Blog
Geplaatst op vrijdag 24 december 2021 @ 00:00 door Travelboy , 480 keer bekeken
Mariah Carey op je radio en afgezaagde kerstfilms op je Netflix-startpagina. Lichtjes, gezelligheid en héél veel sneeuw. Het is weer december. Toch beleven we de feestdagen in Nederland vaker in de regen. Droom je van een witte kerst? Deze Europese steden bieden meer sneeuwkans.
Het knusse gevoel van die kop glühwein of chocolademelk terwijl je je opwarmt bij een houtkachel. Of die wandeling door de krakende verse sneeuw, terwijl je jezelf van top tot teen hebt ingepakt. Het is een ideaalbeeld dat we hebben bij de winter. Helaas moeten we het vaak doen met wat natte sneeuw of een klein buitje waarvan we nog niet eens een sneeuwbal kunnen maken.
In Nederland is er pas sprake van een witte kerst als beide dagen wit kleuren. Alleen sneeuw op eerste of tweede kerstdag mogen we dus geen witte kerst noemen. De laatste keer dat we een officiële witte kerst hadden was in 2010, alweer elf jaar geleden.
Gemiddeld genomen is er eens in de vijftien jaar sprake van een witte kerst in Nederland. Daarin is het verschil tussen Oost- en West-Nederland nog behoorlijk groot. Waar het Oosten ongeveer tien procent kans heeft op een witte kerst, heeft het westen maar vier procent kans op een wit sneeuwdek tijdens de kerstdagen. Niet genoeg dus om je sneeuwschuiver alvast uit de kast te halen.
Helemaal in zak en as door deze ijskoude boodschap? Niet nodig. Met behulp van data van World Weather Online heeft een Engelse zoekmachine voor vakantiehuizen namelijk de Europese steden met de meeste sneeuwval op een rijtje gezet. Hierbij keken ze naar het gemiddeld aantal dagen sneeuw per maand van december tot maart. Wil je je kans vergroten op een witte kerst? Deze Europese steden zijn gemaakt voor een stedentrip in de sneeuw.
Met zestien dagen sneeuw staat de hoofdstad van Oekraïne op een zesde plaats in Europa. De stad is vooral befaamd om de prachtige kathedralen, kloosters en imposante pleinen. Het is een van de oudste steden van Europa en een simpele wandeling door de stad laat hier genoeg bewijsmateriaal van zien. Wanneer dit gepaard gaat met een pak sneeuw, ziet de stad er nog betoverender uit.
Rond de feestdagen wordt Kiev een soort winterwonderland. Op pleinen tussen de indrukwekkende gebouwen zijn verschillende kerstmarkten te vinden. Hierop loop je tegen tientallen kramen met lekker en vooral goedkoop eten en drinken aan. Iets actiever ingesteld? Test je schaatskunsten op een van de vele schaatsbanen in de stad. Kan het nog kerstfilmwaardiger?
Helsinki is in alle opzichten de hoofdstad van Finland. De stad heeft een haven, regeringsgebouwen en belangrijke historische bouwwerken. Met slechts een half miljoen inwoners is chaos hier ver te zoeken en dat merk je als je door de kalme straten loopt. Combineer dit met prachtige oude en moderne kunstzinnige gebouwen en je hebt een mooie stad te pakken.
In veel landen wordt kerst uitgebreid gevierd, maar in Finland doet men er een schepje bovenop. Al begin december beginnen de eerste pikkujoulu feesten: uitbundige kerstfeesten zonder religieus karakter. Hierbij wordt uitgebreid gegeten en glögi – de Finse versie van glühwein – gedronken. Daarbovenop heeft Helsinki verschillende kerstmarkten en zelfs een officiële kerststraat: Aleksanterinkatu. Je dag wat actiever besteden? Voor ongeveer tien euro kan je in het park een slee huren. Of je gaat naar de Finse Golf, die verbonden is aan de Oostzee. In de winter bevriest deze regelmatig en dat biedt een perfect decor voor een ijswandeling of schaatsavontuur. Helemaal ondergesneeuwd en onderkoeld door alles wat de stad te bieden heeft? Sluit je dag af in een heerlijke Finse sauna.
We blijven nog even in Finland, maar reizen een stukje naar het westen. Hier vind je de oudste stad van het land: Turku. Voorheen was dit de hoofdstad van Finland en de eeuwenoude gebouwen, zoals het Turku Kasteel, vertegenwoordigen een rijk verleden. Door de hele stad vind je indrukwekkende architectuur, musea en knusse smalle straten.
Dit is natuurlijk nog mooier met een dik pak sneeuw en met bijna zeventien dagen sneeuw in de maand is die kans behoorlijk aanwezig. Net als in Finland kan je ook in Turku de hele maand genieten van pikkujoulu feesten en glögi. Daarbij heeft ook deze stad een kerstmarkt waar je onder het genot van heerlijk eten en drinken op een van de vele prachtige gebouwen uitkijkt. Turku ligt aan een rivier die bevriest in de winter. Vastgevroren boten, ijsvissers, schaatsers en wandelaars: je komt ze in de wintermaanden allemaal tegen op het water. Voor wat warmte ga je ook hier naar een Finse sauna of naar de markthal voor een stevige maaltijd en een goeie bak Finse koffie.
We betreden de top drie en reizen opvallend dicht naar de Nederlandse grens. Nou ja, dichtbij is misschien overdreven, maar met zo’n zes uur reisafstand van Utrecht is Erfurt wel degelijk de dichtstbijzijnde sneeuwstad van dit lijstje. Erfurt is een van de weinige Duitse steden met een intact oud centrum. In de oorlogsjaren heeft de stad relatief weinig geleden en hierdoor oogt Erfurt behoorlijk middeleeuws. Musea, kathedralen, een synagoge en een oude brug met middeleeuwse huizen en winkels erop: je vindt het allemaal in deze kleine stad. Tel hier een laag sneeuw bij op en je winterervaring is eigenlijk al compleet
.
Zoals de meeste steden, heeft ook Erfurt een kerstmarkt. Deze ligt tussen de Dom van Erfurt en de Sint-Severuskerk: twee van de meest imponerende bouwwerken van de stad. Opent deze markt, dan wordt het hele centrum omgetoverd tot kerststad. De kerstmarkt staat zelfs bekend als een van de mooiste van Duitsland. En dat is niet zo gek. Met tweehonderd houten kraampjes, een reuzenrad, een kerstboom van zo’n 25 meter hoog en een goede kans op sneeuw zijn er weinig kerstmarkten waar je je meer in de videoclip van Wham! zal wanen.
Met achttien en een halve dag sneeuw pakt Vilnius de tweede plaats in dit sneeuwrijtje. Vilnius behoort tot een van de mooiste steden van Europa. Met prachtige middeleeuwse architectuur, smalle straten, veertig kerken en vele indrukwekkende gebouwen behoort het historische centrum van de stad al sinds 1994 tot werelderfgoed. Toch is Vilnius meer dan alleen geschiedenis. Zo vind je er bijvoorbeeld een wijk met veel bizarre kunst en oneindig veel hippe bars en restaurants. Dat dit een onderschatte stad is, is een understatement.
Geschiedenis, kunst, restaurants en een vleugje sneeuw: je dag is compleet. Zoals in veel steden, is ook de Vilnius nóg mooier met sneeuw. De Litouwse hoofdstad zou natuurlijk de romantische stad die het is niet zijn zonder kerstmarkt in de winter. Van eind november tot begin januari vind je daarom een kerstmarkt in de stad op het kathedraalplein. Met meer dan vijftig gedecoreerde houten huisjes vol met eten en drinken hoef je niet bang voor honger te zijn. Fervent wintersporter? Op zo’n vijf kilometer van het historische centrum ligt een ski resort genaamd Liepkalnis. Een stedentrip combineren met skiën of snowboarden: bijna nergens kan het zo goed als hier. Vanuit de skipiste heb je trouwens ook nog eens prachtig uitzicht op de ondergesneeuwde sprookjesstad.
Tallinn in Estland steekt met kop en schouders boven de rest van Europa uit als het gaat om sneeuwdagen per maand. Net als Vilnius heeft Tallinn een erg charmant centrum. Met magnifieke middeleeuwse panden, een doolhof van smalle straten en een eeuwenoud historisch centrum heeft ook deze stad een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst veroverd. Groot verschil is echter dat Tallinn in tegenstelling tot Vilnius aan de zee ligt. De stad ligt pal tegenover Helsinki aan de Finse Golf.
Natuurlijk kan je je ook in dé sneeuwstad van Europa vermaken in de winter. Zo vind je net buiten het stadcentrum een groot festivalterrein dat in de wintermaanden wordt omgetoverd tot wintersportcentrum. Hier kan je snowboarden, skiën, schaatsen en meer. Blijf je liever in het centrum? Op het stadhuisplein vind je van eind november tot begin januari een kerstmarkt. Hier staat onder andere een kerstboom die de stad al bijna zeshonderd jaar versiert tijdens de feestdagen. Voeg hier houten kraampjes, heel veel lekkers en een hele goede kans op sneeuw aan toe en je kan genieten zoals je favoriete acteurs dat in elke cliché kerstfilm doen.
Blijf je liever wat dichter bij huis in deze onzekere tijden? Helemaal begrijpelijk én niet eens zo’n slecht idee. Zo vallen Mönchengladbach en Münster net buiten deze lijst met beide vijftien dagen sneeuw per maand in de winter. Beide steden zijn een kleine twee en een half uur rijden vanuit Utrecht. Mönchengladbach is zelfs maar een half uurtje van de grens. Houd het weerbericht dus in de gaten, mocht je op een willekeurige zondag een portie sneeuw nodig hebben.
Sneeuw, kerstmarkten, schaatsbanen, middeleeuwse bouwwerken en heel veel glühwein. Wie sneeuw met een stedentrip wil combineren, weet nu waar die moet zijn. Ga echter wel altijd even na wat de exacte coronaregels en maatregelen zijn voordat je je winterinstinct volgt. Openingstijden en toelatingsbeperkingen kunnen elke week veranderen.
bron: www.npo3.nl/3opreis
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.