Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 12 oktober 2023 @ 00:45 door Travelboy , 435 keer bekeken

De befaamde Michelingids, bekend van zijn restaurantbeoordelingen, krijgt er vanaf volgend jaar een uitgave bij. Daarin worden ‘de meest uitzonderlijke hotels ter wereld’ onderscheiden, zo maakte directeur Gwendal Poullennec bekend

 

 

De hotelranglijst zal in de eerste helft van 2024 worden onthuld. De vorm en de datum zijn nog niet vastgesteld. De manier van beoordelen wel. Dat gebeurt met ‘sleutels’ in plaats van met sterren zoals bij de restaurantonderscheidingen.

 

,,De gedachte achter de eerste Michelingids was om reizigers sleutels tot ontdekking te geven en hun keuzes te verlichten in een tijd die gekenmerkt werd door een gebrek aan informatie”, legt Poullennec uit aan persbureau AFP. De Franse restaurantranglijst van de hand van de broers André en Edouard Michelin verscheen in 1900 met automobilisten als doelgroep. In de beoordelingen geeft één ster aan dat de horecagelegenheid ‘een stop waard’ is, twee sterren staan voor ‘een omweg waard’ en drie voor ‘een bijzondere reis waard’.

 

,,Tegenwoordig worden automobilisten geconfronteerd met een massa aan informatie. Gebruikers van onze gids brengen gemiddeld 10 uur door op schermen om zich voor te bereiden op een reis en raadplegen meer dan tien platformen. Een ware hindernisbaan”, aldus de directeur, die sinds 2018 aan het hoofd staat van de gastronomische gidsen.

 

Gebruikers van onze gids zoeken een referentie om de massa aan informatie te filteren

Directeur Gwendal Poullennec

 

Michelin wil het kiezen makkelijker maken. De Michelin-teams werken al vier jaar samen met die van Tablet Hotel om een ​​eerste selectie te vormen.

 

120 landen

 

De Amerikaanse site, die sinds 2018 deel uitmaakt van de Michelin-groep, biedt een selectie van ’s werelds ‘meest opwindende’ boetiek- en vijfsterrenhotels. ‘Voor deze nieuwe selectie hebben de teams van de Michelin Gids gekozen voor etablissementen die de kunst van gastvrijheid op het hoogste niveau plaatsen en bijdragen aan het creëren van unieke ervaringen’, luidt het.

 

De selectie bestaat momenteel uit 5300 hotels in 120 landen. Daaronder ook Nederland, met 76 geselecteerde luxehotels als Andaz (Amsterdam), Suite Hotel Pincoffs (Rotterdam), Court Hotel (Utrecht), Hotel Des Indes (Den Haag), Librije’s Hotel (Zwolle), Hotel Auberge du Bonheur (Tilburg), The Market Hotel (Groningen), Château St. Gerlach (Valkenburg). De beoordeelde hotels krijgen sleutels uitgereikt. Het is nog onduidelijk hoeveel sleutels een hotel kan krijgen.

 

De inspecteurs opereren incognito en betalen hun overnachtingen, net zoals ze hun maaltijd betalen bij het beoordelen van restaurants. De ‘mystery shoppers’ die de vijftig beste hotels ter wereld beoordelen, overnachten wel gratis.

 

Vijf criteria

 

Bij het beoordelen van de hotels wordt gekeken naar vijf criteria: ‘Het hotel draagt bij aan de lokale ervaring (1), uitmuntendheid op het vlak van architectuur en interieurontwerp (2), kwaliteit en continuïteit van service, comfort en onderhoud (3), eigenheid die de persoonlijkheid en het unieke karakter van het etablissement weerspiegelt (4) en de verhouding tussen de kwaliteit van de ervaring en de betaalde prijs (5)’, luidt het in de toelichting voor Nederland en België.

 

Economisch model

 

De eerste hotelranglijst zal dienen als basis voor de toekomstige lijsten. Voor zijn economisch model vertrouwt de Michelin Gids op reserveringen, net als bij de restaurantuitgave. Daar levert elk couvert (persoon) dat via de website en mobiele app is gereserveerd en gehonoreerd een euro op.

 

Bij hotels die langs dezelfde weg geboekt worden ligt de commissie tussen de 10 en 15 procent, wat volgens Poullennec overeenkomt met de marktnormen. Hij benadrukt dat een nauwe band bestaat tussen de verkoopteams en degenen die verantwoordelijk zijn voor de selectie.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.