Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 28 juli 2021 @ 00:19 door Travelboy , 588 keer bekeken

Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Nederland diende de nominatie in samen met België. Het gaat in Nederland om de drie koloniën Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. En in Vlaanderen om de Wortel-Kolonie.

 

Koloniën van Weldadigheid

 

Koloniewoning M.A. van Naamen van Eemneslaan

 

Vanaf 1818 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid kolonies in onontgonnen gebieden in het toenmalige Nederlandse Koninkrijk. Ze werden ook wel pauperkolonies genoemd. Het doel was om de armen in de steden betere vooruitzichten te geven door ze werk op het platteland aan te bieden en zelfvoorzienend te maken. De Koloniën van Weldadigheid waren een sociaal experiment, dat door middel van structuur, dwang en tucht de samenleving wilde verbeteren.

 

---------------------------------

 

Hollandse Waterlinies

 

Fort Everdingen en Sluisbeer.

 

Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan verder als Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

 

Het behalen van de felbegeerde status was nog geen gelopen race. Eerder dit jaar adviseerde expertiseorgaan ICOMOS aan het Werelderfgoedcomité om het dossier terug te verwijzen naar Nederland, zodat het verder kon worden verbeterd. Het Comité koos er echter voor om de Hollandse Waterlinies direct in te schrijven.

-------------------------------------------------

 

Neder-Germaanse Limes

 

 

De Neder-Germaanse Limes is de grens van het Romeinse Rijk in de Romeinse provincie Neder-Germanië. Zo’n tweeduizend jaar geleden beschermde de limes het Rijk eeuwenlang tegen invallen van Germaanse stammen. Langs deze grens tref je daarom veel Romeinse sporen aan zoals resten van forten, legioensbases en wachttorens. De Neder-Germaanse Limes maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika, die al gedeeltelijk op de Werelderfgoedlijst staat. Juist het Nederlandse deel laat zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren en welke maatregelen ze namen om te reageren op het grillige rivierenlandschap. De resten hiervan zijn uitstekend bewaard gebleven in de natte bodem.

 

Lees verder met heel veel foto's:


www.unesco.nl/nl/artikel/unesco-geeft-kolonien-van-weldadigheid-de-werelderfgoedstatus

 

www.unesco.nl/nl/artikel/unesco-plaatst-waterlinies-op-werelderfgoedlijst

 

www.unesco.nl/nl/artikel/ook-de-neder-germaanse-limes-op-werelderfgoedlijst-geplaatst

 

Werelderfgoedkaart

 

Op de Werelderfgoedkaart is al het Werelderfgoed in de wereld overzichtelijk bij elkaar gebracht, met Nederlandse omschrijvingen en fotoseries. De kaart wordt de komende periode geactualiseerd met het Werelderfgoed dat deze weken wordt ingeschreven op de Werelderfgoedlijst.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.