je lichaam zich een stuk sneller aanpassen op de bestemming. Je doet er verstandig aan om ook de eerste twee dagen niet té vol te plannen zodat je op het gemak kunt wennen aan de andere omgeving.

 

2. Pas je slaapritme aan voor vertrek

 

Het kan helpen om je slaapritme al voor vertrek aan te passen. In de 10 dagen voor vertrek kun je langzaam steeds iets eerder of later -afhankelijk van je bestemming- naar bed gaan en opstaan. Op die manier wordt het gemakkelijker om straks sneller in het ritme te komen. Probeer ook om, zodra je in het vliegtuig stapt, qua tijd te doen alsof je al op de bestemming bent aangekomen. Verzet je horloge en doe een poging om langer wakker te blijven of eerder te gaan slapen en pas je eetritme hier ook op aan.

 

3. Laat cafeïne en alcohol staan

 

Alcohol en cafeïne verstoren je slaap en drogen je lichaam uit. Niet echt handig dus als je in een ander (slaap)ritme wil komen. Drink zo veel mogelijk water en laat de koffie en alcohol een paar dagen staan. Bovendien is de lucht in het vliegtuig een stuk droger, dus blijf vooral goed hydrateren.

 

Doe het de eerste dagen rustig aan, maar ga wel naar buiten. Lekker op het strand liggen kan een goede optie zijn!

Doe het de eerste dagen rustig aan, maar ga wel naar buiten. Lekker op het strand liggen kan een goede optie zijn!

 

4. Pas na aankomst direct je slaapritme aan

 

Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt je echt om sneller in het ritme te komen. Ga rond dezelfde tijd naar bed als je thuis gewend bent en zet een wakker om te voorkomen dat je heel lang ligt te slapen. Sta op een normale tijd op, ook als je moe bent, en probeer powernaps over te slaan.

 

5. Pas je eetgedrag aan

 

Kies de dagen voor vertrek voor lichte en gezonde maaltijden en eet niet te zwaar voordat je in het vliegtuig stapt. Ook je spijsvertering moet wennen aan de andere tijdszone en het kan zomaar gebeuren dat je voedsel minder snel verteert. Pas direct je eetmomenten aan zodra je aan boord stapt. Wordt er eten geserveerd om 23.00u (tijd op je bestemming) en eet je normaal gesproken dan niets meer? Sla het gewoon over.

 

6. Ga naar buiten

 

Ben je na een lange reis eindelijk aangekomen op je bestemming? Ook al is het verleidelijk om meteen je bed in te duiken, probeer dat niet te doen (tenzij het bedtijd is natuurlijk) en ga lekker naar buiten. Daglicht helpt je om in het ritme te komen en je hersenen krijgen het signaal om wakker te blijven. Veel handiger dan wanneer je in een donkere hotelkamer vecht tegen de slaap.

 

7. Knip je reis op in delen

 

Heb je, ondanks alle tips en goedbedoelde adviezen, toch altijd last van een jetlag? Dan kan het weleens helpen om je reis op te knippen in delen. Niet meteen naar de andere kant van de wereld vliegen, maar een aantal dagen een tussenstop maken op weg naar je eindbestemming. Vlieg je naar het oosten? Combineer dit met een tripje naar bijvoorbeeld Dubai. Vlieg je naar het westen? Dan kun je IJsland overwegen als stop.

 

bron: www.travelvalley.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.