Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 januari 2021 @ 04:45 door Travelboy , 787 keer bekeken

Europese regeringsleiders hebben donderdagavond in een virtueel overleg nog geen beslissing genomen over een Europees vaccinatiepaspoort, waar Zuid-Europese landen om hadden gevraagd. Daarmee zouden mensen die ingeënt zijn meer privileges krijgen.

 

Zo’n paspoort zou ervoor kunnen zorgen dat er binnen Europa weer vakanties mogelijk zijn, bijvoorbeeld komende zomer. Een aantal Zuid-Europese landen denkt alvast van wel. Zo had de premier van Griekenland een plan voor een vaccinnatiepaspoort voorgelegd aan de Europese  leiders voor mensen die zijn gevaccineerd. Deze zouden dan vrij mogen reizen door de EU en er zonder test en quarantaine op vakantie kunnen gaan. Ook Spanje en Portugal zijn voorstander van het plan.

 

Andere landen, waaronder Nederland, zeggen nog niet meteen ja. ‘Het vraagt nog heel veel discussie en onderzoek. Ook van medisch-ethische aard. Het is nog veel te vroeg voor besluitvorming’, stelde premier Mark Rutte donderdagavond in het NOS Journaal.

 

De Europese leiders zijn het erover eens dat er geen blokkades meer op Europese binnengrenzen moeten komen. Wel deden ze de oproep om alleen met essentiële redenen op reis te gaan. Rutte herhaalde dat het asociaal is als je zonder essentiële reden op reis gaat. ‘Dat moet je gewoon niet doen.’ Maar het blijft dus bij een oproep en is geen verbod om de grens over te steken.

 

EU-voorzitter Charles Michel is optimistisch dat de lidstaten het eens zullen worden over een gemeenschappelijk inentingsbewijs, maar benadrukte dat dit een medisch document zal zijn, schrijft NU.nl. ‘In een latere fase kunnen we bekijken of en in welke omstandigheden zo’n certificaat meer kan worden gebruikt.

 

bron: www.travmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.