Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 26 maart 2023 @ 00:00 door Travelboy , 949 keer bekeken

In Nederland zijn we gezegend met heerlijk, helder kraanwater, maar in veel andere landen is dat niet het geval. Om te voorkomen dat je overal plastic flesjes moet kopen of – erger nog – cholera of buiktyfus oploopt, hebben we alle bestemmingen waar je veilig water uit de kraan kunt drinken op een rij gezet. Plus: we delen nog wat extra tips om je dorst te stillen!

 

In deze landen kun je wel/niet uit de kraan drinken

 

Waar kan ik veilig water uit de kraan drinken in Europa?

 

Andorra // België // Denemarken // Duitsland // Estland // Finland // Frankrijk // Griekenland // Groenland // Groot-Brittannië // Hongarije // Ierland // IJsland // Italië // Kroatië // Liechtenstein // Luxemburg // Malta // Monaco // Nederland // Noorwegen // Oostenrijk // Polen // Portugal // San Marino // Slowakije // Slovenië // Spanje // Tsjechië // Zweden // Zwitserland

 

In welke Europese landen kan ik kraanwater beter vermijden?

 

Albanië // Azoren (Portugal) // Bosnië // Bulgarije // Canarische eilanden (Spanje) // Cyprus // Faeroër-eilanden (Denemarken) // Gibraltar (Groot-Brittannië) // Kosovo // Letland // Litouwen // Madeira (Portugal) // Montenegro // Noord-Macedonië // Oekraïne // Roemenië // Servië // Turkije // Wit-Rusland

 

Binnen Europa kun je dus op de meeste bestemmingen wel water uit de kraan drinken – al is het soms wel de vraag of je dat moet willen. In Frankrijk, Italië en Spanje bijvoorbeeld kan het water behoorlijk naar chloor smaken … bah! Die smaak kun je overigens verhelpen door het water een nacht in de koelkast te zetten. In andere landen kan water ietwat zout smaken: dat komt door de mineralen in het water. Hoewel het prima te drinken is, kan de smaak je tegenstaan. Een beetje citroen in het water helpt.  Het water in de Scandinavische landen daarentegen is hoogstaand en vaak zelfs zuiverder dan mineraalwater dat je in flessen koopt.

 

Waar kan ik buiten Europa veilig kraanwater drinken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buiten Europa zijn de geijkte westerse landen over het algemeen veilig. Dank aan AustraliëCanadade Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Ook de CookeilandenNieuw Caledonië en Palau in Oceanië hebben goed kraanwater. In Midden-Amerika kun je in de Amerikaanse MaagdeneilandenArubaBermudaCosta RicaCuraçaoGuadeloupeMartinique en Puerto Rico veilig de kraan openzetten, terwijl in Zuid-Amerika alleen het kraanwater in Chili als veilig beschouwd kan worden. Helaas is het in geen enkel Afrikaans land veilig om kraanwater te drinken, behalve op het Franse eiland Réunion. In het Midden-Oosten kun je veilig water drinken in BahreinIsraëlKoeweitSaoudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In Azië kun je terecht in JapanSingapore en Zuid-Korea

 

Tip: een handige bron is de website Is water safe to drink in. Hier zie je op de kaart hoe veilig de landen zijn en kun je op het land klikken om het advies van de onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en the Center for Disease Control and Prevention (CDC) in te zien. 

 

Hoe weet je of kraanwater veilig is of niet?

 

Als vuistregel kun je aanhouden dat als er gratis flesjes water in je hotelkamer staan en deze dagelijks worden bijgevuld, dat een teken is dat je beter geen kraanwater kunt drinken. Toch loont het dan toch de moeite om je hervulbare fles mee te nemen: in veel landen waar je niet uit de kraan kunt drinken, vind je wel openbare tapplekken: in hotels, bij banken, bij musea en op luchthavens bijvoorbeeld. Een hervulbare waterfles zorgt er gemiddeld genomen voor dat je veertig minder wegwerpflesjes per jaar verbruikt. Bedenk eens hoe groot die impact is als iedereen dat zou doen?! 

 

Uit onderzoek van het Nederlandse drinkwaterbedrijf PWN in 2016 bleek dat maar liefst 60% van de toeristen die Nederland bezoekt liever drinkflessen water koopt in plaats van water uit de kraan te drinken – en dat terwijl ons kraanwater een van de beste ter wereld is. Maar, zo blijkt, de buitenlandse reiziger vertrouwt het Nederlandse water niet, omdat het niet naar chloor smaakt. Zo zie je maar.  

 

Hoe kun je ziekte voorkomen?

 

 

Vooral met water ligt een vergiftiging op de loer, zelfs als je niet water uit de kraan drinkt. Zo kan het zijn dat de groente op je bord onder de kraan gewassen is, of de ijsklontjes in je frisdrank gemaakt zijn van kraanwater. Lokale bewoners realiseren zich lang niet altijd dat zij een hogere resistentie kunnen hebben dan jij, simpelweg omdat ze veel vaker met het water in contact komen. Helemaal voorkomen is onmogelijk, maar met je gezonde verstand kom je een eind. Let altijd op de kleur, de geur en de smaak van je water – ook zonder dat je het ziekt, ruikt of proeft kan water vervuild zijn, maar het zijn de eerste indicatoren. Zorg er sowieso voor dat je je reizigersvaccinaties tegen bijvoorbeeld buiktyfus, cholera of giardiasis haalt. Was je handen altijd met zeep en houd onder de douche je mond dicht. Vraag om drinken zonder ijsblokjes.

 

Is het toch noodzakelijk om water te gebruiken? Kook het minstens één minuut (of drie minuten als je boven tweeduizend meter hoogte bent) of maak gebruik van een handige waterfilterfles zoals een Lifestraw, of een Steripen. Hiermee kun je in principe zelfs water uit een rivier drinken. Op die manier voorkom je dat je vakantie … juist, ja, in het water valt omdat jij ziek op bed (of erger nog: in het ziekenhuis) ligt. 

 

bron: www.columbusmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.