Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 06 februari 2021 @ 01:48 door Travelboy , 801 keer bekeken

Reisboekenuitgeverij Lonely Planet polst regelmatig bij zijn Instagramvolgers de individuele voorkeuren met betrekking tot uiteenlopende toeristische onderwerpen. Zo werden al eens het mooiste dorp en strand gekozen.

Het mooiste dorp in het binnenland van Spanje was het bergdorp Potes in Cantabrië en het mooiste Spaanse strand werd Ses Illetes op het eiland Formentera (Balearen). Dit jaar is de Instagramvolgters gevraagd wat zij de mooiste Spaanse stad vinden van alle steden met een vermelding op de Unesco Werelderfgoedlijst. Voorwaar geen makkelijke keuze, want er kon gekozen worden uit de volgende vijftien steden: Álcala de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostella, Segovia, Tarragona, Toledo en Úbeda.
 

De Andalusische stad Córdoba is als winnaar uit de bus gekomen. Na Córdoba worden de Spaanse steden Toledo, Santiago de Compostella en Ávila het meest gewaardeerd. 52 duizend Instagrammers deden aan deze Lonely Planetverkieizing mee, waarvan een meerderheid zijn stem uitbracht voor de winnende Zuid-Spaanse stad in Andalusië.

 

Córdoba, stad met oudste cultuur van Europa

Córdoba is een van de oudste steden van Europa en schitterde al in de periode van vóór het jaar 1000, een tijd waarin volgens de reisgids de rest van de culturele wereld nog in duisternis verkeerde. De stad verdient een vermelding op de werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere stadsmuur, kerken, de statige huizen, maar natuurlijk vooral vanwege de wereldberoemde en bijzondere Mezquita: een unieke moskee waarin pontificaal een katholieke kathedraal is gebouwd. In 1984 kreeg de Mezquita van Córdoba een plaats op de Unesco

 

Werelderfgoedlijst.

In het bouwwerk is zo ongeveer de hele Spaanse geschiedenis terug te vinden: van Moorse architectuur tot gotische, barok- en renaissancebouwstijl uit de christelijke periode van na de Reconquista. In 2020 werd de Mezquita door ruim 473 duizend mensen bezocht, dat is een historisch dieptepunt en ruim 77 procent minder dan het jaar daarvoor. De Mezquita was vorig jaar 257 dagen geopend. In 2019 brachten nog 2.079.160 mensen een bezoek aan deze bijzondere moskee.

 

Fiesta de los Patios

In 1994 kreeg ook het historische centrum van Córdoba een vermelding op de werelderfgoedlijst. De jaarlijkse wedstrijd van de mooiste met bloemen versierde patio werd in 2012 opgenomen op de lijst van immaterieel werelderfgoed: de Fiesta de los Patios. Afhankelijk van het epidemiologische verloop, vindt dit feest dit jaar plaats van 3 tot en met 16 mei.

 

Madinat al-Zahra

In 2018 is ten slotte ook Madinat al-Zahra, de ommuurde Arabische ‘blinkende stad’ opgenomen op de werelderfgoedlijst, die gebouwd werd in opdracht van de machtige heerser van het toenmalige Al-Andalus, Abd-al Rahman III. Hij voerde het eerste kalifaat Córdaba in dat vijfhonderd jaar standhield. Madinat al-Zahra is het grootste archeologische bouwwerk van Spanje, met een ommuurde oppervlakte van 113 hectare.

 

bron: https://inspanje.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.