Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 08 mei 2021 @ 01:57 door Travelboy , 656 keer bekeken

De eeuwige lente vier je op de Canarische Eilanden. Van Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote tot El Hierro, La Palma en La Gomera: hier geniet je all year van de azuurblauwe Atlantische Oceaan met ontelbare tropische stranden. Maar waar kun je perfect windsurfen? Staat de hoogste berg? Of maak je bijzondere wandelingen? Wij namen de 7 eilanden onder de loep zodat jij zelf kunt ontdekken welk eiland voor jou het mooiste is.

 

Zonliefhebbers kunnen op de Canarische Eilanden áltijd terecht: de temperatuur schommelt steevast tussen de 19 (wintertijd) en 25 (zomertijd) graden. Uitschieters daargelaten. De eilandengroep heeft twee officiële hoofdsteden: Santa Cruz op Noord-Tenerife en Las Palmas op Gran Canaria.

 

1. Tenerife – strand en natuur

Voor wie? Strandgangers, Natuurliefhebbers, Wandelaars
Grootte2.060 vierkante kilometer
Bijzonder: Vulkaanberg El TeideLaten we beginnen met Tenerife – het grootste en ogenschijnlijk populairste eiland. Waarom? Dat wordt al in het vliegtuig duidelijk. Vulkaanberg El Teide steekt er namelijk met kop en schouders bovenuit. Met 3718 meter is het de hoogste berg van Spanje. Hij splitst Tenerife in een frisser, groen noorden én een warmer en druk zuiden.

 

Natuurliefhebbers: komen in het noorden aan hun trekken. Goed bewegwijzerde wandeltochten leiden je hier langs prachtig, maanachtig, vulkanisch gebied. Bezoek in Puerto de la Cruz – dé badplaats van Noord-Tenerife – ook het zwembadenparadijs Lago Martianez, de idyllische vissershaven en Jardin Botánico: een botanische tuin met zo’n 1500 soorten subtropische bloemen en planten.

 

Het warme, meer toeristische Zuid-Tenerife staat bekend om het bakken op goudgeel zand, voortreffelijke cocktails en dansen tot in de vroege uurtjes. Zin om écht uit je bol te gaan? Playa de las Americas it is.

 

 

2. Gran Canaria – strand, natuur en cultuur

Voor wie? Natuurliefhebbers, Strandgangers, Cultuurfans
Grootte: 1.560 vierkante kilometer
Bijzonder: Duinen van Maspalomas

 

Je waant je in de Sahara terwijl je door de beroemde duinen van Maspalomas op Gran Canaria wandelt. Helemaal bijzonder is El Palmeral – een palmbomenbos in die gortdroge woestijn. Aan de rand vind je natuurgebied La Charca: de perfecte plek om vogels te spotten, omdat trekvogels hier uitrusten op hun reis van Europa naar Afrika of vice versa. Bivakkeer je liever aan zee? Maspalomas heeft óók een prachtig strand.

 

Knussere kust vind je bij Mogán, gelegen in het zuidwesten nabij het witte havendorpje Puerto de Mogán. Slenter na een stranddag door de bloemrijke straten en langs een netwerk van kanalen, voor je geniet van verse zalm bij één van de vele visrestaurants. Een ‘Klein Venetië’.

 

Cultuur lovers zitten goed in Vegueta, dé historische wijk in de hoofdstad Las Palmas. Het heeft een prominente plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Aanrader: huur zeker één dag een auto voor een roadtrip door het bergachtige binnenland. De wegen zijn prima begaanbaar.

 

 

3. Fuerteventura – strand en watersport

Voor wie? Strandgangers, Watersporters
Grootte: 1660 vierkante kilometer
Bijzonder: Witte, uitgestrekte stranden

 

Fuerteventura is na Tenerife het grootste Canarische Eiland. En dat terwijl er maar 40.000 mensen wonen. Aan berggeiten geen gebrek: je struikelt bijna over deze inmiddels symbolische dieren voor het eiland. Fuerteventura ligt het dichtst bij de noordwestkust van Afrika – slechts 100 kilometer van de Marokkaanse Sahara. Natuurlijk groen is er daardoor zeldzaam, maar extra veel warmte is er juist des te meer.

 

Voor zonaanbidders is Fuerteventura dus het absolute einde: het eiland is één groot strandparadijs. In juli en augustus tikt de thermometer regelmatig de 30°C aan. Dankzij de kilometerslange, uitgestrekte witte zandstranden krijg je een echt ‘privéstrandgevoel’. Toeristen, wat zijn dat? Het kraakheldere water van Fuerteventura is ideaal voor duikers en (wind- kite- golf-)surfers. Zoals bij Jandía (in het zuiden), El Cotillo, Barlovento en Corralejo (in het noorden) – dé vier befaamde kustplaatsen slash watersportwalhalla’s van het eiland.

 

 

4. Lanzarote – strand, cultuur en natuur

Voor wie? Strand, cultuurfans, Natuurliefhebbers
Grootte: 845 vierkante kilometer
Bijzonder: Wijnbouwgebieden en vulkanisch gebied

 

Op nummer 4: Lanzarote. Een vulkanisch eiland, waarbij de talloze bergen gevormd zijn door lavastromen. Begroeiing vind je er daarom amper, wat het gebied een bijna surrealistisch karakter geeft. In Nationaal Park Timanfaya is dat prachtig zichtbaar

.

De beroemde architect César Manrique bedacht een plan om het unieke landschap van Lanzarote te beschermen. Dankzij onder meer Manrique heeft Lanzarote minder massatoerisme dan Tenerife en Gran Canaria. Behalve vulkanisch gebied is er óók hier strand – variërend van goudgele zandstroken tot zwarte rotsstranden…

 

Wijnliefhebber? Dan is Lanzarote jouw eiland. In onder meer wijngebied La Geria worden zeldzame malsaviadruiven geteeld in kuilen van vulkanisch zand – gevuld met ‘picon’. Doordat deze kleine lavasteentjes uitstekend vocht vasthouden, lukt het tóch om in de droge grond wijndruiven te verbouwen. Het resultaat: een heerlijk, nootachtige wijn met doorgaans aroma’s van gedroogd fruit en sinaasappelschil.

 

 

5. El Hierro – natuur, wandelen en duiken

Voor wie? Wandelaars, Duikers, Natuurliefhebbers
Grootte: 268 vierkante kilometer
Bijzonder: 
Rijk onderwaterleven, uniek landschap

 

In een soort driehoek liggen de eilandjes La Palma, La Gomera en El Hierro. Laatstgenoemde wordt ook wel La Isla Chiquita genoemd – oftewel ‘het kleinste eiland’. Maar vergis je niet, de 269 vierkante kilometer is erg divers. Je vindt er vulkanische vlaktes, steile rotswanden en schaduwrijke bossen. Uitstekend geschikt voor een wandelvakantie, iets minder voor een strandvakantie.

 

De pittige wandelroute Camino de la Virgen loopt via alle bergtoppen van El Hierro. Je stapt dwars door allerlei soorten bosgebieden – van jeneverbessen en dennen tot laurieren. Trek er zeker één hele dag voor uit. Ben je liever iets korter in de benen? Camino de Jinama is een historische wandelroute door zo’n 8 kilometer bebost berggebied, waarmee je zo’n 3 uur zoet bent.

 

Bijkomen doe je bij Charco Azul, een natuurlijk, azuurblauw zwempoelparadijs van zout water. Maar ook ónder het wateroppervlak spot je El Hierro’s unieke landschap; duiken is de moeite waard. Ontdek het rijke onderwaterleven met kliffen, grotten en talloze gekleurde vissen bij La Restinga: je kijkt de pauwlipvissen, neon-juffertjes en reuzenmanta’s recht in de ogen.

 

 

6. La Palma – wandelen en natuur

Voor wie? Wandelaars, Natuurliefhebbers
Grootte: 708 vierkante kilometer
Bijzonder: Altijd groen, geen massatoerisme

 

Op La Palma kom je ultiem tot rust. Het zogenoemde ‘groene eiland’ is dankzij regelmatige regenval – surprise – altijd groen. De kleuren zwart, rood en groen kenmerken de natuur: van zwart vulkanisch gesteente tot een rood en groen plantenrijk. Diepe uitgesneden kloven, de barranco’s, vind je ten noorden van La Palma. Deze dragen het water van de bergen naar zee. In het centrum vind je subtropische bossen en ten zuiden opnieuw de typerende lavavelden en vulkaantoppen. Tip: huur een auto om álle natuurfacetten te ontdekken. Rijd zeker langs het adembenemende gebied Caldera de Taburiente – een enorme vulkaankrater met een doorsnede van 10 kilometer.

 

Neerslag valt vooral in het oosten. De warmste plaats op het eiland is Tazacorte – gelegen aan de westkant. Cliché witte stranden vind je er niet, wat het massatoerisme nog altijd afhoudt. Maar ook op de zwartgekleurde strandjes is het best fijn liggen. Tóch blijft La Palma meer een wandelaarseiland, voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar complete rust en privacy.

 

 

7. La Gomera – natuur en cultuur

Voor wie? Natuurliefhebbers, Cultuurfans
Grootte: 369 vierkante kilometer
Bijzonder: Parque Nacional Garajonay, San Sebastián

 

Ook de toeristen op La Gomera zijn – net als op La Palma – op één hand te tellen. Bij wijze van dan, hè. Je kunt je er uitleven op meer dan 600 kilometer aan wandelpaden. Vooral door het ruige, oude bos van Parque Nacional Garajonay: een natuurlijke schat waar ruim 450 soorten planten en bomen groeien, waaronder karakteristieke laurierbossen. Wandel langs de ravijnen, beken en steile bergruggen, terwijl de hagedissen en gekko’s de muur opklimmen.

 

Naast natuur ook cultuur, te bespeuren in eilandhoofdstad San Sebastián. Hier staat het 15e-eeuwse fort Torre del Conde en allerlei oude kerken, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Behoefte aan leven in de brouwerij? In de straat Calle Real vind je een aantal bars én kun je lokale producten – zoals aardewerk – shoppen in één van de vele boetiekjes.

 

Conclusie: welk Canarisch Eiland is het mooist voor jou?

Welk Canarisch eiland heeft het beste klimaat?
Dit verschilt niet veel per eiland. Maak vooral je keuze op basis van wat jouw ideale vakantie is.

Welk Canarisch Eiland heeft de mooiste stranden?
Voor een strandvakantie kun je het beste terecht op Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote.

Waar kun je het beste wandelen op de Canarische Eilanden? 

Wandelaars en natuurliefhebbers zullen zich uitstekend vermaken op de relatief rustige eilanden La Palma, El Hierro en La Gomera.

Welk Canarisch Eiland heeft de leukste bezienswaardigheden?
San Sebastián, de eilandhoofdstad van La Gomera, is een bezoek waard. Ook op Gran Canaria zit je goed voor de cultuur – en dan met name in Vegueta, het historische deel van Las Palmas.

Welk Canarisch Eiland heeft de mooiste natuur?
Ieder eiland is prachtig, maar wat ons betreft zit je qua natuurschoon het beste op Lanzarote, Tenerife en La Palma.

Bij welk Canarisch Eiland kun je het beste duiken en surfen?
Fuerteventura, een walhalla voor duikers en wind-, kite- en golfsurfers!

 

bron: www.reistips.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.