Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 mei 2023 @ 00:01 door Travelboy , 333 keer bekeken

“Op vakantie in Tenerife kreeg ik van de apotheker de uitleg dat de factor 30 of 50 op zonnebrandolie staat voor het aantal minuten dat je ermee in de zon kan. Bij ons heb ik altijd gehoord dat je een factor kiest afhankelijk van hoe gevoelig je huid is. Hoe gevoeliger, hoe hoger de factor. Weten jullie wie het bij het rechte eind heeft?” Die vraag stelde een lezer ons. Wij zochten het uit en geven alle tips die je nodig hebt om je te beschermen tegen de zon.

 

Eén Belg op de vijf krijgt voor zijn 75ste een vorm van huidkanker. Dat is een alarmerende stijging. Deze kanker ontstaat meestal door teveel uv-straling van zonlicht of zonnebank. Maar vertrouw nooit een apotheker op Tenerife wanneer hij het over zonnecrème heeft. Dat is de conclusie van de experts met wie we contact opnamen om bovenstaande vraag te beantwoorden. Want het is niet zo dat je met een factor 30 een half uur onbezorgd in de zon kan doorbrengen, en 50 minuten met een factor 50.

 

“Dat is verkeerd”, zegt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma. “De factor staat daar niet voor. Die staat wel voor de kracht waarmee de crème beschermt tegen UVB-stralen. Dat is kortgolvig UV-licht van de zon, waar je door verbrandt.” Hoe hoger die Sun Protection Factor (SPF), hoe beter beschermd je bent tegen de zon.

 

Achterwerk

 

Fabrikanten maken zonnecrèmes met een hogere bescherming door filters tegen dat UV-licht te combineren. Hoe sterker de combinatie in de crème, hoe hoger de factor. Dat wordt tijdens het productieproces getest op het achterwerk van vrijwilligers. “Op de ene bil wordt geen zonnecrème aangebracht, op de andere wel. En dan kijken ze hoeveel langer ze die beschermde bil kunnen bestralen voor er roodheid optreedt”, zegt dermatoloog Lieve Brochez (UZ Gent).

 

Tijdens die tests wordt om de twee uur een laag zonnecrème van 2 milligram per vierkante centimeter huid aangebracht. Elke twee uur smeren is ook aan te raden wanneer je in de zon zit, zeggen de experts. Maar we moeten er wel waakzaam voor zijn dat we in het achterhoofd houden waarom we zonnecrème gebruiken, zeggen ze allemaal. “Dat doe je om je goed te beschermen gedurende de tijd dat je in de zon zit. Het mag mensen niet aanzetten om langer in de zon te zitten, want dan zouden ze net nog meer verbranding kunnen oplopen omdat die zonnecrème nooit 100 procent beschermt.”

 

Het is om die reden dat in het Engels niet meer gesproken wordt van ‘sunblock’ als het over zonnebrandolie gaat. Volgens de FDA (Food and Drug Administration) schept dat woord een vals gevoel van veiligheid. De UV-stralen volledig blokkeren doet het immers niet, beschermen wel.

 

Golfbal

 

De frequentie opdrijven is ook geen slecht idee als je tussendoor in het water gaat, want dan spoelt mogelijk een deel van de bescherming weg. “Ik raad zeker aan om een kwartier of een half uur te wachten met in het water te gaan nadat je gesmeerd hebt”, zegt Maselis. “Zodat de crème de tijd heeft om zich te nestelen.” De hoeveelheid die je aanbrengt, hoeft niet altijd zo groot te zijn als in die test. “Dat is een golfbal per smeerbeurt voor een volwassen man”, zegt Maselis. “Dan doe je geen dag met je tube, hoor.”

 

Welke factor je het best gebruikt, hangt af van het type huid dat je hebt. Er zijn zes huidtypes. Het eerste type verbrandt altijd en wordt niet bruin, het tweede verbrandt meestal en wordt een beetje bruin, en dat gaat zo verder tot type zes, bij zwarte mensen. Die eerste huidtypes zijn gevoeliger en hebben dus meer bescherming nodig. “Maar algemeen genomen kun je stellen dat factor 30 tot factor 50 adequate bescherming biedt voor elk huidtype”, zegt Brochez. “Alleen mensen met bepaalde huidaandoeningen kunnen soms een hogere bescherming nodig hebben.” 50+ heet dat dan.

 

Gebruik voor dat smeren trouwens gerust de textuur van zonnebescherming die je het best bevalt. Of dat nu spray, crème of melk is. “Er is geen verschil in sterkte, de factor is bepalend”, zegt Brochez. “Maar zoek iets waar je je comfortabel bij voelt zodat je het geen opgave vindt om je eens opnieuw in te smeren.”

 

Kleding is beter

 

De beste bescherming tegen blootstelling aan de zon, die in overdreven mate kan leiden tot huidkanker, is en blijft trouwens kleding. Lange mouwen, een lange broek, een hoed met brede rand: het zorgt er allemaal voor dat een kleiner deel van je huid blootgesteld is aan de zon en het risico loopt op verbranding. “En dan bij voorkeur nog zwarte kleding”, zegt Maselis. “Want witte kleding laat toch nog meer UV-licht door.”

 

Ook tijdens het zwemmen ben je beter op je hoede. “Wij schrikken er toch altijd van hoeveel mensen na het snorkelen verbrand uit het water komen. Water beschermt niet tegen de zon, dus snorkelen doe je best met een speciaal voor het zwemmen gemaakt T-shirt. Of niet vlak op de middag, maar wel in de voor- of namiddag wanneer de UV-index wat lager is.”

 

Wat water trouwens wel doet, is zonlicht weerkaatsen. Ook zand doet dat. “Het kan dus best dat je onder een parasol op het strand toch nog verbrandt”, zegt Brochez. “Ook daar is kleding dus de beste bescherming.”

 

bron: www.gva.be

----------------------------------------------

 

Tan Accelerating - Peptide Sun Tanning Lotion + Oil

 

9 dingen die je moet weten over zonnecrème: “Pas op met transparante sprays”

 

Hoe lang kan je zonnecrème bewaren? Hoe vaak moet je je insmeren? En is factor 50 beter dan factor 30? Nu de zon weer volop straalt zijn dat geen onbelangrijke vragen om het antwoord van te weten. Ontdek hier negen feiten op een rijtje over zonnecrème. “Eén fles voor een week zonvakantie is niét genoeg.”

 

Zonlicht is gezond. Je lichaam maakt endorfine aan, het gelukshormoon. Bovendien zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D, een belangrijke vitamine voor allerlei lichaamsfuncties, waaronder botopbouw. Ook werkt vitamine D ontstekingsremmend. Maar de zon is ook gevaarlijk. Wie zich niet goed insmeert, riskeert levenslange huidschade.

1. Vijftien minuten is genoeg

Je hoeft geen uren buitenlicht op te vangen voor de nodige portie vitamine D. Vijftien minuten per dag is al voldoende.

2. Insmeren moet altijd en elke dag

Het blijft een hardnekkige denkfout dat je alleen zonbescherming zou moeten smeren als je naar het strand of op vakantie gaat. Alle momenten dat je ‘even’ zon pakt in de tuin, op je balkon, tijdens het fietsen naar de supermarkt of op een terras zijn net zo schadelijk voor de huid. Een filter in reguliere dagcrème of foundation, zoals SPF15, is dan niet beschermend genoeg. Die beschermt vaak alleen tegen UVB-straling, en je hebt ook UVA-bescherming nodig. Dat is het type straling dat dieper in de huid doordringt en schade aan de huidcellen veroorzaakt. Er zijn dagcrèmes die ook daar tegen beschermen, te herkennen aan ‘breedspectrum UV-bescherming’ of tekentjes met UVA en UVB op de verpakking.

3. Factor 50 is niet beter dan factor 30

De nieuwe standaard is factor 30, en voor een gevoelige lichte huid een SPF50. Het idee dat een hoge factor de bruining belemmert is achterhaald. De huid kleurt net zo goed bruin. Een SPF50 absorbeert zo’n 98 procent van de UV-straling, een SPF30 slechts een procentje minder (97 procent) en een SPF15 ongeveer 93 procent.

Dermatologen waarschuwen wel dat een SPF50 een zekere schijnveiligheid kan geven: je denkt dat je met één keer smeren klaar bent. Dat is niet zo. Ook niet met zonnecrèmes die ‘once a day’ aanprijzen. Je bent bovendien nooit voor de volle 100 procent beschermd. Een UV-factor is een indicatie en neemt met de dag gaandeweg af door vegen, transpireren, aankleden, draaien op je strandbedje en meer.

Smeer ook de plekken in waar je misschien niet zo snel aan denkt: je oren, je lippen en de bovenkant van je voeten

4. Smeer zo dik mogelijk

Een dikke laag zonnecrème is alles behalve aangenaam. En het ziet er niet uit. Toch is het verstandig om de crème royaal te smeren. Hoe dikker, hoe beter. Per smeerbeurt komt dat neer op minstens twee volle theelepels voor je gezichten zeven tot acht theelepels voor je lichaam. Dat klinkt veel, want met een fles van 200 ml zou je je dan maar zes keer volledig kunnen insmeren. Eén fles voor een week zonvakantie is dus niet genoeg. Pas ook op met transparante sprays, je kunt daarmee niet zien waar je al gesmeerd hebt en waar niet.

5. Smeer om de twee uur

Als we dan al smeren, doen we dat ook nog eens niet regelmatig genoeg, blijkt uit diverse onderzoeken. Op een warme, zonnige dag de hele dag buiten? Smeer dan elke twee uur opnieuw een verse laag op de blote huid. Ook als je bijvoorbeeld flink gezweet hebt is het geen slecht idee om je opnieuw in te smeren. Ook als er ‘waterproof’ op de tube staat. Zo’n filter voorkomt alleen dat de sterkte van het filter tijdens het zweten of dobberen op een luchtbedje niet direct afneemt of van je huid spoelt. Smeer ook de plekken in waar je misschien niet zo snel aan denkt: je oren, je lippen en de bovenkant van je voeten.

6. Blijf tussen 12 en 15 uur uit de zon

Zoek de schaduw op, ook als je in België vakantie viert of tijdens je lunchpauze een wandeling maakt. Hoe goed je ook ‘tegen de zon’ kunt. De lokale bevolking in zuidelijke landen neemt rond die tijd niet voor niets een siësta, een rustpauze waarbij je geen kat op straat (of strand) ziet. In landen waar ze gewend zijn aan een warm klimaat, zoals Griekenland, komt de bevolking niet voor vieren op het strand. De zonkracht is daarvoor het sterkste, dus het schadelijkste. Om je een idee te geven: bij zo’n UV-index kan een zongevoelige, onbeschermde huid al binnen een kwartier verbranden.

12M staat voor ‘12 maanden houdbaar na opening’. Dat gaat alleen over de houdbaar­heid van de crème en zegt niets over de bescher­ming tegen de zon.

7. Duurder is niet beter

Een SPF in dure zonnecrèmes is niet sterker dan een SPF in goedkopere. Een factor is een factor, ongeacht het merk of waar je het product in Europa koopt. Dat is vastgesteld door regelgeving. Al zijn er wel verschillen op andere vlakken, en dat zijn de extraatjes. Prijzigere merken verrijken zonformules vaak nog met extra bescherming tegen andere lichtbronnen (blauw licht, infrarood, daglicht). Of ze voegen voedende ingrediënten toe (vitaminen, antioxidanten) die ondertussen, terwijl je nog ligt te zonnen, de boel al proberen te herstellen. Dat kan helpen tegen uitdroging, versterkt de huidconditie en draagt bij aan een mooiere bruining. Prettig smeerbare texturen en lekkere geurtjes zijn ook iets waard. Zo heb je de neiging om meer te smeren.

8. Zonnebrand blijft maar een jaar goed

Restjes van vorig jaar over? Weggooien! Een geopend zonproduct blijft een klein jaartje goed, al neemt de werking van de filter gedurende dat jaar zo’n 50 procent af. Ook ligt een zonproduct vaak in de warmte, wat eveneens de effectiviteit beïnvloedt. Wikkel je tube of spuitbus in een handdoek of bewaar hem in je koeltas. Verder kun je letten op de aanduiding op de verpakking. Op een tube staat de zogenoemde PNO: de Periode Na Openen. Je ziet een tekening van een open potje met een getal en de letter M. 12M staat voor ‘12 maanden houdbaar na opening’. Dat gaat alleen over de houdbaarheid van de crème en zegt niets over de bescherming die het product biedt tegen de zon.

9. Toch verbrand? Blijf binnen

Helemaal rood ondanks alle voorzorg? Probeer de verbrande plek meteen langdurig te koelen. Liever niet met ijs, maar met een lauwe douche of lauwwarme kompressen, doordrenkt met kalmerende groene thee. Melk en aloë vera-gel kunnen ook verlichten. Smeer de dagen erna vaak een dikke laag aftersun of bodylotion erop met herstellende ingrediënten zoals glycerine, panthenol en vitamine E. Daarna moet je de verbrande plek enkele dagen volledig uit de zon houden om het herstel niet tegen te werken.

 

bron: www.hln.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.