Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 oktober 2021 @ 01:32 door Travelboy , 610 keer bekeken

Om te voorspellen hoe en in welke vorm wij het komende jaar zullen reizen, deed Booking.com onderzoek onder meer dan 24.000 reizigers in 31 landen en gebieden¹ – waaronder Nederland – en combineerde dit met eigen data en inzichten. Het onderzoek laat zien dat de reislust onder Nederlanders sterk is gestegen.

 

Het aantal Nederlanders dat vindt dat 2022 voor hen het jaar wordt waarin ze optimaal willen genieten van de onvoorspelbaarheid en verloren vakanties groots in willen halen, is met 52% toegenomen ten opzichte van vorig jaar.*  Het onderzoek uit zich in zeven reistrends die in het teken staan van het pluk-de-dag-gevoel en het waardevol willen maken van elke reis: of het nu gaat om onze mentale gezondheid, bijdragen aan lokale gemeenschappen, het opdoen van nieuwe ervaringen of gewoon ‘ja’ zeggen: Nederlanders zijn er klaar voor om de wereld opnieuw te ontdekken en onvergetelijke herinneringen te maken.


1. Een jaar vol ‘Ja’ zeggen

 

Na zo lang ‘nee’ te hebben gehoord, hebben reizigers in 2022 behoefte aan positiviteit en spontaniteit:  77% van de Nederlanders zal alle structuur loslaten en gaan voor een ‘go with the flow’-vakantie in plaats van een geplande reis vol met activiteiten. Improvisatie wordt volgend jaar dan ook een belangrijk onderdeel van onze reis, waarbij we op elke onverwachte verandering zullen reageren met een nadrukkelijke “ja”.

 

Ruim de helft van de Nederlandse respondenten (53%) geeft aan ‘ja’ te zeggen tegen elke vakantiemogelijkheid zolang het budget het toelaat. 42% staat meer open voor verschillende soorten vakanties dan vóór de pandemie en 59% maakt het niet uit waar naartoe ze op vakantie gaan, zolang het maar het type reis is waar ze naar op zoek zijn.


2. Community First

 

De pandemie dwong ons meer tijd te besteden in onze eigen omgeving. We spendeerden meer tijd in het park, ondersteunden lokale ondernemingen en maakten diepere verbindingen met de mensen om ons heen: een ontwikkeling die we in 2022 op vakantie willen voortzetten. Bijna de helft (46%) van de Nederlanders geeft aan dat het belangrijk is dat hun reis bijdraagt aan de lokale gemeenschap van hun bestemming. Bovendien wil 56%³ dat het geld dat ze besteden aan reizen terugvloeit naar de lokale gemeenschap en wil 59%³ authentieke ervaringen opdoen die representatief zijn voor de lokale cultuur.

 

Sociale rechtvaardigheid staat steeds hoger in het vaandel. Dit inspireert reizigers om in 2022 meer onderzoek te doen naar hoe goed en op welke manier de plek waar ze verblijven lokale bedrijven ondersteunt (36%), of hoe hun toeristische uitgaven lokale gemeenschappen beïnvloeden of ten goede komen (32%). Dat betekent dat er een nieuwe behoefte is om het juiste te doen voor mensen die onze favoriete vakantiebestemmingen hun thuis noemen.


3. Weg van het (thuis)werken

 

Aan het begin van de pandemie toverden we onze huizen om tot kantoren en ontstond er een nieuwe vorm van (thuis)werken. Het onderzoek laat een significante toename zien van mensen die de gezonde balans tussen werk en het privéleven willen herstellen: in 2022 zal de vakantie voor 6 op de 10 (62%) van de reizigers volledig vrij zijn van werk. Ondanks de mogelijkheid om flexibel te werken, geeft 58% van de Nederlanders zelfs aan in 2022 liever minder lang op vakantie te gaan als dat betekent dat ze er even volledig uit kunnen zijn. Dit doen zij liever dan langer weg zijn, maar tegelijkertijd deels hun vakantietijd aan werk moeten besteden. Aangezien 42% van de Nederlanders aangeeft tijdens de pandemie meer gewerkt te hebben en minder vakantiedagen te hebben opgenomen, kunnen we er op rekenen dat velen hun (thuis)kantoor in 2022 even laten voor wat het is om te genieten van een welverdiende vakantie.


4. Het onvoorspelbare omarmen

 

Onzekerheid zal in 2022 een zekerheid blijven bij het reizen. Aangezien we niet elke nieuwe verrassing en uitdaging kunnen veranderen of voorspellen, zullen we die onzekerheid moeten omarmen. Technologie blijft ons helpen om het onbekende met vertrouwen tegemoet te treden: ruim de helft (53%) van de Nederlandse respondenten geeft aan dat technologie de spanning rondom reizen helpt verlichten. We verwachten daarom nog meer voorspellende technologieën die reizigers kunnen helpen beter en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dat reizigers hier behoefte aan hebben blijkt uit het onderzoek: ruim de helft (56%) van de respondenten is geïnteresseerd in een innovatieve service die kan voorspellen naar welke landen er veilig gereisd kan worden of automatisch bestemmingen suggereert waar ze gemakkelijk naartoe kunnen reizen.

 

Hoe nauwkeurig deze software-voorspellingen ook zijn, er is meer voor nodig om het onvoorspelbare nieuwe normaal door iedereen te laten omarmen. De reisbranche zal prioriteit blijven geven aan flexibiliteit omdat dit als essentieel gezien wordt door reizigers. De top drie van belangrijke elementen bij het reizen voor Nederlandse reizigers is: de geruststelling dat ze geen geld verliezen (45%), de mogelijkheid om te annuleren (43%) en de optie om gratis de reis te wijzigen (37%).


5. Vitamin Vacay

 

Niet lichaamsbeweging of meditatie, maar op vakantie gaan wordt dé vorm van selfcare in 2022: 63% van de Nederlanders bevestigt dat reizen hun mentale en emotionele gezondheid meer verbetert dan andere vormen van rust en ontspanning. Na meer dan een jaar van steeds maar veranderende reisbeperkingen worden de positieve effecten van reizen op onze gezondheid erkend: bijna de helft van de Nederlanders (49%) geeft aan niet beseft te hebben hoe belangrijk reizen voor hun welzijn was totdat het niet meer mogelijk was. Daarnaast geeft 75% aan dat een geplande vakantie een positieve impact heeft op hun emotionele gezondheid.

 

Wat maakt reizen de ideale vorm van selfcare? 21% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat reizen zorgt voor het verlaten van hun comfortzone, waardoor zij kunnen opladen en bijkomen. Van deze 21% zegt twee derde (66%) dat dit zit in het verblijven in een nieuwe omgeving en 41% geeft aan dat dit komt door het ervaren van een nieuwe manier van leven. Voor sommigen zit het juist in het proeven van nieuwe gerechten (51%) of het horen van een nieuwe taal (37%). Na meer dan 18 maanden van eindeloze herhaling wordt in 2022 juist deze afwisseling zo belangrijk voor ons welzijn.


6. Ervaar alles als de eerste keer

 

Weet je nog hoe het was om voor het eerst in een vliegtuig te stappen? Of om in te checken in een hotel? Na voor zo’n lange tijd het gevoel gehad te hebben niet voor- of achteruit te kunnen, zullen reizigers genieten van elk moment van de reis. Het vroeger zo normale dagdromen uit het raam van de trein terwijl het landschap aan je voorbij glijdt, of verdwalen in een doolhof van pittoreske steegjes om de sleutels van de vakantiewoning op te halen, zal pure gelukzaligheid zijn voor bijna driekwart (73%) van de Nederlanders. Elke ‘eerste keer’ tijdens onze reizen in 2022 zal een moment zijn om van te genieten.

 

Een meerderheid van de reizigers geeft aan dat eenvoudige geluksmomenten zoals het voelen van de zon op hun huid (76%) of het zien van een beek, rivier, meer of de zee (66%) direct hun stemming verbetert. Zelfs de onzekerheid die reizen met het openbaar vervoer in een nieuwe stad met een vreemde taal kan meebrengen is iets waar 43% naar uitkijkt. Na zo’n lange periode van beperkte mogelijkheden zal het gevoel van de ‘eerste keer’ opnieuw beleven en intens genieten van elk moment typisch zijn voor reizen anno 2022.


7. Nieuwe plekken en gezichten swipen we naar rechts

 

Reizen in 2022 geeft ons de kans om onze horizon te verbreden en nieuwe mensen te ontmoeten. De verwachting is dan ook dat reizigers hun vakantie gaan gebruiken om hun sociale kring uit te breiden. Het feit dat 50% van de Nederlandse respondenten aangeeft dat zij graag nieuwe mensen willen ontmoeten tijdens hun reis is geheel in lijn met deze verwachting.

 

Ook romantiek zal naar verwachting onderdeel uitmaken van reizen in 2022. Op basis van het onderzoek is de voorspelling dat er een opleving komt van het fenomeen vakantieliefde en 34% van de Nederlanders hoopt deze liefde tijdens hun volgende reis te vinden. Nu videogesprekken deel uitmaken van ons dagelijks leven is de kans dat talloze vakantieliefdes uitlopen op langdurige relaties een stuk groter, de romantiek komt namelijk niet langer automatisch tot een einde wanneer de wegen scheiden.  

 

    “Als we naar het komende jaar kijken, zien we dat de mensen erg enthousiast zijn en uitkijken naar de terugkeer van het reizen. Van binnen- tot buitenland, van de reis van hun leven tot spontane tripjes: het is onze missie om alle reizen voor iedereen gemakkelijker te maken. Wij bieden reizigers de breedste keuze, waar voor je geld en de gemakkelijkste gebruikservaring, waar je ook bent en welk apparaat je ook gebruikt. Hierdoor kunnen mensen weer in de flow van het reizen komen en genieten van alle onvergetelijke ervaringen die deze wereld te bieden heeft.”


    Arjan Dijk, Senior Vice President en Chief Marketing Officer bij Booking.com

 

Meer informatie: www.booking.com/c/trends/travelpredictions2022.html

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.