Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 23 januari 2024 @ 17:32 door Travelboy , 311 keer bekeken

Het lijkt wel alsof al onze goede manieren overboord gaan zodra we in een vliegtuig stappen. Wordt het niet eens tijd om daar bindende afspraken over te maken?

 

storend gedrag in het vliegtuig

GEMMA PAUWELS

 

Een vliegreis is eigenlijk een soort oefening in verdraagzaamheid en fatsoen op de vierkante centimeter. Gedurende de hele vlucht wordt er een vaak stilzwijgende strijd gevoerd om eigen comfort en persoonlijke ruimte – in economyclass gemiddeld beperkt tot 43 centimeter van elleboog tot elleboog.

 

Achter je drukt iemand zijn knieën in je stoelzitting, ten teken dat achterover leunen niet op prijs wordt gesteld. Op links of rechts – of als je pech hebt op beide – vechten ellebogen om de armleuning. Oogcontact wordt doorgaans vermeden. Zodra het lampje ‘stoelriemen vast’ uitgaat, klapt de rugleuning van de stoel voor je onmiddellijk en zonder vooraankondiging zo ver mogelijk naar achteren. Wordt het niet eens tijd dat we voor eens en voor altijd afspreken hoe je je in het vliegtuig hoort te gedragen?

 

Armspreaders en kniedrukkers

 

Tijdens de vele vluchten die ik privé en voor werk maakte, heb ik het allemaal meegemaakt: armspreaders, kniedrukkers, voordringers, vreemde voeten die plots op mijn armleuning verschijnen. Lange haren die over de stoel – en dus over mijn filmschermpje en in mijn eten – worden gezwiept.

 

Ik werd geterroriseerd door stoeltrappende peuters en moest mijn knieën, koffie en laptop meermaals halsoverkop redden van een plotseling achterover duikende rugleuning. En ik ben niet de enige met dit soort vliegfrustraties, gezien ook de TikToks over #planeetiquette. Met name de vraag of je je stoel moet opgeven zodat een gezin met kinderen bij elkaar kan zitten, houdt de gemoederen flink bezig.

 

Een lijst met vliegtuigetiquette

 

Hoe je je gedraagt in het vliegtuig is bij mijn weten nergens officieel vastgelegd. In bus, metro en trein vind je tenminste nog bestickering met ongewenst gedrag. Zou het niet een idee zijn om naast de geïllustreerde veiligheidsinstructies in het stoelzakje ook een aantal gedragssuggesties op te nemen? Wij doen alvast een voorzetje:

 

  • Kijk eerst even achterom voordat je je rugleuning naar achteren zet. Zit je achterbuur krap of staan er laptops, bekers hete koffie of andere obstakels? Beter blijf je rechtop zitten, of ga je op zijn minst even in overleg zodat je achterbuur de computer, drank en/of knieën veilig kan stellen.
  • De middelste stoel krijgt beide armleuningen. Punt.
  • Raamplaats? Dan heb je de macht over het raamschuifje, maar let wel even op of je je buur niet verblindt wanneer je besluit het open te zetten. Op deze plek beperk je je wc-bezoeken beter ook tot een minimum en plan je ze het liefst gelijk met die van de middelste stoel.
  • Sta je op, leun dan op de rugleuning van je eigen stoel in plaats van aan de stoelen (en in het haar) voor je te gaan hangen.
  • Een nekkussentje kan voorkomen dat je hoofd tijdens een dutje op de schouder van je buur belandt.
  • Schoenen uit? Uitsluitend als je er zeker van bent dat je voeten, sokken en schoenen geurvrij zijn. En ga nooit schoenloos naar de wc. Want nee, die nattigheid op de vloer is géén water.
  • Raamzitters: voeten, zowel met als zonder schoenen, op de armleuning van de stoel voor je proppen is ongewenst.
  • Laat rijstwafels, gebraden kip en andere riekende snacks en etenswaren thuis, of eet ze pas op nadat je het vliegtuig hebt verlaten.
  • Voor nagels lakken, teennagels knippen, wenkbrauwen epileren, oren schoonmaken met wattenstaafjes en vergelijkbare vormen van persoonlijke verzorging geldt: dit is niet het moment.
  • Kinderen zijn een buitencategorie. Huilende baby’s: heb compassie met de ouders, die moeten er waarschijnlijk dagelijks mee dealen. Peuters en alles daarboven dat tegen stoelen schopt en ander onwenselijk gedrag vertoont: ouders mogen tot de orde worden geroepen.
  • Verzeker je ervan dat je de deur van de wc goed hebt gesloten na het verlaten ervan.
  • Een vliegmaatschappij kan je verplichten je stoel op te geven zodat een gezin bij elkaar kan zitten. Is dat niet opgenomen in het beleid, dan mag je weigeren, al is ruilen natuurlijk wel zo aardig.
  • Uitstappen: wacht je beurt af, per rij verlaat je het vliegtuig. Je stoel op rij 21 terstond verlaten als het vliegtuig is geland en met je rolkoffer door het gangpad beuken wordt in het algemeen niet op prijs gesteld, en terecht.

 

bron: www.nationalgeographic.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.