Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 26 mei 2023 @ 17:57 door Travelboy , 377 keer bekeken

Voor veel bewoners van het vlakke land zijn bergen de ultieme vakantiebestemming. En natuurlijk gaat de camera mee. Maar soms blijken de foto’s van berglandschappen bij thuiskomst niet helemaal het gevoel van het belevingsmoment weer te geven. Hoe pak je dat aan? 

 

 

• Zorg ervoor dat je niet met je rug naar de zon toe staat. De bergen voor je camera hebben dan weinig of geen schaduwen en ogen daardoor zeer plat. Als het licht van opzij komt, ontstaat er meer diepte in het beeld. Ook hier geldt dat een lage zonnestand (’s ochtends of ’s avonds) de beste en meest sfeervolle resultaten geeft.

 

• Vroeg in de ochtend heb je de meeste kans op fotogenieke nevels in het dal. Vooral als het geregend heeft, heb je volgende ochtend veel kans op nevel. Zorg dan dat je net voor zonsopgang al een eindje boven het dal bent en dus al “boven de wolken” staat. Met de eerste zonnestralen over de nevels in het dal kun je de mooiste platen maken.

 

• De beste plek om te fotograferen is meestal niet in het dal. Beklim een wat lagere berg/heuvel om een mooi zicht op de omringende toppen te hebben. Vanaf de allerhoogste top heb je vaak geen zicht meer op het dal en dat kan je foto juist weer saaier maken. Zorg voor een interessante voorgrond, zoals een struik of een mooie steen, om meer diepte aan het beeld te geven. De eerdergenoemde nevel in het dal geeft extra diepte in je foto. Ook reflecties in een bergmeer kunnen je beeld interessanter maken.

 

• Bij zonnig weer is het vaak nodig om onder te belichten. Zeker als je hogere bergtoppen in de verte wilt fotograferen zul je flink moeten corrigeren in de belichting, anders zul je ze niet terugvinden in je foto. Als er nog (wat) sneeuw ligt, moet je ook onderbelichten. Anders zullen de sneeuwplakken er uitzien als witte, uitgebeten plekken.

 

• Probeer bergen te vinden die niet eentonig begroeid zijn.  Een afwisseling van naaldbossen, loofbossen, rotspartijen en kale vlaktes zorgt voor een spannende foto waarop je ook een betere indruk krijgt van de hoogte.

 

bergen

 

• Vanuit Nederland en België zijn de dichtsbijzijnde echte bergen te vinden in de Franse Vogezen en het Duitse Zwarte Woud.

 

• Lees hier meer over fotograferen tijdens de vakantie in het buitenland.

 

bron: www.rootsmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.