Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 12 april 2021 @ 00:27 door Travelboy , 952 keer bekeken

De Taj Mahal, de Chinese muur en de Piramides van Gizeh: bij menigeen staan deze World Heritage Sites op de bucketlist. Maar je hoeft echt niet de hele wereld af te reizen om werelderfgoed te ontdekken; ons eigen landje heeft namelijk óók heel bijzondere plekken die je eigenlijk gewoon eens in je leven gezien moet hebben. Plekken van onschatbare waarde, uniek en onvervangbaar. We nemen je mee naar de maar liefst negen UNESCO-Werelderfgoederen die Nederland rijk is. Monumenten die vertellen over onze ontstaansgeschiedenis, onze relatie met water en onze cultuur. Ontdek Hollands glorie!  

 

1. Schokland in Flevoland

Foto: iStock

Het allereerste Nederlandse monument dat is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO is Schokland. Het voormalige eiland in de Zuiderzee is hét symbool van onze altijddurende strijd tegen het water. Na de drooglegging van de Noordoostpolder vonden archeologen hier op tientallen plekken overblijfselen van menselijke bewoning, zelfs uit de prehistorie. In openluchtmuseum Schokland leer je alles over het leven van de eilandbewoners en de talloze evacuaties vanwege het opdringende water. Loop over de dijkjes in de drassige polder vol weidevogels en ondervind dat Schokland nog steeds als een eiland boven de voormalige zeebodem uitsteekt - een indrukwekkende reis langs sporen uit onze geschiedenis.  


2. Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Foto: iStock

Ruimte, eenvoud en functionaliteit. Het Rietveld Schröderhuis is het icoon van de Moderne Beweging in de architectuur en een grote inspiratiebron voor architecten wereldwijd. Gerrit Rietveld ontwierp het woonhuis in Utrecht in 1924 voor de eigenzinnige weduwe Truus Schröder. Alles in en aan dit huis ademt de idealen van kunstbeweging De Stijl. Wandel de Rietveld route door Utrecht en je komt uiteraard langs het werelderfgoed. Wil je het strakke lijnenspel en de flexibele inrichting van binnen bewonderen, boek dan een tour. 


3. Molens van Kinderdijk-Elshout in Zuid-Holland

Foto: iStock

Zo Nederlands als Nederland maar zijn kan. Een complex van negentien molens bij elkaar zoals in Kinderdijk vind je nergens anders. Werelderfgoed volgens UNESCO, want ‘het toont de indrukwekkende bijdrage die Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden’. Een oer-Hollands tafereel met dijken, boezems, gemalen en natuurlijk de prachtig bewaard gebleven windmolens. Ontwijk de toeristenmassa en kom lekker vroeg om de pracht van Kinderdijk zelf te ervaren. Ontdek de soorten molens, zie de lange wieken van de grondzeilers scheren tot vlak boven de grond en wandel door de polder. Al lopend over witte bruggetjes en langs sloten met waterlelies beleef je ons oneindige laagland. 


4. Ir. D.F. Woudagemaal in Friesland

Foto: iStock

Het Woudagemaal is het hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde, die al eeuwenlang model staat voor de hele wereld. Sinds 1920 is het wereldwijd het grootste, nog steeds werkende stoompompstation. Ervaar zelf de kracht van stoom en water bij een rondleiding. Ook van buitenaf is het bouwwerk indrukwekkend. De zestig meter hoge schoorsteen is van mijlenver te zien en een herkenbaar baken voor schippers op het IJsselmeer. Na je bezoek loop je zo het weidse Friese landschap in naar Sloten, het kleinste stadje van de Elfsteden. 


5. Droogmakerij de Beemster in Noord-Holland

Foto: Bureau Toerisme Laag Holland

De Beemsterpolder staat op de Werelderfgoedlijst als ‘een door mensen geschapen creatief meesterstuk’. Ooit was het een binnenmeer, nu een buitengewoon voorbeeld van landwinning. De Beemster veranderde, na een ingenieuze drooglegging in de zeventiende eeuw, in een uniek geordend polderlandschap dat 3,5 meter onder zeeniveau ligt. De geometrische indeling was een groot voorbeeld voor andere droogmakerijen. Deze strakke inrichting van akkers, wegen, kanalen, dijken en dorpjes is tot op de dag van vandaag behouden. Je fietst hier heerlijk  door het historische landschap met grazende koeien, tulpenvelden en typische stolpboerderijen. 


6. Stelling van Amsterdam in Noord-Holland

Forteiland Pampus. Foto: iStock

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het moest een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk maken. Het Werelderfgoed is 135 kilometer lang en bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken en sluizen rondom Amsterdam. Met een vernuftig systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet. Water als verdedigingsmiddel, hoe slim! Ga op ontdekking in fortenland en volg een van de mooie wandel- of fietsroutes. Op sommige forten valt een hoop te beleven, van speurtocht tot culinair vijfgangendiner. Helemaal bijzonder is het om per boot langs de linie te varen en aan te meren bij Forteiland Pampus of Vuurtoreneiland. 


7. Grachtengordel van Amsterdam in Noord-Holland

Foto: iStock

De Amsterdamse grachten zijn ooit aangelegd om moerasland droog te leggen en zo het stadsgebied uit te breiden. Het netwerk van grachten in concentrische bogen werd voltooid in de zeventiende eeuw. Dit model van stedelijke uitbreiding was eeuwenlang een referentie voor de hele wereld. Langs de grachten staan talrijke monumenten en kenmerkende grachtenpanden. Je bekijkt ze het best vanaf een rondvaartboot. Wil je weten hoe men vroeger in de grachtengordel leefde, bezoek dan het Grachtenmuseum. Tijdens Open Monumenten Dag neem je een kijkje bij mensen thuis die nu aan onze unieke grachten wonen. 


8. Van Nellefabriek in Zuid-Holland

Foto: iStock

In de jaren twintig van de vorige eeuw ontstond in Rotterdam een iconisch industrieel gebouwencomplex: de Van Nellefabriek, een geheel nieuwe modernistische en functionele fabriekssoort met gevels uit glas en staal, waardoor daglicht binnenviel op de werkvloer. Het industriële monument is ook Werelderfgoed omdat de fabriek symbool staat voor de Nederlandse historie van handel en industrie. Tropische grondstoffen als koffie en tabak werden hier verwerkt en vermarkt naar heel Europa. Nu is de gerenoveerde Van Nellefabriek een inspirerende ontmoetingsplek en eventlocatie. Boek een tour met gids en ervaar de architectonische parel vol licht, lucht en ruimte zelf. 


9. De Waddenzee in Nederland, Duitsland en Denemarken

 Foto: iStock

Tot slot het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland: de Waddenzee. Een magische en zeer belangrijke plek op onze aarde, want de biodiversiteit op wereldschaal is afhankelijk van de Waddenzee. Het is het grootste getijdensysteem op aarde, waardoor veel leefgebieden zijn ontstaan. De kustlijn van de Waddenzee is op zichzelf al vijfhonderd kilometer lang. Miljoenen trekvogels komen hier om te rusten en duizenden soorten planten en dieren leven hier. De eilanden, droogplaten, kwellen en duinen vormen unieke natuurgebieden. Wil je een ultieme beleving, ga dan wadlopen tussen het vasteland en de waddeneilanden. Je krijgt de mooiste vergezichten over een landschap dat steeds verandert en ontmoet vast zeehonden. 

 

Op De UNESCO-Werelderfgoedlijst staan meer dan duizend culturele én natuurlijke plekken wereldwijd, die het verdienen om beschermd en geëerd te worden. Een stuk korter is de lijst van de zeven Wereldwonderen. Wij vertellen je hoe je de huidige wereldwonderen van het gebaande pad kunt bezoeken, maar zijn ook op zoek naar zeven nieuwe, duurzame Wereldwonderen! Stuur jouw Wereldwonder-fototip in en maak kans op een Columbus-reportagereis naar een van de nieuwe wereldwonderen. 

 

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Of bestel de nieuwste editie van onze special In Eigen Land, met 101 tips om te ontsnappen in Nederland!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.