Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 28 oktober 2023 @ 06:45 door Travelboy , 925 keer bekeken

Wie cultuur en Europese stedenpracht wil combineren, kan sinds 1985 jaarlijks naar culturele hoofdsteden van Europa. De eerste jaren betrof het steeds één stad, sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden in twee afzonderlijke landen. Vanwege de coronapandemie zijn er in 2022 en eerstvolgende jaren zelfs drie winnende steden. Nederland is voorlopig niet aan de beurt.

 

Bad Ischl: heaven and heartache in the hills of Austria

Bad Ischl

 

In 2024 mogen Bad Ischl (Oostenrijk), Tartu (Estland) en Bodø (Noorwegen) zich presenteren als culturele hoofdsteden van Europa. Het is dan voorlopig het laatste jaar met drie kandidaten, van 2025 tot en met 2027 valt die eer te beurt aan slechts twee steden. De namen daarvan zijn overigens al bekend. In 2025 staan Chemnitz (Duitsland) en Nova Gorica (Slovenië) volop in de schijnwerpers, in 2026 gevolgd door Oulu (Finland) and Trenín (Slowakije) en in 2027 door Liepja (Letland) en Évora (Portugal). De competitie voor 2028 - als wederom drie steden aan de beurt zijn - ligt nog open. Bekend is al wel dat de winnaars komen uit Frankrijk, Tsjechië en een zogeheten EFTA/EEA-land, een kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Polen en Zweden zijn beide gastland voor 2029.

 

Norway Ports - Bodø | Hurtigruten UK | Hurtigruten Norwegian Coastal Express

Bodø

 

Dit jaar staan ook drie culturele steden volop in de belangstelling: Elefsina in Griekenland, TimiÈ™oara in Roemenië en Veszprém in Hongarije. TimiÈ™oara was al aangewezen voor de editie van 2021, maar vanwege de coronapandemie werd besloten de titel voor de Roemeense stad in dit geval door te schuiven naar 2023.

 

Tartu – European Capital of Culture 2024 — EstoniaTartu

 

Doel van het betrekkelijke jonge fenomeen ‘culturele hoofdstad van Europa’ is om verscheidenheid, rijkdom en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen, zo staat in de grondbeginselen. Nederland heeft inmiddels drie keer een culturele hoofdstad, België zelfs vier. In 1987, 2001 en 2018 stond Nederland met respectievelijk Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden breed in de belangstelling als culturele hoofdsteden; België stond in 1993, 2000, 2002 en 2015 met Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen (Mons) in de spotlights. België is in 2030 opnieuw aan de beurt, Nederland moet nog wachten tot 2033.

 

Veelal gaat in een land een indringende, langdurige competitie vooraf om tot de definitieve kandidaat uit het aanbod van culturele hoofdsteden te komen. Voor 2018 waren in Nederland vijf kanshebbers: Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden. Winnaar Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) kreeg het in dat jaar onder meer voor elkaar om De Reuzen van het internationale straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Nederland te halen. Drie dagen in augustus trokken de enorme poppen door de binnenstad tijdens hun fascinerende voorstelling Grote Schaats in het IJs, gadegeslagen door een menigte belangstellenden uit binnen- en buitenland.

 

bron: www.puuropreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.