Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 15 mei 2021 @ 00:02 door Travelboy , 576 keer bekeken

Het voorstel van de Europese Commissie om PCR-coronatests verplicht gratis te maken lijkt te stranden, mede door tegenwerking van de Nederlandse regering. Ongevaccineerde reizigers hebben de test deze zomer waarschijnlijk nodig voor een reis naar een ander EU-land. De lidstaten moeten het voorstel van de EC nog goedkeuren, Nederland is één van de grote dwarsliggers.

 

PCR-test

PCR-testThe Health Check / Flickr

 

Nederland vreest dat bedrijven die coronatests aanbieden de dupe worden van verplichte gratis tests, blijkt uit navraag van BNR onder europarlementariërs. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders dreigt dan volledig weg te vallen.

 

De Europese Commissie is niet meer in de lead, zegt GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik tegen BNR, zelf voorstander van gratis tests. 'Het gaat over de onderhandelingen tussen parlement en de raad. Nederland is niet enthousiast en wil het wel mogelijk houden om de kosten van PCR-tests in rekening brengen. Op de markt is een test al gauw 100 euro, dus het kan echt een drempel vormen, zeker als je met een gezin moet reizen en vaker een test moet laten doen.'

Niet gratis te doen

 

Een gratis test is voor de commerciële testaanbieders niet rendabel te krijgen, waarschuwt Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl. 'Zo'n test is al vrij duur doordat er veel bij komt kijken: nadat die is afgenomen moet hij worden vervoerd naar een laboratorium en vervolgens moeten wij de gegevens beveiligen. We zijn voor een zo goedkoop mogelijke test, maar gratis is wat ons betreft onhaalbaar.'

 

Emmelkamp hoopt dat de overheid met een tegemoetkoming komt. 'Als de overheid het deels zou vergoeden, hoeven we niet kopje onder te gaan. We willen echt wel in prijs zakken, zodat iedereen zich kan laten testen. Een gratis test aanbieden wordt zonder steun een lastig verhaal. Zodra het kan zullen wij in prijs dalen. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat testen niet meer hoeft, maar zolang het moet, willen we dit zo voordelig mogelijk doen voor iedereen.

 

bron: www.bnr.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.