Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 20 augustus 2023 @ 06:50 door Travelboy , 325 keer bekeken

Je hoort het begrip steeds vaker: slow travel. In plaats van alles zo snel mogelijk van je lijstje af te strepen, de tijd nemen om plekken te verkennen. Maar wat houdt deze reiswijze precies in? En belangrijker, hoe pas je het toe?

 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het rustiger aan doen. En niet alleen in het dagelijks leven, ook reizen omarmt 'slow travelling' steeds meer. Benieuwd hoe Chris dit aanpakt in Rwanda? Check hier de hele aflevering

 

Nieuwe wereld

Juist doordat je langzamer reist, kan je plekken ineens met frisse ogen bekijken. Je zou het bijna ‘herontdekken’ kunnen noemen. En hoe bijzonder is het om als reiziger, iemand die al redelijk wat van de wereld heeft gezien, jouw favoriete bestemmingen te herontdekken? En daarbij zorgt 'slow travelling' er ook nog eens voor dat je op duurzame wijze reist, wat weer minder belastend is voor de planeet.

 

 

Maar hoe implementeer je deze geleerde les nou in de praktijk? Mocht je een geheugensteuntje nodig hebben, zo word jij een volleerde slow traveller:

 

1. Reis langzaam

Een inkoppertje. Om een slow traveller te worden, zal je langzamer moeten reizen. Vaak willen we op reis zoveel mogelijk zien in weinig tijd. We trekken in sneltreinvaart een land door, krampachtig op zoek naar de hoogtepunten en altijd bang om dingen te missen. Door letterlijk langzamer te reizen zal je wat van deze plekken moeten opgeven, maar krijg je in werkelijkheid veel meer van een land mee. Zie je tijd daarom als iets dat je kwalitatief wil besteden, in plaats van kwantitatief. 

 

Trein uitzicht
© Natee Meepian / Shutterstock.com

 

2. Kies voor langzamere vervoermiddelen

Indien je er nog niet achter bent, een slow traveller heeft geen haast. Het gevoel van onderweg zijn maakt per slot van rekening een groot deel uit van je reiservaring. Kies daarom voor transportmiddelen die langer over een route doen, zoals de trein, boot of fiets - en vaak nog duurzamer zijn ook. Kijk tijdens de reis om je heen, maak een praatje met je reisgenoten of staar uit het raam en zie het landschap met de kilometers veranderen. Je voelt je zoveel verder verwijderd van huis wanneer je een reis over land hebt gemaakt dan wanneer je blindelings in een vliegtuig stapt en onderweg niets anders ziet dan het wolkendek.

 

 

 

3. Blijf langer op een plek

Reis niet alleen langzamer van A naar B, blijf ook langer op deze plekken hangen en leer ze beter kennen. Doe daarbij alles wat je normaal ook zou doen, maar gebruik je extra dagen ook om je omgeving bewuster in je op te nemen. De simpelste dingen kunnen je hier al bij helpen. Neem bijvoorbeeld op je dagelijkse ronde naar de winkel, het strand of een restaurant telkens een andere route naar je accommodatie. En blijf eens staan of loop naar binnen bij de plekken waar je normaal gesproken straal voorbij zou lopen. 

 

Reiziger
© Pikoso.kz / Shutterstock.com

 

4. Vermijd de grote ketens

Die grote ketens die je kent van thuis? Laat ze vooral daar. Dit is de aangelegenheid om bij kleine winkels naar binnen te stappen en te ontdekken welke goederen de inwoners van het land hier verkopen. Welke producten zijn typerend voor dit gebied? Waar komen ze vandaan en hoe worden ze gemaakt? In de plaatselijke hypermarkt is de kans klein dat de caissière jou dit gaat uitleggen. De meeste winkeleigenaren daarentegen vertellen hier maar al te graag over. Ook de lokale markt is de perfecte plek om meer over de streek en de bewoners te weten te komen. 

 

Markt
© Rawpixel.com / Shutterstock.com

 

5. Ga op pad met een bewoner

Maak connectie met de bewoners en laat je de weg wijzen. Door al die praatjes te maken onderweg, op straat en in de winkel kom je erachter waar zij hun tijd het liefste doorbrengen, in plaats van waar toeristen dat doen. Stel dus vooral die extra vragen. Waar eet en drink je de lekkerste gerechten en dranken? Wat is de beste plek om naar de zonsondergang te kijken? Het zijn onschuldige openingszinnen die vaak de beste tips opleveren. Voor je het weet word je bovendien uitgenodigd voor de wekelijkse familiebarbecue.

 

 

6. Laat ruimte voor spontaniteit

En dat zijn precies de situaties die slow travel zo fantastisch maken. De spontane ontmoetingen en uitnodigingen die hier vaak mee samengaan. Sta hier dus voor open. Werk niet enkel je vooraf opgestelde bucketlist af, maar laat je planning juist zoveel mogelijk open. Als je bij het opstaan al hebt besloten dat je vandaag koste wat kost dat ene hoogtepunt wil bezoeken, ben je waarschijnlijk eerder geneigd het gratis parkfestival voorbij te lopen. Uiteraard vraagt elke reis om enige planning. Van tevoren bedenken welke spots je écht niet wil missen is dan ook volstrekt logisch. Maar plan ook wat dagen in waarop je je dagbesteding aan toeval kan overlaten en waarop je van de gebaande paden kan afwijken.

 

Reiziger
© astarot / Shutterstock.com

 

7. Doe alsof je thuis bent

Misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven: doe alsof je thuis bent. Oftewel, functioneer zoals je thuis ook zou functioneren. Op reis zijn de simpele dingen, zoals boodschappen doen of een wandeling door het park, opeens opwindende ervaringen. Waarom? Omdat je in een abnormale omgeving bent. Juist door alledaagse dingen te doen in een ander milieu, focus je nog meer op dat wat nieuw is en wordt je reiservaring des te authentieker. 

 

Slow travel en duurzaam reizen gaan hand in hand. Dus waarom pas je niet gelijk deze groene reistips toe? 

 

bron: www.3opreis.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.