Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 10 december 2021 @ 00:10 door Travelboy , 377 keer bekeken

Mobiel bellen en internetten over de grens blijft ook de komende tien jaar vrij van roamingkosten en wordt misschien zelfs nog iets goedkoper. Dat blijkt uit een voorlopig akkoord dat vannacht is bereikt tussen het Europese Parlement en de 27 EU-lidstaten.

 

De afschaffing van de soms enorme toeslagen werd in 2017 door het verenigde Europa als een enorme doorbraak gezien. Dat telecombedrijven de jaren daarvoor ongehinderd hun zakken konden vullen door hoge kosten aan te rekenen voor het gebruik van elkaars netwerken, werd meestal vergeten. Bij de introductie van de ‘roam like at home’-regeling, die midden volgend jaar afloopt, kwam Brussel zelf met het voorbeeld van toeristen die teruggekeerd van vakantie een rekening van soms duizenden euro’s op de deurmat vonden omdat ze op een buitenlands strand wat filmpjes hadden bekeken.

 

Al in 2019 was het mobiele dataverkeer zeventien keer zo hoog ten opzichte van de laatste zomer vóór de introductie van ‘roam like at home’, precies zoals Brussel had verwacht. ,,Jullie komen niks tekort, want jullie omzet zal enorm groeien”, zo was het argument van de eurocraten tegenover de telecombedrijven. Die vormden tot 2017 afzonderlijke koninkrijkjes op een verder eengemaakte markt, aldus destijds Eurocommissaris Kroes, die jarenlang de strijd aanbond met de telecom.

 

Nog iets gunstiger


Volgens het Parlement is de verlengde regeling zelfs nog iets gunstiger dan de aflopende, omdat buitenlandse providers hun gebruikers dezelfde snelheid en kwaliteit moeten aanbieden als ze thuis hebben. Bezoekers terugzetten van 4G naar 3G mag straks niet meer. Daarnaast wil het Parlement dat de Commissie kijkt naar de afschaffing van de toeslag voor intra-EU-oproepen. Als dat lukt wordt het mobiele bel- en dataverkeer de komende tien jaar zelfs nog iets goedkoper.

 

EU-Raadsvoorzitter Slovenië hoopt het voorlopige akkoord van afgelopen nacht nog vóór Kerstmis definitief te maken. ,,Roam like at home maakt communicatie voor wie reist makkelijker en goedkoper en ondersteunt daarmee één van de grootste verworvenheden van Europa, het vrije verkeer”, aldus de Sloveense minister Bostjan Koritnik. ,,Het is één van de grootste succesverhalen van de digitale eenheidsmarkt.”  

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.