Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 22 maart 2021 @ 00:04 door Travelboy , 553 keer bekeken

 

De Europese Commissie heeft een Digital Green Certificate (DGC) gepresenteerd die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen. Daarmee kan het internationale reis- en vakantieverkeer tussen de lidstaten weer op gang komen. Alleen mensen die aantoonbaar niet besmettelijk zijn, krijgen ‘groen’ licht.

 

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

 

Het Digital Green Certificate is een bewijs van vaccinatie, een negatief testresultaat of een doorgemaakte COVID-19-besmetting. Het certificaat is gratis beschikbaar op zowel papier als digitaal. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze mensen met een groen certificaat toelaten maar moeten wel iedereen hetzelfde behandelen. 

 

Voorkomen gefragmenteerd beleid

 

De Europese commissaris van Justitie Didier Reynders: "Een gezamenlijke Europese aanpak zal ons niet alleen helpen om het vrije verkeer weer op te starten maar ook fragmentarisch beleid voorkomen.” De Europese Commissie wil het DGC ook voor reizen naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gaan inzetten.

 

QR-code

 

Het certificaat bestaat uit een QR-code om de veiligheid en authenticiteit te waarborgen. De Europese Commissie gaat een platform maken zodat overal in de EU de certificaten kunnen worden gecontroleerd. Belangrijk voor de veiligheid is dat via dat platform geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Reizigers met een Digital Green Certificate mogen door de lidstaten niet zonder toelichting aan de Europese Commissie aan strengere voorwaarden zoals extra testen of quarantaine worden gehouden. 

 

 

 

 

Het Digital Green Certificate is een tijdelijke maatregel en wordt weer opgeheven als de WHO de COVID-19-pandemie beëindigd verklaard. De lidstaten en het Europese Parlement moeten nog met de regeling instemmen. 

 

WTTC en ETC enthousiast

 

De World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft enthousiast op de Europese plannen gereageerd. Gloria Guevara, President & CEO, WTTC zegt: "Het Digital Green Certificate, is een grote stap voorwaarts in het herstel van toerisme in de regio. Het geeft een hoog nodige boost aan de economie en redt miljoenen banen.” De Europese economie was in 2019 voor 9,5% afhankelijk van toerisme. Er werken meer dan 22 miljoen Europeanen in de sector. 

 

Ook de European Travel Commission (ETC) verwelkomt het certificaat met open armen. Ze roepen de lidstaten en het Europese Parlement op het plan snel goed te keuren. Voor de ETC is het ook belangrijk dat de Europese Commissie gaat werken aan een plan om het toerisme in de Europese Unie snel en veilig weer op te starten. "We hebben een duidelijk plan nodig met voorwaarden en timing om ons voor te bereiden op de veilige herstart van reizen en toerisme in Europa zodat we klaar te zijn voor het kritieke zomerseizoen 2021", stelt CEO Eduardo Santander. "Europa moet hier samen aan werken en er is geen ruimte voor fragmentatie en unilaterale acties.”

 

Dat er bij de Europeanen behoefte is aan vakantie blijkt uit een recent onderzoek van de ETC. In februari gaf 54% van de ondervraagden aan deze zomer een vakantie te willen ondernemen. Van hen wil 41% naar een ander Europees land reizen.

 

ANWB positief maar denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

 

De ANWB reageert positief op het voornemen van de EU om op korte termijn een ‘groen certificaat’ in te voeren. Dit kan volgens de ANWB eraan bijdragen dat reizigers weer met vertrouwen op vakantie gaan naar het buitenland. Wel pleit de ANWB ervoor om het gele vaccinatieboekje van de WHO als alternatief achter de hand te houden voor als de EU niet tijdig klaar is met het nieuwe groene certificaat.

 

Op het nieuw in te voeren ‘groen certificaat’ kunnen zowel vaccinaties, negatieve testen als de indicatie 'genezen van COVID-19' worden bijgeschreven. Tegelijkertijd moet er nog veel geregeld worden om de invoering van het certificaat op zo’n korte termijn te realiseren. Het is daarmee niet zeker of reizigers het certificaat al vóór het komende zomerseizoen kunnen gebruiken. De ANWB houdt vakantiegangers via de ANWB Reiswijzer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Al die testen zijn duur

 

Ten slotte is het belangrijk dat reizigers zich bewust zijn van de kosten van een PCR-test. Een gezin van 4 personen is op de heen- en terugreis nu al snel meer dan 1000 euro kwijt aan testkosten. Dat is een forse aanslag op het vakantiebudget en zal veel mensen ervan weerhouden een vakantie naar het buitenland te boeken.

 

  



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.