Blog
Geplaatst op woensdag 16 juni 2021 @ 00:10 door Travelboy , 1153 keer bekeken
Reizen met het openbaar vervoer in landen als Spanje of Duitsland kan een helse klus zijn als je niet over de juiste OV-apps beschikt. In dit artikel benoemen wij de belangrijkste OV-apps voor jouw vakanties of zakenreizen naar het buitenland, zodat je altijd voorbereid bent op het OV-netwerk op jouw bestemming.
Zodra je Nederland verlaat, heb je meestal maar weinig aan de Nederlandse OV-apps. Dat geldt ook voor Belgen die het Belgische grondgebied verlaten voor een reis naar het buitenland. Je kan er dan voor kiezen om een algemene OV-app te gebruiken, zoals Citymapper of Moovit. Toch hebben zulke apps vaak nadelen, zoals dat het niet – of slechts in een deel van de gevallen – mogelijk is om tickets aan te schaffen. Daarnaast bieden lokale OV-apps soms gedetailleerdere resultaten en is het in zulke lokale apps soms makkelijker om efficiëntere routes te plannen dan de routes die de algemene apps aangeven.
Welke apps je dan precies moet hebben voordat je op reis gaat met je Android-telefoon op zat, dat blijft altijd een flinke zoektocht. Voor reizigers naar België, Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn wij op zoek gegaan naar de OV-apps die je niet mag missen. Het gaat dan om de OV-apps die je kan gebruiken voor de bus, tram en trein. Bij sommige apps vermelden wij dat het gaat om een lokale app; de Spaanse Renfe Cercanías-app is daar een voorbeeld van. Deze randstedelijke trein rijdt niet door heel Spanje. In België geldt dat ook voor de MIVB/STIB, De Lijn en TEC.
Aanvullingen op onderstaande OV-apps zijn uiteraard welkom in de reacties onderaan dit artikel. Als het een onmisbare OV-app is, zullen wij het artikel van een update voorzien. Zit jij al klaar om de OV-apps op je telefoon te installeren, lees dan zeker verder.
België heeft één nationale treinvervoerder, de NMBS – in het Franstalige gedeelte van België staat de vervoerder bekend als de SNCB. Verder heeft België een drietal bus- en trammaatschappijen; in Vlaanderen is één maatschappij actief, De Lijn. MIVB/STIB en TEC regelen het bus- en tramvervoer binnen het Franstalige gebied in België (Wallonië), waarbij de MIVB/STIB enkel actief is in Brussel.
Via de NMBS-app kun je reizen plannen met de Belgische nationale treinvervoerder. Bij het plannen van de reizen neemt de NMBS ook de bus- en tramvervoerders mee, zodat je een volledige reis van A naar B kunt inplannen in de NMBS-app. Na het inplannen van de reis kun je direct tickets kopen – let wel, dit is enkel mogelijk voor de reis met de trein. Tickets voor de bus, tram of metro dienen via de lokale vervoerder gekocht te worden.
> Download via deze link de NMBS: Dienstregeling en treintickets-app.
Van plan om op reis te gaan naar Brussel, of een locatie in de omgeving van Brussel, dan doe je er goed aan om de STIB-MIVB-app te downloaden uit de Google Play Store. In de app van de MIVB is het mogelijk om reizen met STIB-MIVB-bussen, trams en metro's te plannen. De app biedt ook de mogelijkheid om reizen vooruit te plannen, zodat je een notificatie ontvangt als jouw reis van start gaat. Verder kun je via de app gelijklopende bus-, metro- en tramlijnen opzoeken, zodat je nooit te lang wacht om op reis te gaan. Tot slot geeft de app een notificatie om uit te stappen zodra je halte in zicht komt.
> Download via deze link de STIB-MIVB (Brussel)-app.
Voor bus- en tramreizen in Vlaanderen, die meestal worden verzorgd door De Lijn, kun je terecht in de De Lijn-app. De app maakt het gemakkelijk om je vaste reizen op te slaan en notificaties voor het einde van je reis aan te zetten, zodat je op tijd door hebt als je moet uitstappen. De De Lijn-app kan daarnaast gebruikt worden voor het aanschaffen van mobiele tickets, zogenoemde M-tickets. Deze kan je ook synchroniseren naar een ander apparaat via je je De Lijn-account. In dat account worden ook je favoriete en opgeslagen reizen geplaatst, zodat je dat niet opnieuw hoeft in te voeren als je een nieuwe telefoon hebt aangeschaft.
> Download via deze link de De Lijn (Vlaanderen)-app.
Waar je in de meeste landen voor elke OV-vervoerder een losse app nodig hebt, heeft Duitsland de oplossing gevonden om de overvloed in OV-apps te tackelen: de DB (Duitse Spoorwegen)-app biedt sinds 1 mei 2021 namelijk de mogelijkheid om reizen met alle OV-vervoerders te plannen en direct een ticket aan te schaffen voor de geplande reizen. Gezien het ‘brede aanbod’ van vervoerders in Duitsland kunnen wij – in tegenstelling tot wat we voor België gedaan hebben – niet alle OV-apps uitlichten.
Deutsche Bahn maakt het reizen in Duitsland wel erg makkelijk. Met een paar klikken plan je in de DB-app de reis van A naar B en krijg je een volledig overzicht van je reis, inclusief de reisinformatie van regionale vervoerders. Reizen die je vaker hebt gepland verschijnen in het favorieten-tabblad, waardoor je niet herhaaldelijk je bestemmingen hoeft in te voeren. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie dagelijks dezelfde reis moet maken om in de stad te komen. Vergeet niet om direct een account aan te maken in de DB-app, zodat je tickets altijd in de cloud staan opgeslagen.
> Download via deze link de DB Navigator-app.
Vakantie geboekt voor Berlijn, ga je er juist op zakenreis of bezoek je de Duitse stad om een andere reden, dan kan je eigenlijk niet zonder de VBB-app. Hoewel het tegenwoordig mogelijk is om via de DB-apps tickets aan te schaffen voor reizen met het openbaar vervoer in heel Duitsland, dus ook in Berlijn en de regio Brandenburg, biedt de VBB-app nog wel wat voordelen. Zo kan je volgen waar je voertuig, zoals de S Bahn of U Bahn, op dat moment is. Ook kan je via de app in één oogopslag de aanstaande vertrektijden inzien van alle vervoerders actief in de Brandenburg-regio.
> Download via deze link de VBB-App Bus & Bahn: All transport Berlin & Brandenburg (Berlijn)-app.
Frankrijk is, net zoals Duitsland, verdeeld in verschillende transportregio's waarbinnen afhankelijke bedrijven actief zijn voor het openbaar vervoer. Gezien het enorme aanbod aan OV-apps, hebben wij een selectie gedaan van belangrijke OV-apps voor als je op reis gaat binnen Frankrijk. Zo vind je hieronder de app van de SNCF, de nationale treinvervoerder van Frankrijk, en de RAPT, dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Parijs en randstedelijke gebieden.
Reizen met de Franse treinen, waaronder lokale treinen en de hogesnelheidslijnen (TGV) kun je het gemakkelijkst in de SNCF-app plannen. SNCF is de Franse nationale spoorvervoerder en bedient de belangrijkste spoorlijnen in Frankrijk. Via de app kun je onder andere treinreizen plannen en krijg je, als er storingen opduiken tijdens je geplande reis, meldingen met daarin een alternatieve reis. Het is via de SNCF-app niet alleen mogelijk om SNCF-routes te plannen, maar de app werkt ook samen met het RAPT (Parijs) en CTS (Straatsburg). Voor de SNCF, RAPT en CTS-lijnen is het ook mogelijk om een ticket aan te schaffen via de app. Let wel, je telefoon dient NFC-ondersteuning te bieden voor zulke tickets.
> Download via deze link de Assistant SNCF - Transports: Trafic & Trajets-app.
Reguliere SNCF-app voor o.a. treinreizen
Ter aanvulling van het TGV-netwerk heeft SNCF in Frankrijk ook een budgetoperator opgezet, dat in Frankrijk opereert onder de naam OUIGO. OUIGO biedt tickets aan op zijn ‘eigen treinen’ tegen een lager tarief. Voor de OUIGO-app, die in de Play Store staat als ‘OUIGO – La France à partir de 10€ en TGV’, kun je hier downloaden.
OUIGO-app voor goedkopere reizen op het TGV-netwerk
Ga je op reis binnen Parijs, dan heb je eigenlijk maar één app nodig, en dat is de app van RATP. De vervoerder is in handen van de lokale overheid en regelt al het openbaar vervoer in de regio, van de bussen, tot de trams, metro, RER en bijvoorbeeld de ‘Noctilien’ nachtdienst. Uiteraard kun je via de RATP-app je reis plannen en de app laat je vervolgens ook tickets aanschaffen om de reis te kunnen maken. Sla je je favoriete lijnen op in de RATP-app, dan krijg je meldingen van storingen, zodat je te allen tijde op de hoogte blijft van de status van het openbaar vervoer. Een leuk detail is ook dat de app blijft werken als je geen netwerkverbinding hebt – met uitzondering van het aanschaffen van tickets.
> Download via deze link de RATP - Your daily co-pilot (Parijs)-app.
Nee, het gaat hier niet om de telefoonfabrikant TCL, maar om ‘Transports Communs Lyonnais’, het vervoersbedrijf dat het openbaar vervoer in Lyon regelt. Via de TCL-app in de Play Store kun je alle reizen in en rondom Lyon plannen. Naast het plannen van reizen, blijf je tijdens de reis ook op de hoogte van waar je bent met specifieke indicatoren. Wil je notificaties ontvangen bij storingen op jouw favoriete lijnen, dan kun je deze inplannen, zodat je ze enkel ontvangt op dagen dat je gaat reizen. Tickets aanschaffen is helaas niet mogelijk in de TCL-app; daarvoor biedt TCL een losse E-Ticket-app aan.
> Download via deze link de TCL (Lyon)-app.
Het Spaanse openbaar vervoer lijkt soms nog verder te zijn versplinterd in vergelijking met andere landen. Op regionaal niveau rijden verschillende bus- en tramvervoerders naast elkaar, waardoor het overzicht al snel verloren raakt. Wij zullen hieronder de ‘belangrijkste busvervoerders’ van de Spaanse toeristenbestemmingen bundelen, evenals de mogelijkheden om op reis te gaan met de Spaanse regionale en nationale treinen. Uiteraard staat het je vrij om onderaan dit artikel een OV-app te bespreken die niet in het Spaanse aanbod is verwerkt.
Forensentreinen, zoals Renfe ze noemt, worden aangeboden binnen de Cercanias-diensten. Met de Cercanias-treindiensten, vervult het Spaanse staatsbedrijf de vraag naar routes op korte afstanden. Cercanias is onder andere actief in Madrid, Malaga, Valencia en Barcelona. De Cercanias-app is erg makkelijk in gebruik, en laat je eerst een regio selecteren, waarna je direct reizen kunt plannen en deze vervolgens op kan slaan onder het tabblad met favoriete reizen. Eventuele storingen die zich op de Cercanias-lijn bevinden, zijn ook uit te lezen in de Cercanias-app. Indien gewenst kun je via Renfe's Cercanias-app ook tickets kopen, maar het blijft ook mogelijk om dit te doen in stations.
> Download via deze link de Renfe Cercanias (regionaal)-app.
Renfe is ook actief in Barcelona – een deel van de treinen voor korte afstand rijden daar onder de Rodalies de Catalunya-noemer. Via de app kun je reizen plannen en kun je real-time je reis blijven volgen. Je kan via de app ook waarschuwingen instellen, zodat je op de hoogte blijft van storingen op het Rodalies de Catalunya-netwerk. Renfe biedt laat reizigers in de app verder controleren of stations voor hen voldoende toegankelijk zijn, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je op reis gaat met een rolstoel. In tegenstelling tot de Cercanias-app, laat de Rodalies de Catalunya-app je geen treintickets kopen.
> Download via deze link de Rodalies de Catalunya (Catalonië)-app
.
Renfe Horarios is de derde en laatste Renfe-app voor dit artikel, en tevens de laatste app die voor Spanje nodig is om volledig uitgerust te zijn om met Spaanse treinen te kunnen reizen. Horarios is geschikt voor het plannen van lange en middellange reizen. Het gaat onder andere om reizen op het Spaanse hogesnelheidsnetwerk: AVE. Via de app kunnen reizigers tot vlak voor vertrek een ticket op zo'n lange of middellange reis boeken. Mocht er een storing zijn op de netwerken van Renfe, dan is dat terug te vinden in de Horarios-app.
> Download via deze link de Renfe Horarios-app.
Bus en metroreizen van TMB in Barcelona en de randstedelijke gebieden, kun je het best plannen via de TMB-app. De app laat je reizen inplannen, verschillende lijnen opslaan als favorieten en je kan via de TMB-app direct de benodigde tickets aanschaffen voor de bus- of metroreizen in de hoofdstad. Je kan verder een notificatie laten versturen als je in de buurt komt van je eerstvolgende halte, of als er sprake is van storingen in het TMB-netwerk. Mocht je een tijdlang gaan reizen binnen Barcelona, dan kan je er verstandig aan doen om de TMB-widget op je thuisscherm te plaatsen, waardoor je altijd op de hoogte bent van de vertrektijden van de eerstvolgende bus of metro.
> Download via deze link de TMBAPP (Metro Bus Barcelona)-app.
Busritten in Costa Del Sol (regio Málaga) kunnen gepland worden met de Consorcio Málaga-app die in de Play Store te vinden is. De app laat je onder andere zien hoe laat een bus arriveert en waar de bus op dat moment is, zodat je weet of hij nog volgens planning rijdt. Tickets aanschaffen is helaas niet mogelijk via de Consorcio Málaga-app, maar de app laat je wel de tarieven controleren. Je kan binnen de Consorcio Málaga-app overigens ook metro- (Málaga) en treinreizen (Cercanias) plannen. Gebruik je de Consorcio-app, dan is de Renfe-app dus (deels) overbodig geworden.
> Download via deze link de Consorcio Málaga (Costa Del Sol)-app.
EMT Madrid biedt, zoals je zou verwachten, de mogelijkheid om reizen te plannen in en om Madrid. Via de EMT Madrid-app kun je daarvoor favoriete haltes en routes invullen, zodat je ze altijd binnen handbereik hebt. De app biedt verder de mogelijkheid om notificaties te ontvangen van storingen op je (favoriete) lijnen, laat een geluid horen als je uit moet stappen en de EMT-app biedt te allen tijde een overzicht van het gehele openbaar vervoer-netwerk in en om Madrid.
> Download via deze link de EMT Madrid (Madrid)-app.
EMT is overigens ook actief in en om Valencia. Voor de EMT-app die geschikt is voor Valencia, kun je op deze link klikken.
Bovenstaande applicaties vormen een handvol OV-apps voor België, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Gezien het grote aantal OV-vervoerders in de Europese landen, zijn de genoemde apps nog het ‘tipje van de ijsberg’. Om te voorkomen dat je verzuipt in de OV-apps, kan het verstandig zijn om met een algemene routeplanner door te gaan, zoals Google Maps, Citymapper of Moovit. Welke andere OV-apps uit het buitenland hebben wij gemist? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel, en wellicht nemen wij ze ter aanvulling op in dit artikel. Veel reisplezier!
bron: www.androidworld.nl
Let op: Meeste van deze app's zijn natuurlijk ook verkrijgbaar in de Apple store !:
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.