Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 06 juli 2023 @ 00:03 door Travelboy , 444 keer bekeken

Voetjes omhoog, koffie in je hand en staren naar het almaar veranderende landschap. Reizen met de trein wordt een steeds beter alternatief voor het minder zuinige vliegtuig. Maar hoe zorg je nou dat je ticket zo goedkoop mogelijk is? We geven je de beste tips.

 

De trein heeft veel voordelen ten opzichte van het vliegtuig. Minder gedoe met inchecken, geen ellenlange wachtrijen, minder vervuiling en bij aankomst sta je vaak midden in de stad. Enig nadeel? Het vliegtuig is vaak, in vergelijking met de trein, spotgoedkoop. Maar niet getreurd: wij zochten voor je uit hoe je volgende treinreis door Europa een stuk goedkoper is. 

 

Goedkoop treinen
© Gaspar Janos / Shutterstock.com

Boek zo vroeg mogelijk

Een goedkoop lastminuteticket? Dat zit er bij een internationale treinrit waarschijnlijk niet in. De vuistregel bij treintickets is: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je rit. Het is namelijk zo dat er per trein een bepaald aantal tickets verkrijgbaar zijn met een lager tarief. En hoe minder tickets verkocht, hoe meer kans je hebt op een ticket met een laag tarief. Zorg dus dat je er op tijd bij bent. 

Weet wanneer tickets beschikbaar zijn

Vanaf wanneer is een ticket dan beschikbaar? Dat verschilt per spoorwegmaatschappij. Normaal gesproken zijn tickets tussen de drie en zes maanden voor vertrek beschikbaar. Plan je trip dus ruim van tevoren, zoek goed uit bij welke spoorwegmaatschappij je gaat boeken én hoeveel maanden voor vertrek tickets beschikbaar zijn bij deze maatschappij. Dat lees je vaak op de website. 

 

Weet je al wanneer je gaat, maar is een ticket nog niet beschikbaar? Vaak kan je online een datum selecteren en een e-mailalert instellen. Zodra de tickets beschikbaar zijn, krijg je een melding en ben je een van de eersten die een stoel boekt. 

 

Goedkoop treinen
© Yurasov Valery / Shutterstock.com

De juiste dag en tijd 

Zoals je je waarschijnlijk kan voorstellen, zijn internationale treinritten populairder in of rond het weekend. Het gevolg? De coupés zijn doordeweeks leger en de tickets dus voordeliger. Vooral op dinsdag, woensdag en donderdag heb je de grootste kans op een goedkope stoel. Hetzelfde geldt voor het hoog- en laagseizoen. In een vakantiemaand als juli of tijdens de feestdagen zijn tickets door de grote vraag duurder dan in een maand als november. 

 

En niet alleen per dag verschilt de prijs. Ook de tijd heeft een behoorlijke invloed. Want de meeste mensen staan liever niet om vijf uur ’s ochtends in de kou op een trein te wachten. Treinen die heel voeg of laat op de dag vertrekken zijn daarom vaak het goedkoopst. 

Trommel je vrienden op

Alleen reizen is leuk, maar het gezegde luidt niet voor niets: ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. En daar lijken veel spoorwegmaatschappijen het mee eens te zijn. Soms bieden zij namelijk korting aan voor groepsreizen vanaf ongeveer vier personen. Bij sommige organisaties geldt het zelfs: hoe groter de groep, hoe minder je betaalt. Dus hup, trommel je vrienden op en schommel samen door het diverse Europese landschap. 

 

Wie vaak ook voor een scherp prijsje mee mogen? Kinderen. Bij veel maatschappijen kunnen kinderen tot twaalf of soms wel vijftien jaar gratis reizen. 

 

Goedkoop treinen
© Lucia Romero / Shutterstock.com

Splits je reis

Bij langere treinritten kan het voordeliger zijn om je reis te splitsen. Net als bij vliegen is een overstap soms dus goedkoper dan een directe trip. Ga je bijvoorbeeld naar Wenen? Check dan eens wat een rit van Nederland naar Frankfurt, Frankfurt naar München en München naar Wenen kost. Wie weet ben je goedkoper uit. 

 

Klinkt leuk, maar zo’n reis vol overstappen brengt natuurlijk wel nadelen met zich mee. Je bent meestal langer onderweg en een dutje doen in je stoel is een stuk riskanter. En nog erger: je kan natuurlijk altijd je overstap missen. Daar sta je dan, ergens op een treinspoor halverwege je reis. 

Eerder uitstappen

Nog zo’n trucje: soms kan het lonen om een langere treinrit te boeken en eerder uit te stappen. Nederlandse aanbieders vragen vaak meer dan aanbieders uit andere landen. Wil je bijvoorbeeld naar het Duitse Dresden? Dan kan het dus zijn dat een ticket naar Praag bij een Tsjechische aanbieder goedkoper is dan een ticket naar Dresden bij een Duitse of Nederlandse aanbieder. Pak in dat geval dus de trein naar Praag en stap uit in Dresden. Kleine disclaimer: wel even checken of de trein echt stopt op de plek waar je uit wil stappen. Want voor je het weet, sta je echt in Praag. 

 

Goedkoop treinen
© Leonid Andronov / Shutterstock.com

Vergelijken en kortingspassen

Net zoals bij vliegen, zijn er verschillende websites en apps die dezelfde treintickets aanbieden. Het voordeel daarvan is dat die concurrentie vaak voor een lagere prijs zorgt. Kies dus niet zomaar het eerste ticket, maar kijk ook even wat andere aanbieders voor dezelfde stoel vragen. Het verschil in ticketprijzen kan soms behoorlijk groot zijn. 

 

Ga je flink treinen de komende tijd? Dan is het waarschijnlijk de moeite waard om een interrail-pas aan te schaffen. Daarmee kan je één of meerdere maanden door Europa reizen voor een vast bedrag. Hoeveel je betaalt? Dat is afhankelijk van hoeveel dagen je gaat reizen. Dus plan je trip, bereken hoeveel dagen je op het spoor doorbrengt en kies de pas die bij jou past. Waarschijnlijk ben je goedkoper uit dan dat je elke keer een apart ticket boekt.

 

Hou er trouwens wel rekening mee dat je in landen als FrankrijkItalië en Spanje van tevoren vaak een zitplaats moet reserveren. Ook met een kortingspas. Daarvoor worden meestal extra kosten in rekening gebracht. En check even welke treinen inbegrepen zijn. Een nacht- of hogesnelheidstrein behoort niet altijd tot het assortiment. 

 

Goedkoop treinen
© Prokopenko Anton / Shutterstock.com

Tip voor de luxepaardjes 

Een écht luxepaardje reist natuurlijk liever eersteklas. Meer beenruimte, een gratis krantje en soms zelfs een maaltijdservice. Maar eersteklas reizen betekent vaak ook eersteklas dokken. Gelukkig is dit niet altijd het geval. Veel meer mensen zoeken naar tickets in de tweedeklas, waardoor de eersteklascoupé vaak leger blijft. Het gevolg? Tickets in de eersteklas zijn niet altijd veel duurder dan een tweedeklasticket. Vooral bij lastminuteboekingen scheelt het in sommige gevallen maar één of een paar tientjes. Altijd even het kijken waard voor je een urenlange treinreis boekt. 

Vertraging? Bellen!

Voordat je op reis gaat, neem je natuurlijk de nodige maatregelen nemen om zoveel mogelijk geld te besparen. Maar ook naderhand is het belangrijk dat je niks laat liggen. Heeft je internationale treinreis bijvoorbeeld vertraging opgelopen? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met de spoorwegmaatschappij waarmee je reisde. Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op een compensatie. En dat is altijd de moeite waard. Kan je met dat geld alvast je volgende goedkope treinreis boeken. 

Volg 3 op reis 

Oké, nog één bonustip dan. Door ons op Facebook en Instagram te volgen, word je continu op de hoogte gebracht van de beste treintrips. Of het nou gaat over gratis treinreizen door Spanje, onbeperkt reizen door Duitsland voor negen euro of een rechtstreekse trein naar het Zweedse GöteburgWe got you covered!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.