Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 december 2023 @ 00:08 door Travelboy , 182 keer bekeken

Nog 10 routes maken kans op de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Op zaterdag 2 maart, op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede wandelroutes wil stimuleren. De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc.

 

 

De longlist Benelux Wandelroute van het Jaar 2024 bestaat uit de volgende routes:

 

1. Oude Hollandse Waterlinie

 

Wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze wandelroute laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.

 

2. Wandelnetwerk Schelde- en Denderland

 

Met dit nieuwe netwerk van 200 kilometer wandel je door groene plekken en stemmige dorpen tussen Schelde en Dender. Een rondje door de verrassende natuur rond Lebbeke, het bekende Buggenhoutbos, de meersen van de Beneden-Dendervallei en Dendermonde met zijn groene zand. Volledig bewegwijzerd met fysieke knooppunten en een handige, vochtbestendige kaart met veel extra informatie.

 

3. Rondje Limburg

 

Nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. De bijhorende gids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.

 

4. Bonifatiusroute

 

Deze moderne pelgrimsroute van 335 kilometer brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De wandelroute is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

 

5. Venntrilogie

 

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route van 109 kilometer loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail - Best of Europe’.

 

6. Ons Kloosterpad

 

Serie van 13 nieuwe thematische rondwandelingen van 3 tot 12 km, geënt op de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. Ze beginnen en eindigen alle bij een klooster en gebruiken het knooppuntennetwerk van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voor iedere route is er een folder met kaartje en wetenswaardigheden.

 

7. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes

 

Bestaande Streek-GR die voor 60 procent is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden over 140 kilometer zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht - als je ongeveer halfweg bent - door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Plus de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (voorlopig uitsluitend in het Frans).

 

8. Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

 

Reconstructie van de oude bondsweg van de ANWB uit 1915 tussen Arnhem en Winterswijk in de provincie Gelderland. De wandelroute loopt door bossen en heide van de Veluwe, de IJsselvallei en het coulisselandschap in de Achterhoek, over in totaal 240 kilometer. De route is niet bewegwijzerd, in één richting uitgeschreven en te volgen via een wandelboekje en gps-track die je krijgt bij aanschaf van de wandelgids.

 

9. GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi)

 

les Sentiers de Grande Randonnée, lanceert met La Grande Dérive een nieuw concept van GR-wandelen. De GRP 1666 (het stichtingsjaar van de stad) maakt over 54 kilometer een lus door de periferie van Charleroi. De route loopt over terrils, door natuurreservaten en bossen, langs boerderijen en door stille steegjes. De route is in twee richtingen geel-rood bewegwijzerd en je kan een gids met routebeschrijving en kaart downloaden.

 

10. Scholtenpad

 

Update en uitbreiding van de bestaande Streek-GR (SP-1) tot een hoofdroute van ruim 100 km en/of acht dagtochten van 17 tot 23 km in het coulisselandschap rond Winterswijk in de Nederlandse Achterhoek (provincie Gelderland). De wandelroute is bewegwijzerd in beide richtingen en heeft een topogids met kaartjes en beschrijving, eveneens in beide richtingen.

 

In 2023 ging de titel voor de beste wandelroute overigens naar Nederlandse  Stellingenpad

 

bron: www.puuropreis.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.