Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 05 juli 2021 @ 00:01 door Travelboy , 701 keer bekeken

Een stempel in het zogeheten ‘gele boekje’ kan worden geweigerd als vaccinatiebewijs tegen corona. Er is geen wettelijke grondslag voor landen en organisaties om het gele boekje te moeten accepteren.

 

Hiervoor waarschuwen medewerkers van IenW vrijdag, tijdens een educatieve online-sessie voor zakenreisprofessionals georganiseerd door branchevereniging NATM (Nederlandse Associatie voor Travel Management).

 

Het gele boekje is ooit in het leven geroepen als bewijs dat iemand is ingeënt tegen gele koorts. Dat virus komt met name voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden-Amerika. Vervolgens is het gele boekje gebruikt om ook allerlei andere vaccinaties in te vermelden, waaronder sinds kort de coronavaccinaties. Er is echter geen enkele wettelijke grondslag dat landen het gele boekje van reizigers als vaccinatiebewijs voor corona moeten accepteren. Ook binnen Nederland, bijvoorbeeld voor toegang tot evenementen, is het gele boekje geen erkend vaccinatiedocument.

 

Het enige officiële document dat als coronabewijs geldt, is het EU Digitale Corona Certificaat (DCC). In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. Sinds 24 juni kan de app worden gebruikt om toegang te krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU. De app maakt gebruik van twee verschillende QR-codes als coronabewijs. Dat is gedaan omdat voor internationaal reizen meer persoonsgegevens nodig zijn.

 

Run op gele boekjes


Op de website van het RIVM staat vermeld dat er op dit moment geen internationale afspraken over het gele boekje als coronavaccinatiebewijs zijn. Desalniettemin is er sinds een paar weken een run op deze gele boekjes en zijn er in korte tijd tienduizenden verkocht. Bij de GGD-locaties zijn de boekjes veelal uitverkocht en bij bestellen via uitgever SDU geldt een wachttijd van zo’n twee weken. De gele boekjes zijn ook in de (online) winkels van ANWB te koop en binnenkort via diverse boekhandels.

 

In de vaccinatiecentra van de GGD staan veelal lange rijen om een coronastempel te laten zetten en bij sommige GGD’s zijn er zelfs speciale stempelposten in het leven geroepen. Je kunt niet bij de GGD terecht voor een stempel als een vaccinatie door de huisarts, het ziekenhuis of een andere zorginstelling is gezet.

 

Papieren alternatief


Veel gedoe dus, terwijl het gele boekje geen garantie biedt dat het ook daadwerkelijk wordt geaccepteerd als coronavaccinatiebewijs. Voor mensen die geen smartphone hebben, is echter wel een papieren alternatief ontwikkeld voor de CoronaCheck-app. Zij kunnen vanaf donderdag 1 juli hun vaccinatiebewijs printen via de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247

.

Vrij reizen binnen EU


Het Digitale Corona Certificaat toont aan dat de gebruiker zijn volledige Covid-19-vaccinaties heeft ontvangen, een negatief PCR-testresultaat heeft of al hersteld is van het virus.

 

Wie zo’n certificaat heeft, mag in principe vrij reizen binnen de EU. Alleen wanneer dit voor de volksgezondheid nodig is, bijvoorbeeld bij een uitbraak van een nieuwe variant, mogen EU-landen nog aanvullende eisen stellen, voor zover die niet disproportioneel zijn.

 

Het DCC moet het reizen binnen de EU weer makkelijker maken, maar het is ook weer geen vrijbrief. EU-landen kunnen binnenkomende reizigers vragen om bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine te gaan. Het DCC is ook geen voorwaarde om vrij te reizen, want dat is een grondrecht in de EU.

 

Het is niet bekend of en wanneer het EU Digitale Corona Certificaat ook wereldwijd wordt geaccepteerd. Waarschijnlijk zullen er bilaterale afspraken worden gesloten tussen landen. Er zijn momenteel veel gesprekken gaande tussen overheden en gezondheidsinstanties, waaronder tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Als niet-EU-land accepteert het VK het DCC vooralsnog niet als vaccinatiedocument.

 

bron: www.zakenreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.