Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 november 2021 @ 00:01 door Travelboy , 1017 keer bekeken

Op de Klimaattop in Glasgow hebben vandaag meer dan 300 toeristische organisaties de ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ ondertekend. Vanuit Nederland hebben onder andere CELTH, NBTC, ANVR, Merk Fryslân en Better Places de verklaring ondertekend.

 

De ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ verenigt wereldwijd de toeristische sector achter een gezamenlijke route naar een klimaatneutrale sector. De verklaring is vandaag gelanceerd op de VN Klimaatconferentie in Glasgow. De declaratie is een initiatief van UNWTO, UNEP, Tourism Declares a Climate Emergency, The Travel Foundation en VisitScotland.

 

Halvering toeristische emissies

 

Met de ondertekening van de Glasgow Declaration committeren partijen zich aan een halvering van de toeristische emissies in het komende decennium en nul uitstoot zo snel als mogelijk maar in ieder geval voor 2050. Door de ondertekening worden ze onderdeel van een internationaal netwerk dat zich inzet voor een dringende en gecoördineerde internationale klimaatactie in het toerisme. Dat is hard nodig want uit het nieuwste onderzoek van UNWTO/ITF blijkt dat rond 2030 de emissies ten gevolge van toerisme met 25% juist flink toenemen.

 

Logo Climate Action in Tourism

 

CELTH: Kennis en tools ontwikkelen

 

Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) laat daarmee zien dat ze zich internationaal actief wil inzetten in het realiseren van de klimaatdoelstellingen voor de vrijetijdssector zoals die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken. CELTH maakt al belangrijke stappen op dit gebied met haar Agenda Bewuste Bestemmingen en een Onderzoeksagenda Duurzaamheid en ontwikkelt graag met partners nieuwe initiatieven om als sector de klimaatambities te realiseren.

 

Menno Stokman, directeur CELTH: "De ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ biedt een sterke context en een wereldwijd ecosysteem waarbinnen CELTH en haar kennis- en onderwijspartners (Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences) met de ontwikkeling van kennis, inzichten, methodieken en concrete tools van waarde kunnen zijn voor het brede gastvrijheidsdomein, wereldwijd en in Nederland. Zo willen wij de sector helpen om optimaal bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgaven.” Volgens Stokman zijn actie en internationale samenwerking hard nodig omdat de sector kwetsbaar is voor klimaatverandering en tegelijkertijd ook een bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen: "De opgaven voor het gastvrijheidsdomein zijn urgent omdat in 2030 al een halvering van de uitstoot moet zijn gerealiseerd. Ook vanuit ons domein.”

 

CELTH investeert al op dit thema door de ontwikkeling van de Agenda Bewuste Bestemmingen, een bruikbaar kader om het gastvrijheidsdomein te helpen bij haar verduurzamingsopgave en daarmee een middel om invulling te geven aan de Glasgow Declaration. Daarnaast investeert CELTH, namens de Nederlandse Taskforce Gastvrijheidssector, in de ontwikkeling van een Onderzoeksagenda Duurzaamheid. Essentieel wordt dat het gastvrijheidsdomein in Nederland proactief inspeelt op alle wetgeving en regels die de klimaatcrisis moeten oplossen.

 

bron: www.nritmedia.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.