Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 april 2021 @ 00:44 door Travelboy , 663 keer bekeken

Boekt u een pakketreis bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de SGR? Dan betaalt u voortaan € 5 extra. Per persoon, per boeking. Waarom de SGR dit bedrag in rekening brengt, leest u in dit bericht.


Pakketreisorganisators zijn wettelijk verplicht om consumenten te beschermen tegen een faillissement. Hiervoor moeten reisorganisatoren maatregelen treffen, bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij een garantiefonds zoals de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Als de reisorganisator in financiële problemen komt, bent u als reiziger volledig beschermd. Gaat de reisorganisatie failliet, dan heeft u recht op een terugbetaling van de reissom. Dit is dan de verantwoordelijkheid van het garantiefonds.

 

Waarom vraagt de SGR een financiële bijdrage?
Door de coronapandemie verkeren veel pakketreisorganisaties in zwaar weer en neemt het aantal faillissementen toe. Garantiefondsen, zoals de SGR, moeten hierdoor meer garanties uitgegeven dan normaal. De financiële middelen van de SGR zijn echter niet onbeperkt. Om ervoor te zorgen dat er voldoende geld is om consumenten ook in de toekomst te beschermen tegen faillissementen van reisorganisaties, vraagt de SGR tijdelijk een kleine bijdrage van € 5 bij het boeken van een pakketreis bij een van de aangesloten reisorganisaties.

 

Ben ik verplicht om deze bijdrage te betalen?
Als u een reis boekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de SGR, dan bent u verplicht om deze bijdrage te betalen. De pakketreisorganisatie waarbij u boekt kan deze bijdrage in de totaalprijs van uw pakketreis verwerken of afzonderlijk op de factuur of boekingsbevestiging vermelden.

 

SGR fondsvermogen
Het is niet de eerste keer dat de SGR deze tijdelijke bijdrage invoert. Van 1983 tot 1999 betaalden consumenten ook een financiële bijdrage bij het boeken van een pakketreis. In 1999 was het moment waarop het fondsvermogen groot genoeg was om consumenten bescherming te bieden. Het vragen van een financiële bijdrage was daarom niet meer nodig. Hoe lang het deze keer nodig is om het fondsvermogen aan te sterken? Dat is vooralsnog niet duidelijk.

 

bron: www.eccnederland.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.