Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 06 september 2023 @ 00:00 door Travelboy , 467 keer bekeken

Alleen op reis gaan, oftewel 'soloreizen', wordt steeds populairder. Uit cijfers van Airbnb blijkt deze week namelijk dat het aantal soloreizigers vorig jaar flink is toegenomen: in 2022 waren er 70 procent meer mensen die alleen reisden dan in het jaar ervoor. Waarom is die soloreis zo in trek, en bij wie?

 

Ook bij reisbureau Kilroy zien ze dat er meer animo is voor alleen reizen. "Steeds meer jongeren willen informatie en advies over het plannen en uitvoeren van een soloreis. Ze zijn op zoek naar waardevolle inzichten, praktische tips en persoonlijke ervaringen" zegt marketingcoördinator Lotte Bikker. 

 

Het bureau merkt op dat het alleen reizen vooral bij vrouwen in de smaak valt. "Een groeiend aantal vrouwen maakt de beslissing om alleen op reis te gaan", zegt Bikker. "Om verschillende redenen, bijvoorbeeld het ontbreken van een vriend of vriendin die beschikbaar is voor een reis of dezelfde bestemming wil verkennen."

 

Vaardigheden voor het leven

 

Bij deze doelgroep is behoefte aan persoonlijke groei een belangrijke factor. "Bij het solo reizen ben je immers meer op jezelf aangewezen", licht Bikker toe. "Het is een bekrachtigende ervaring."

 

Liesbeth Rasker, die het boek Solo reizen: Hoe je in je eentje de wereld trotseert schreef, kan erover meepraten. "Solo reizen maakt je zelfstandig, hier heb je je hele leven wat aan", zegt Rasker. "Als je een paar keer alleen op reis bent leer je op eigen benen staan. Je wordt er zelfverzekerd van."

 

Maar niet alleen twintigers hebben baat bij solo reizen. "Het geldt ook als je wat ouder bent – zeg begin 30 – en je bent lekker vrijgezel", gaat Rasker verder. "Dan kan je denken: ik ga maar niet op reis, want niemand wil mee. Maar dat is onzin: ga in je eentje."

 

Vakantiehuis vs. hotel

 

Volgens Egbert van der Zee, onderzoeker Toerisme aan de Universiteit Utrecht, is de populariteit van het solo reizen mogelijk te verklaren doordat er tegenwoordig meer mogelijkheden zijn om alleen te gaan.

 

Bijvoorbeeld door initiatieven als Airbnb. Het platform heeft ervoor gezorgd dat een vakantiehuis boeken – in plaats van een hotel – gewoner is geworden. "Ze staan letterlijk overal: van Amsterdam, tot de Waddeneilanden, tot in iemands schuur", gaat Van der Zee verder. "Dat maakt het makkelijker om alleen te reizen. Het is echt is echt iets anders dan een hotel boeken."

 

Voor solo reizigers is het vooral aantrekkelijk omdat ze zo minder opvallen. "Veel mensen voelen zich al opgelaten als ze alleen in een restaurantzaal zitten. Opgaan in het geheel is fijner voor veel mensen."

 

Nieuwe sociale verbindingen

 

Wie het solo reizen aandurft, maar compleet alleen op pad gaan nog te spannend vindt, hoeft zich geen zorgen te maken. "Er bestaan verschillende manieren om solo reizen invulling te geven", gaat Bikker van Kilroy verder. "Je kunt ervoor kiezen om de complete reis in je eentje te ondernemen, maar het komt steeds vaker voor dat jongeren alleen op reis gaan en tegelijkertijd actief op zoek zijn naar nieuwe sociale verbindingen."

 

 

Voor hen is de groepsreis mogelijk een uitkomst. "Een groepsreis stelt reizigers in staat om snel nieuwe contacten te leggen en vriendschappen te sluiten met andere backpackers. Dit zorgt voor een gevoel van gemeenschap en gezelschap, zelfs tijdens solo reizen. Na een groepsreis kiezen jongeren ervoor om zelf verder te reizen of om bij andere backpackers aan te sluiten", aldus Bikkers.

 

Ook ervaren soloreiziger Liesbeth Rasker geeft toe dat solo reizen niet voor iedereen een ideale ervaring is. "Maar daar kom je alleen achter als je het doet", besluit Rasker. Ze voegt toe: "Je moet het wel met jezelf kunnen vinden, maar dat is iets wat je leert als je alleen op reis gaat."

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.