Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021 @ 00:09 door Travelboy , 551 keer bekeken

Wij wisten dit natuurlijk al lang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen; vakanties zijn goed voor je. Zo goed zelfs dat je levensduur er daadwerkelijk door kan toenemen. Hiep, hiep, hoera voor deze onderzoeksuitkomst, want nu hoef je je nooit meer naar je vrienden, familie of collega’s te verantwoorden dat je er alweer even tussenuit gaat.

 
Dat vakanties goed voor je zijn blijkt uit een 40 jaar durend onderzoek van de Universiteit van Helsinki. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat mensen die minder dan drie weken per jaar vrij nemen 37% meer kans hebben om op jongere leeftijd te overlijden dan mensen die een grotere waarde aan vakantie hechten.

 

Het onderzoek startte in 1970 onder 1200 zakenlieden die vanwege overgewicht, hoge bloedruk of hoog cholesterol een verhoogd risico op hartaandoeningen liepen. Er is een duidelijk verschil gevonden tussen de zakenlieden die wel en niet voldoende tijd vrij nemen. Daarbij blijkt dat mannen die niet voldoende vakantiedagen opnamen vaker in hun vrije tijd doorwerken en minder slaap krijgen.


De resultaten van het onderzoek werden bij een recente conferentie van de European Society of Cardiology in München gepresenteerd. Hoofdonderzoeker Professor Timo Strandberg raadt artsen zelfs aan om risicopatiënten eerder een vakantie voor te schrijven dan een ingrijpende aanpassing van de leefstijl.



Het is zelfs zo dat een gezonde leefstijl niet kan compenseren voor te weinig vrije dagen. Vakantie is zo’n goede manier om te ontstressen en ontladen, daar kan geen superfood tegenop. Daarbij kan een aanpassing van de ongezonde leefstijl ook alleen maar meer stress opleveren wat dan weer een averechts effect heeft.

 

Dit is niet het enige onderzoek dat heeft uitgewezen dat vakanties goed voor je zijn. Eerder bleek al dat reizen je blijer maakt dan het kopen van spullen (goede motivatie om flink door te blijven sparen voor je volgende trip) en dat reizen je aantrekkelijker maakt als je single bent.

 

Ook zo toe aan vakantie na het lezen van dit artikel? Hier vind je voldoende inspiratie voor een rustgevende bestemming.

 

bron: www.lonelyplanet.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.