Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 08 september 2021 @ 07:22 door Travelboy , 588 keer bekeken

Je kunt tijdens een vakantie of weekendje weg prima overnachten in een hotel, tent of camper. Maar wil je iets bijzonders? Kijk dan eens naar een nachtje slapen in een vuurtoren of trein. Die bijzondere onderkomens vind je meer en meer, overal ter wereld. Puur op reis zet ze voor je op een rijtje, al weten we dat deze opsomming verre van compleet is. Ken jij er ook één? Laat het ons even weten dan vullen we de lijst direct aan! Update van dit artikel: 21 augustus 2021.

Slapen in vuurtorens

 

Eeuwenlang hebben schippers er blind op vertrouwd, op het licht van vuurtorens. Door de introductie van GPS-apparatuur zijn veel lichthuizen hun rol als baken kwijtgeraakt. Gelukkig hebben veel hoge torens inmiddels een nieuwe bestemming gevonden: als toeristische trekpleister, als appartement of als B & B voor bijzonder slapen tijdens je vakantie.

 

  • Kroatië heeft waarschijnlijk de meeste mogelijkheden om in vuurtorens te overnachten. We hebben er zeker 25 geteld. Je kunt bijvoorbeeld op 9 kilometer van Umag slapen in het oudste lichthuis van de Adriatische Zee: Savudrija. Enkele andere mogelijkheden: Sveti Ivan na pucini (bij Rovinj), Veli Rat (op het eiland Dugi Otok), Sveti Petar (bij de ingang van de haven van Makarska), Sucac (op het gelijknamige eiland) en Struga (op het eiland Lastovo). In de vuurtorens vind je één of twee appartementen, die plaats bieden aan minimaal vier mensen.
  • Zweden doet ook mee: in het zuidoosten kun je vanaf deze zomer vakantie vieren op het eiland Garpen, herkenbaar aan de grijze vuurtoren. Je slaapt in het voormalige onderkomen van de vuurtorenwachters, waar nu bed & breakfast ‘Garpens Fyrplatz’ is gevestigd. Garpen ligt op twee kilometer van het vasteland. Vanuit de haven van Bergkvara word je in een kwartier overgevaren.
  • Nederland heeft een mooie stek in Harlingen. De hele vuurtoren is een accommodatie; de badkamer ligt op de eerste verdieping, de slaap- en woonkamer een etage hoger. Helemaal bovenop kun je binnen dineren of buiten de frisse zeelucht opsnuiven. In beide gevallen is het uitzicht over de Wadden adembenemend. ’s Morgens brengt de vuurtorenwachter je een ontbijtmand vol heerlijkheden. Dat is nog eens een bijzondere vakantie.
  • Wales heeft de oude vuurtoren van Llandudno in de aanbieding. Tot 1985 heeft de toren dienst gedaan als vuurtoren. Nu is het gebouw op een steile klif een machtige plek om te overnachten. Je moet wel snel zijn, want er zijn slechts drie logeerkamers.
  • Schotland speelt mee met de Rua Reidh, een vuurtoren van honderd jaar oud, die langs de grillige westkust staat. Je vindt er zeven hotelkamers die los of gezamenlijk te boeken zijn. In het laatste geval kun je er met een groep van maximaal 20 mensen genieten van prachtige panorama’s.
  • Engeland gooit de vuurtoren in West Usk in de strijd. Het is een B & B, een locatie om therapieën te volgen of simpelweg een plek om tot rust komen in een drijftank of de sauna. Op het terras staat een jacuzzi, die uitzicht biedt op de rivier Usk en het Kanaal van Bristol.

Vakantie: slapen in treinen

 

  • Engeland laat in Petworth koloniale tijden herleven. Je kunt in de kleine gemeente in het graafschap West-Sussex slapen in het voormalige stationsgebouw, maar je kunt ook kiezen voor een van de vier gerestaureerde Pullman rijtuigen.
  • Zuid-Afrika heeft zo’n gekke overnachtingsplek op Santos Beach, Mossel Bay, in het hart van de toeristische tuinroute van Kaapstad. Daar staat langs het strand de Santos Express. Enkele kamers bieden direct uitzicht op zee, want de bijzondere accommodatie staat op slechts 30 meter van de Indische Oceaan.
  •  

Slapen in molens

Middeleeuwse priorij

  • In Engeland kun je ook slapen in een priorij, het tweede huis van een bestaand klooster. Deze luxe B & B vind je in Lavenham, in het graafschap Suffolk. De basis voor deze accommodatie is een gebouw uit de 13de eeuw.
  •  

Lezerstip van D. Rentmeester: de Britse Landmark Trust zet zich in voor het behoud van erfgoed door oude gebouwen te restaureren en als vakantiewoning te verhuren. In deze sfeervolle, self catering accommodaties waan je je een paar eeuwen terug in de tijd. De woningen variëren van een simpel sluiswachtershuisje tot luxueus buitenverblijf en je vind ze in hartje Londen, afgelegen streken in Engeland en de kanaaleilanden maar ook in Italie, Frankrijk en de Verenigde Staten.

 

bron: https://puuropreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.