Blogposts
Blog
Geplaatst op zaterdag 26 juni 2021 @ 00:01 door Travelboy , 605 keer bekeken
Hoewel tattoos tegenwoordig op veel plekken worden omarmd, brengen ze onderweg soms extra risico’s met zich mee. Van arrestaties tot criminele verdenkingen, met onvoldoende voorbereiding kan je inktwerk je reis een stuk minder leuk maken. Maar geen zorgen: wij helpen je op weg.
“Weet je dat wel zeker? Dat heb je je hele leven.” Als getatoeëerd persoon heb je het vast wel eens gehoord. Maar de laatste jaren is de houding tegenover tatoeages veranderd. Op veel plekken wordt het nu erkend als kunst en vorm van zelfexpressie. Maar voor de tattooliefhebber die daarnaast ook reisliefhebber is, vergt het plannen van een reis, in sommige gevallen, extra voorbereiding en kennis.
Taboe
Veel landen en culturen staan tegenwoordig neutraal tegenover de kunstvorm. Maar ook vandaag de dag zijn tattoos op verschillende plekken ter wereld nog taboe. Elke plek heeft hier een eigen reden voor die jouw ervaring als reiziger kan beïnvloeden als je je hier niet van bewust bent.
De afkeur heeft vaak te maken met het verleden van een land en/of religieuze overtuigingen die bepaalde thema’s in tatoeages verbieden. Kennis over in welke landen je hiermee te maken kan krijgen en waar deze vooroordelen vandaan komen, zorgt voor een veilige, respectvolle en fijne reiservaring. Want, al zijn tatoeages jouw keuze, je bent in een land op bezoek en daarbij hoort respect voor de gastcultuur. In deze landen moet je bijvoorbeeld extra goed opletten als getatoeëerde reiziger.
Sri Lanka
Dit eiland is van oudsher zeer religieus. Voor het grootste deel heeft dit land geen uitgesproken houding tegenover tatoeages, maar inktwerken met een religieuze afbeelding worden hier gezien als extreem respectloos.
Specifiek tattoos met boeddhistische thema’s zijn hier niet getolereerd. Zodanig zelfs, dat de Britse Naomi Coleman in 2014 werd gearresteerd toen ze met een boeddha-hoofd als tatoeage het eiland bezocht. In het boeddhisme is het hoofd het meest heilige deel van het lichaam: haar tattoo was in de ogen van de Sri Lankaanse overheid dan ook de uiterste vorm van godslastering.
Thailand
Net als Sri Lanka, is Thailand zeer religieus en worden religieuze tattoos hier afgekeurd. Reizigers met veel zichtbare tattoos lopen de kans bij de douane uit de rij te worden gehaald, om ook alle bedekte tatoeages te tonen ter bewijs dat er geen boeddha bij staat. Evenals in Sri Lanka zullen tatoeages met andere onderwerpen je in dit land verder geen problemen opleveren.
Japan
In het land waar populaire tattoostijlen vandaan komen en dat een grote inspiratiebron is in de tattoo-wereld, heerst nog een behoorlijk stigma. Vroeger werden misdaders namelijk getatoeëerd om hun positie als buitenstaander aan te geven. Later maakten criminele organisaties deze traditie hun eigen.
Het idee dat mensen met tattoos eng of onbetrouwbaar zijn heerst hierdoor nog altijd in Japan. En zichtbaar tatoeages dragen kan mensen ongemakkelijk maken. Sportscholen, onsen (traditionele badhuizen) of resorts weigeren vaak toegang aan zichtbaar getatoeëerde bezoekers. Uit een onderzoek van de Japanse overheid bleek dat ongeveer 56% van de hotels en loges getatoeëerde mensen niet toestaan in openbare bad-voorzieningen.
Bezoekers uit het buitenland komen over het algemeen met meer weg en krijgen minder vaak de vraag je tatoeages te verbergen. Maar mocht je op zoek zijn naar werk in Japan, al is het maar voor even, dan kan het hebben van tattoos dat echt vermoeilijken. Voor je eigen comfort is het dus fijn om in ieder geval kleding bij je te hebben om eventuele tattoos mee te verbergen.
China
Waar tattoos in de Confuciaanse cultuur al werden afgeschreven omdat het lichaam onbevlekt terug moet worden gegeven aan de aarde, werden tatoeages ook in China later gebruikt om criminelen, militaire deserteurs en sekswerkers mee te merken. In de tijd van Mao Zedong’s regime stonden tattoos symbool voor een ongezonde bourgeoisie individualiteit. Deze ideeën zijn vooral bij de oude garde blijven hangen.
In grote steden als Shanghai is hier minder sprake van. De stad wordt gezien als China’s “tattoo-mekka”. De kunstvorm is toenemend populair bij de jongere generatie en de stad telt inmiddels meer dan 4.500 tattooshops. Maar trek je buiten de steden, reken dan op afkeurende blikken, eventuele vragen of opmerkingen.
Vietnam
Ook hier stamt de afkeer vooral uit connotaties met de criminele wereld. Met zichtbare tattoos is het hier erg moeilijk om werk te vinden. Vooral buiten de steden heersen deze idealen.
In Ho Chi Minh zijn tatoeages tegenwoordig deel van het straatbeeld: je tattoos hier verbergen is niet nodig. De stad telt inmiddels een aantal award-winnende tattooshops die de prachtigste werken creëren. Maar reis je verder het land in — en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen — dan is het altijd verstandig om opvallende tatoeages zoveel mogelijk te bedekken om moeizaam contact te voorkomen.
Turkije
Tatoeages in dit land zijn niet illegaal, maar worden wel zwaar veroordeeld. Al komen reizigers hier nog wel weg met een tattoo, wees in ieder geval voorbereid op afkeur. Draag altijd, vooral in religieuze plekken, bedekkende kleding bij je. De hoogste religieuze macht heeft in 2015 alle getatoeëerde moslims in het land opgedragen berouw te tonen of hun tatoeages operatief te laten verwijderen.
Hoewel in de meeste landen de inhoud van de tattoo zwaarder weegt dan het hebben van een tatoeage zelf, is het dus altijd verstandig om in ieder geval bedekkende kleding mee te nemen. Als getatoeëerde reiziger onderzoek doen naar de houding tegenover tattoos in het land van bestemming, maakt de reiservaring een stuk comfortabeler.
bron: www.npo3.nl/3opreis
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.