Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 30 november 2021 @ 00:23 door Travelboy , 592 keer bekeken

Ruim 34.000 Indiase contractarbeiders arriveerden tussen 1873 en 1916 in Suriname, in de hoop daar een betere toekomst op te kunnen bouwen. Ze werden na aankomst tewerkgesteld op plantages. Waarom verlieten zoveel mensen India om op een ander continent een nieuw leven te beginnen? Wat waren de omstandigheden waaronder ze in Suriname moesten werken? Op deze vragen zoekt presentator Narsingh Balwantsingh een antwoord in de driedelige documentaire De reis van de Indiërs.

 

Narsingh-Balwantsingh_SurinameNarsingh Balwantsingh in Suriname

 

Op 23 juni 1913 arriveerde het schip Mutlah III vanuit India in Suriname. Aan boord waren onder andere de betovergrootouders van presentator Narsingh Balwantsingh. In het drieluik ‘De reis van de Indiërs’ vertelt hij het verhaal van zijn voorouders, die van India via Suriname naar Nederland reisden.

 

Waarom verlieten zoveel mensen India om op een ander continent een nieuw leven te beginnen? Wat waren de omstandigheden waaronder ze in Suriname moesten werken? Wisten ze waar ze terecht kwamen en hoe verging het hen en hun nazaten?

 

Een deel van de Indiërs verliet ook weer Suriname om naar Nederland te trekken, zoals de ouders van Balwantsingh. Hoe kijken zij terug op hun leven? Wat voor gevolgen heeft de beslissing die hun voorouders ruim 100 jaar geleden maakten op hun eigen leven gehad en waar staat de jongere generatie nazaten van de contactarbeiders in dit alles?

 

“Het bezoeken van het geboortedorp van mijn betovergrootouders in India betekent veel voor mij”, zegt Balwantsingh. Zijn betovergrootouders keerden nooit terug naar India. “Het voelt alsof ik ze eindelijk, na 108 jaar, thuis mag brengen. De cirkel letterlijk rond mag maken. Tegelijkertijd vertellen we het verhaal over de komst van Hindoestanen in Suriname en uiteindelijk in Nederland. Een deel van de Nederlandse geschiedenis dat nog veel te onbekend is.”

 

Het drieluik De reis van de Indiërs is op 5, 12 en 19 december te zien om 17.45 uur bij de NTR op NPO2.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.