Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 22 november 2021 @ 00:05 door Travelboy , 520 keer bekeken

 Ook in Spanje is het bijna winter. De dagen zijn kort, de zon staat laag en de zinderend hete landschappen behoren tijdelijk tot het verleden. Als het echt koud wordt in het land van strandvakanties kan er ook een dik pak sneeuw vallen. Waarom niet wintersporten in Spanje?

 

Wintersportliefhebbers kunnen in Spanje genieten van maar liefst 29 skigebieden met in totaal bijna 850 kilometer gemarkeerde pistes en 9 halfpipe snowparks om te snowboarden. Verder zijn er ruim 150 kilometer aan langlaufloipes en veel hotelbedden.

 

Bij ‘normale’ weersomstandigheden is skiën mogelijk van eind november tot april. In alle gebieden kun je ski's en schoenen huren en soms skikleding. Er zijn skischolen en andere sporten zoals snowboarden, langlaufen, snowbiken, paardrijden, deltavliegen en ijsklimmen wachten op u

 

Langlaufen

 

Langlaufen als wintersport is in Spanje minder populair dan in Noord-Europa of de Alpen. Spanjaarden noemen het 'esquí nórdico' of 'esquí de fondo'. In elk skigebied waar langlaufloipes zijn uitgezet, kan ook de benodigde uitrusting (schoenen, ski's en stokken) worden gehuurd. Wel is het raadzaam om het materiaal daar van tevoren te huren.

 

Actuele informatie

 

Sommige gebieden organiseren rondleidingen onder begeleiding van ervaren gidsen. Alle gebieden hebben hun eigen website (zie onderaan dit artikel). Deze bieden actuele informatie over sneeuwcondities, hoe er te komen, accommodatiemogelijkheden, soorten pistes, enzovoort.

 

Seizoenspassen

 

In de Catalaanse skigebieden wordt naast Catalaans ook overal Castiliaans gesproken. De prijzen voor een dagje skiën in het hoogseizoen liggen tussen de € 27 en € 50 per dag. De meeste gebieden verkopen ook seizoenspassen of bieden kortingen tijdens de week of in de minder drukke weekenden. Grofweg zijn er vijf bergketens in Spanje waar je kunt skiën.

 

Skiën in de Pyreneeën

 

De meeste skigebieden liggen langs deze natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk. Op maar liefst zestien locaties kunnen hier de lange latten worden ondergebonden. De gebieden zijn behoorlijk sneeuwzeker omdat de meeste tussen de 2.000 en 3.000 meter boven de zeespiegel liggen. Bijna alle gebieden hebben ook sneeuwkanonnen om de hoeveelheid sneeuw aan te vullen indien gewenst. De skistations van de Pyreneeën zijn goed bereikbaar vanuit steden als Barcelona, ​​Girona, Zaragoza, San Sebastian en Bilbao.

 

De Catalaanse Pyreneeën

 

Van de elf skistations in dit gebied is Baqueira/Beret/Bonaiqua in Valle de Arán de bekendste. Veel Spaanse beroemdheden, waaronder de koninklijke familie, suizen hier regelmatig over de 95 kilometer aan piste. Omgeven door spectaculaire bergtoppen en dichte bossen, is dit gebied geschikt voor alle niveaus.

 

In de hoofdstad van de vallei, Vielha, staat een ijspaleis waar je kunt schaatsen en zwemmen. Het Boí Taüll Resort-gebied werd in 1990 aangelegd. De faciliteiten zijn modern, hoewel de pistes zelf geen accommodatie hebben. In Espot Esui zijn de pistes (37 kilometer) met name geschikt voor meer ervaren skiërs.

 

De twee gebieden La Molina en Masella bevatten samen 111 kilometer aan pistes en zijn met elkaar verbonden. De kleine dorpjes rond deze hellingen staan ​​vol met Romeinse, gotische en modernistische monumenten. De stad Girona ligt op slechts 150 kilometer afstand. Er vertrekt dagelijks een bus van Barcelona naar het skistation Port Ainé. Ook de andere vijf skigebieden in de Catalaanse Pyreneeën (Tavascan, Rasos de Pequera, Vall de Nuria en Vallter) zijn goed bereikbaar vanuit Barcelona en Girona. Port del Compte (40 kilometer piste) staat bekend als het mooiste gebied.

 

Aragonese Pyreneeën

 

Candanchú is het oudste skigebied van Spanje en bevat 24 kilometer aan pistes verdeeld over zestien routes. Het is ook verbonden met het Franse skigebied van Somport. De skischool heeft hier een zeer goede reputatie. Vlakbij ligt Astún waar de liften vertrekken vanaf 2.300 meter hoogte naar toppen hoger dan 3.000 meter. Het dorp Benasque in het skigebied Cerler heeft een goede après-ski. De gebieden Formigal en Panticosa in Valle de Tena zijn vanuit Madrid binnen 3,5 uur te bereiken. In totaal 100 kilometer aan pistes wachten op je in een spectaculair landschap met veel après-ski mogelijkheden.

 

Skiën in de rest van Spanje

 

Hoewel de meeste skigebieden in de Pyreneeën liggen, heeft Spanje nog meer pistes waar het goed vertoeven is en waar je terecht kan als je eens wat anders wilt dan Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Veel skigebieden hebben minder kilometers, maar de omgeving is vaak prachtig. Je kunt je wintersport zelfs combineren met een cultuur- of strandvakantie, als je kiest voor de Sierra Nevada in het uiterste zuiden van het land.

 

Skiën in de Picos de Europa

 

De Cordillera Cantabrica ligt in het noordwesten van Spanje, waar de Picos de Europa liggen. Er zijn hier vijf skigebieden. Manzaneda (nabij het stadje Orense) heeft een bos van 2.000 hectare door waarop u kunt skiën en een zeer breed scala aan andere sporten in de natuur. Op een uurtje rijden van de stad León ligt San Isidro met de bekende gletsjermeren Isoba en Ausente en de grotten Valporquero.

 

Een skiër in Leitariegos kan zelfs oog in oog komen te staan ​​met een bruine beer op de dichte pistes. Het prachtige natuurpark Somiedo is vlakbij. Valgrande-Pajares heeft uitstekende langlaufloipes en het skistation Alto Campo is klein en zeer geschikt voor kinderen en beginners. In het aantrekkelijke landschap, gedomineerd door Pico Tres Mares, kunnen ze goed leren skiën.

 

Skiën in de buurt van Madrid

 

La Covatilla, in de Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama, is een modern gebied op slechts 73 kilometer van de stad Salamanca. Een perfect gebied om wintersport te combineren met cultuur. Ook de steden Avila, Zamora en natuurlijk Madrid zijn niet al te ver weg.

 

La Pinilla, Valdesqui en Navacerrada liggen respectievelijk op 112 en 70 kilometer van Madrid. Ze zijn allebei geschikt voor een dagje uit in combinatie met de cultuur van de Spaanse hoofdstad. Alle gebieden zijn dagelijks goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit verschillende plekken in Madrid.

 

Skiën in Valencia

 

Als je niet ver van Valencia woont, hoef je ook niet ver te rijden om te kunnen skiën. Voor het grove werk moet je echter wel verder naar het noorden. In het Sistema Ibérico zijn vooral rustige, kleinere gebieden die geschikt zijn voor beginners en gezinnen met kleine kinderen. Wie sneeuw wil combineren met een strand en een heerlijk mediterraan klimaat kan ook naar het zuiden van dit gebergte. Javalambre ligt op slechts 140 kilometer van Valencia. Valdelinares ligt zeer dicht bij de zee en heeft dichte dennenbossen om doorheen te skiën. Hou je van wijn, dan trek je meer naar het noorden waar je ook een skigebied vindt in het wijngebied van La Rioja: Valdezcaray.

 

Wintersport in Zuid-Spanje

 

Het Nationaal Park Sierra Nevada ligt op 20 minuten rijden van de stad Granada in Andalusië. In dit prachtige hooggebergte ligt het meest zuidelijke skigebied van Europa, Sol y Nieve; en hier duurt het skiseizoen het langst. Onder ‘normale’ weersomstandigheden is het mogelijk om van eind november tot ver in april te skiën.

 

Het skidorp Pradollano ligt op een hoogte van 2.100 meter en het skigebied zelf reikt tot 3.300 meter. Daar sta je net onder de top van de Veleta, de op één na hoogste berg van het Iberisch schiereiland. 79 pistes met een totale lengte van 84 kilometer zijn te bereiken met 24 liften (cabines, stoel- en sleepliften). Voor kinderen is er een themapiste ingericht: ‘pista del mar’.

 

Informatie wintersport in Spanje

Sierra Nevada

Baqueira

La Molina

La Covatilla

 

bron: www.inspanje.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.