Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 26 februari 2023 @ 04:52 door Travelboy , 283 keer bekeken

Langs de nieuwe zijderoute is de titel van een nieuw reisprogramma bij de VPRO. Daarbij reizen Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius door gebieden die nu nog onbekend zijn bij veel Nederlanders.

 

Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Kirgistan en Pakistan. Landen die ooit de Oude Zijderoute, hét handelscentrum van de wereld, vormden. De meeste westerlingen hebben tegenwoordig andere associaties bij Centraal-Azië: veel olie en gas, lang zittende tirannen, en gewelddadige stepperegio’s bewoond door ongecultiveerde types (met dank aan Sacha Baron Cohen’s alter ego Borat). 

 

 

De twee presentatoren van het programma.

 

 

Vanwege de strategische ligging en enorme energievoorraden is er hernieuwde belangstelling van de wereld. In de nieuwe VPRO-serie Langs de nieuwe zijderoute verkennen Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius dit gebied, dat voor veel Nederlanders nog onbekend terrein is.

 

Energieprojecten

 

Grootmachten van de wereld zijn opnieuw geïnteresseerd in het gebied, dat door sommigen zelfs het ‘nieuwe centrum van de wereld’ wordt genoemd. Er is een groot spel gaande waarbij China en Rusland hun grip op landen als Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan proberen te verstevigen. Er worden grootse energie- en infrastructurele projecten opgetuigd en China steekt miljarden in de aanleg van haar ‘Nieuwe Zijderoute’ die dwars door landen als Kazachstan en Pakistan loopt. China wint snel aan invloed, want wie controle heeft over de zijderoute, bepaalt de geschiedenis.

 

Heropvoedingskampen

 

Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius gaan op zoek naar belangrijke verhalen die nog niet verteld zijn. Ruben spreekt bijvoorbeeld uit China gevluchte Kazachen, die een verschrikkelijke tijd hebben doorgebracht in China’s heropvoedingskampen. En Jelle ontmoet één van de talloze Russische mannen die naar Kazachstan zijn ontvlucht. Leidt de intocht van meer dan een miljoen Russen tot spanningen?

 

Over de makers

 

Jelle Brandt Corstius woonde als correspondent vijf jaar in Rusland, Ruben Terlou bracht lange tijd door in China als fotograaf en journalist. Kijkend met de blik van hun voormalige standplaatsen reizen de journalisten in Langs de nieuwe zijderoute door Centraal-Azië.

 

Langs de nieuwe zijderoute (6×45 min), vanaf zondag 5 maart, elke zondag, 20.20 uur, VPRO, NPO 2 en NPO Start totaal aantal afleveringen: 6.

 

Meer informatie: vpro.nl/langsdenieuwezijderoute Meepraten met #langsdenieuwezijderoute

 

bron: www.elkedagvakantie.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.