Blogposts
Blog
Geplaatst op zaterdag 04 november 2023 @ 00:00 door Travelboy , 790 keer bekeken
Op vakantie in toeristische bestemmingen kom je ze vaak tegen: kraampjes vol met namaakkleding van populaire modemerken zoals Gucci of Nike. De aanbiedingen lijken bijna te mooi om waar te zijn. Maar is namaakkleding kopen op vakantie echt zo’n goede deal? En is het eigenlijk wel legaal om namaakkleding mee naar Nederland te nemen?
Altijd leuk om op buitenlandse markten, zoals deze in Caïro, rond te struinen, maar pas op voor namaakkleding © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Op die leuke toeristenmarkten in Bali of in de Grand Bazaar in Istanbul en tal van andere bestemmingen waar veel toeristen komen struikel je er over: handelaren die je tassen, schoenen en kleding aanbieden van dure modemerken zoals Gucci, LVTH of Nike voor een fractie van de prijs die je daar in Nederland voor betaalt. En dan zijn er ook nog supervriendelijke, vlotte boys die je op het strand zo’n kekke zonnebril van een duur brillenmarkt voor een schijntje aanbiedt. Je zou wel een dief van je eigen portemonnee zijn als je zo’n buitenkans voorbij laat gaan, toch?
Diep van binnen weet je waarschijnlijk wel dat het om namaakkleding gaat. Maar ja, de spullen zijn bijna niet van echt te onderscheiden en wie wil er nou niet met mooie merkspullen gezien worden?
Namaakkleding, ook wel bekend als knock-offs of replicas, zijn gekopieerd van kledingstukken van high-end designer items. Ze worden verkocht tegen veel lagere prijzen dan de echte kledingstukken, sieraden en tassen. Deze items worden vaak geproduceerd in landen waar de productiekosten laag zijn en worden verkocht aan toeristen als ‘echte’ designer items. Hoewel ze er misschien uitzien als het echte werk, zijn ze dat vaak niet. Ze zijn meestal gemaakt van goedkopere materialen en missen de verfijning en kwaliteit van echte designer items, zoals de exclusieve kleding bij LUTZ dat wel heeft.
Er is een breed scala aan modemerken waarvan namaakproducten worden geproduceerd en verkocht. De meest vervalste merken zijn vaak de meest bekende en gewilde merken op de wereldwijde markt. Enkele van de merken waarvan vaak namaakproducten worden gemaakt, zijn:
• Louis Vuitton: Vooral tassen van dit merk worden vaak nagemaakt, gezien het iconische monogram en de status die het merk met zich meebrengt.
• Gucci: Van tassen tot riemen en schoenen, Gucci is een van de meest vervalste merken ter wereld.
• Chanel: De klassieke Chanel flap-tas en het dubbele C-logo zijn geliefde items voor vervalsers.
• Nike: Vooral populaire sneakermodellen zoals de Air Jordan worden vaak nagemaakt.
• Adidas: De Yeezy-lijn, in samenwerking met Kanye West, is een populair doelwit voor namaak.
• Rolex: Hoewel dit voornamelijk horloges betreft, is Rolex een van de meest vervalste luxe merken.
• Supreme: Dit streetwear-merk heeft een enorme cult-following, wat het aantrekkelijk maakt voor vervalsers.
• Ray-Ban: De iconische zonnebrilmodellen van dit merk worden wereldwijd vervalst.
• Burberry: Het kenmerkende ruitpatroon van Burberry is vaak terug te zien in namaakproducten, van sjaals tot tassen.
• Hermès: De Birkin- en Kelly-tassen van Hermès zijn enkele van de meest gewilde (en duurste) tassen ter wereld, wat ze aantrekkelijk maakt voor vervalsers.
• Cambio: Dit merk heeft recent ook de aandacht getrokken van vervalsers. Hoewel het misschien niet zo wereldwijd erkend is als sommige van de bovengenoemde merken, heeft Cambio, bekend om zijn hoogwaardige broeken en jeans, te maken gehad met het probleem van namaakproducten.
Het kopen van namaakkleding is om verschillende redenen ethisch gezien problematisch. Ten eerste is er de kwestie van intellectueel eigendom. Designers besteden jaren aan het perfectioneren van hun ontwerpen en het bouwen van hun merk. Wanneer iemand hun ontwerpen kopieert en verkoopt zonder hun toestemming, is dit een inbreuk op hun rechten. Bovendien kunnen de omstandigheden waaronder namaakkleding wordt geproduceerd, vaak onethisch zijn. Arbeiders worden vaak onderbetaald en werken in onveilige omstandigheden.
In veel landen, waaronder Nederland, is het illegaal om namaakkleding te kopen en te verkopen. Je kunt een boete krijgen als je betrapt wordt op het importeren van namaakgoederen. Bovendien kunnen merken je aanklagen voor het kopen van hun nagemaakte items. Goed oppassen, dus. Tegelijkertijd mag je van de Nederlandse overheid namaakkleding voor eigen gebruik of om cadeau te geven wél meenemen naar Nederland, zo staat op de site van de Belastingdienst – Douane. Je moet de spullen zelf meenemen en je mag ze niet verhandelen. Wie dus met een koffer vol namaakkleding op Schiphol door de douane loopt, heeft wat uit te leggen.
Ja, sommige namaakkleding kan er zeer overtuigend uitzien. Maar er zijn vaak subtiele verschillen die het verschil maken tussen een echt en een nagemaakt item. De stiksels kunnen van lagere kwaliteit zijn, of het logo kan net iets anders zijn. Bovendien, zelfs als niemand anders het verschil ziet, weet je zelf dat je een nep item draagt. Dit kan invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je jezelf presenteert.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om die goedkope designer knock-off te kopen terwijl je op vakantie bent, is het belangrijk om de bredere implicaties te overwegen. Niet alleen loop je het risico op juridische problemen, maar er zijn ook ethische kwesties om over na te denken. Mode draait om expressie en authenticiteit, en het dragen van namaakkleding kan afbreuk doen aan die idealen. Dus de volgende keer dat je die neppe Gucci-tas ziet op een markt in het buitenland, denk dan twee keer na voordat je je portemonnee trekt.
bron: www.reisprofs.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.