Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 21 mei 2021 @ 00:52 door Travelboy , 436 keer bekeken

De kogel is door de kerk voor een Europees Covid reiscertificaat. Na uitvoerig overleg zijn de Europese lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie het donderdag eens geworden over de invoering van het digitale Covid-19-certificaat, zoals het coronapaspoort officieel gaat heten.

 

 

Het is de bedoeling dat reizigers binnen de EU vanaf 1 juli gebruik kunnen maken van het certificaat. Hiermee moet reizen binnen de EU een stuk eenvoudiger worden.

 

Reizigers kunnen straks met een QR-code in een app aantonen dat ze zijn ingeënt, een negatief testresultaat hebben of een besmetting hebben gehad waardoor ze antistoffen hebben aangemaakt.

 

Het besluit is net op tijd genomen, want het Europees Parlement buigt zich over twee weken over de goedkeuring van het document. In dat geval kan het certificaat op 1 juli van kracht worden.

 

Aansluitend hebben de EU-landen nog zes weken om het certificaat in te voeren. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet eerder al weten dat Nederland vaart achter de invoering zal zetten, omdat anders de zomervakantie al lang en breed begonnen is.

 

Gratis
Er waren nog wel discussiepunten in Brussel. Het Europees Parlement wilde gratis tests voor mensen die niet zijn ingeënt. Diverse individuele landen, waaronder Nederland, willen hier echter zelf over kunnen blijven beslissen.

 

Ook willen landen zelf de zeggenschap houden over aanvullende maatregelen, zoals een quarantaineverplichting bij aankomst. Overigens moeten landen wel kunnen aantonen dat zo’n verplichting noodzakelijk is bij de bestrijding van het virus.

 

In een compromis is afgesproken dat er een Europees fonds komt van 100 miljoen euro om PCR-tests betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen of die vaak de grens over moeten voor hun werk.

 

Ook wie nog maar één vaccinnatie heeft gekregen, mag een corona-certificaat aanvragen. Individuele landen mogen ook hier zelf bepalen of zij één inenting voldoende vinden om iemand toe te laten.

 

Dat betekent dat reizigers straks goed moeten checken of hun vakantieland akkoord is met één prik. Door één prik toe te staan, kunnen ook jongeren die nog niet zijn ingeënt van het digitale Covid-19-certificaat gebruik maken.

 

Bij drie van de vier vaccins die in de EU zijn goedgekeurd, wordt na enkele weken een herhalingsprik toegediend. Maar een groot deel van de inwoners van de EU krijgt nog geen tweede prik voordat de zomer aanbreekt.


En de EU wil juist het reizen in de zomervakantie al zoveel als kan mogelijk maken. Volgens onderzoekers biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming.

 

bron: www.travmagazine.nl



Reacties

  • Travelboy
    vrijdag 21 mei 2021, 00:51

    IK heb al plannnen voor 5 juli.  Kan dan dus blijkbaar al gebruik maken van het digitale Covid-19-certificaat. Ik ben benieuwd

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.