Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 20 maart 2023 @ 00:06 door Travelboy , 419 keer bekeken

Ben je achttien jaar en heb je je zomerplannen nog niet klaarliggen? Dan hebben we hopelijk goed nieuws. Sinds woensdag 15 maart maak je kans op een gratis treinpas die je door heel Europa brengt. Want aan de Italiaanse Amalfikust is vertraging toch nét wat minder frustrerend.

 

Wie je deze fijne verrassing op de vrijdagmiddag bezorgt? DiscoverEU. Dit is een initiatief van de Europese Unie en het Erasmus+-programma dat er onder andere voor zorgt dat je tijdens je opleiding een semester in het buitenland kan studeren. Maar voordat je je vrienden optrommelt en je route uitstippelt, is het goed om te weten dat er de nodige voorwaarden aan zo’n treinpas zitten. Gelukkig zetten wij de belangrijkste alvast voor je op een rijtje. 

 

© Crispypork / Shutterstock.com

 

Strenge voorwaarden

 

We vallen maar meteen met de deur in huis. Deze gratis treinpas geldt alleen voor mensen die tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2005 zijn geboren. Daarnaast moet je burger of legaal langdurig inzittend zijn in een EU-land of een van de landen die aangesloten zijn bij het Erasmus+-programma. In het aanvraagformulier moet je dan ook een ID-nummer, paspoortnummer of verblijfsvergunning invullen. Kan je dat? Dan voldoe je aan de voorwaarden en mag je je inschrijven

 

 

Aanvraagronde

 

Inschrijven kan nog tot woensdagmiddag 29 maart. Maar daar komt meer bij kijken dan alleen even je naam en telefoonnummer invullen. Om één van de 35 duizend gelukkigen te zijn, doorloop je eerst een aanvraagprocedure. Na het invullen van je persoonlijke gegevens, krijg je ook vijf quizvragen én een schiftingsvraag. Vooral het moment van invullen en de antwoorden op de vragen bepalen hoeveel kans je maakt op het winnen van een treinpas. Zorg dus vooral dat je er snel bij bent als je deze zomer ergens in een Europese uithoek je hoofd uit een treinraam wil steken (pas op voor de betonpaaltjes). 

 

Dat hoef je overigens niet in je eentje te doen. Je kan namelijk in de aanvraagprocedure aangeven of je alleen of met een groep van maximaal vijf personen wil reizen. Is dat het geval? Dan dient iedereen een aanvraag in met dezelfde code, maar slechts één van jullie hoeft de belangrijke quizvragen in te vullen. 

 

Wat kan je met de pas? 

 

In mei hoor je of je een van de gelukkigen bent. Heb je de treinpas in de pocket? Ook dan is het belangrijk dat je je reis goed plant. Elke zomerdag in de trein zitten is namelijk geen optie. De pas is geldig tussen 15 juni 2023 en 30 september 2024. Zodra je ‘m activeert is-ie één jaar geldig. Toch kan je er maar maximaal dertig dagen mee treinen. Stippel je route door Europa dus verstandig uit. Met een beetje plannen en organiseren zorg je er zelfs voor dat je twee zomers van de pas profiteert. 

 

Woon je op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten? Ook dan kan je in aanmerking komen voor het ticket. Om inwoners op eilanden dezelfde kans te geven, kan er in uitzonderlijke gevallen zelfs per veerboot of vliegtuig worden gereisd met de DiscoverEU-pas. Eenmaal op het Europese vasteland kan je gratis de trein pakken en in sommige gevallen de bus. Niet alle landen zijn namelijk even goed aangesloten op het Europese treinnetwerk. 

 

© Leonid Andronov / Shutterstock.com

 

Ambassadeur 

 

Koffer gepakt, zonnebril boven op je hoofd en iedereen ouder dan achttien jaar jaloers gemaakt? Dan heb je naast genieten nog één taak. De Europese Commissie vindt het namelijk belangrijk dat je je ervaringen en avonturen deelt. Zo word je aangemoedigd om bijvoorbeeld een presentatie te houden op school of verslag uit te brengen tijdens je reis op social media. En zeg nou eerlijk, dat is vanaf je comfortabele treinstoel razend langs groene heuvels of blauwe baaien een kleine moeite, toch? 

 

bron: www.3opreis.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.