Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 januari 2023 @ 00:00 door Travelboy , 403 keer bekeken

SINAN CAN LAAT TIJDENS ONTDEKKINGSTOCHT DOOR HET MIDDEN-OOSTEN DE SCHOONHEID VAN HET GEBIED ZIEN

 

Sinan opzoek naar het Paradijs

 

Nu de stofwolken enigszins zijn opgetrokken gaan journalist Sinan Can en documentairemaker Thomas Blom op een nieuwe ontdekkingstocht door het Midden-Oosten. Ze volgen de mythische rivier de Eufraat op zoek naar de mooiste landschappen, de meest kleurrijke mensen en de verborgen schatten. Jarenlang heeft Sinan verslag gedaan van de oorlog en de conflicten in het Midden-Oosten. Nu kan hij in de nieuwe BNNVARA-serie eindelijk de schoonheid van het gebied laten zien. Vanaf de berg Ararat in Oost-Turkije, volgt hij de Eufraat duizenden kilometers dwars door Syrië naar Irak, waar de rivier uitmondt; de plek die het Paradijs genoemd wordt.

 

Sinan Can: “Na jarenlang door het gebied te zijn gereisd, kan ik in deze serie laten zien hoe ik het Midden-Oosten óók beleef. Dat heeft geweldige verhalen opgeleverd die ons hebben ontroerd, verrast en doen glimlachen. Vanuit het perspectief van al die bewoners die hun eigen paradijs op aarde proberen op te bouwen. We volgen de Eufraat en voor een deel ook de Tigris omdat dit tweestromenland kenmerkend is voor het gehele Midden-Oosten. Alles komt hier bij elkaar. Op de vruchtbare gronden ligt de oorsprong van de beschaving. Er is in de wereld ook geen plek waar zo lang en zo vaak voor is gevochten. In deze serie blijkt weer dat je tussen de brokstukken van de oorlog vaak de mooiste parels kunt ontdekken. Met alle liefde gids ik de kijkers door dit adembenemend mooie gebied.”

 

 

Zelf heeft Sinan een sterke persoonlijke band met de Eufraat, zijn ouders komen uit dorpjes aan de oever. Als 'kind van de rivier' reist hij vanaf de oorsprong door het herkomstgebied van zijn familie. Hij ontdekt hoe sterke vrouwen de mannelijke trots doorbreken om hun eigen paradijs te creëren. Verderop langs de Eufraat treft Sinan bewoners die vol overgave de geschiedenis en de schoonheid van hun land beschermen. Als hij de grens met Syrië passeert, wordt hij al snel verrast door een groep dansers die met veel plezier het leven weer oppakken. Dieper naar het zuiden stuit hij op de restanten van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Hij leert hoe veel inwoners van Irak langzaam proberen te vergeten en vergeven. Via het machtige Babylon, vindt hij uiteindelijk het paradijs. De plek waar de Eufraat en de Tigris bij elkaar komen en waar volgens de overlevering de boom met de verboden vrucht staat.
Share

 

‘Sinan op zoek naar het paradijs’ is vanaf donderdag 5 januari om 21.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.