Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 30 november 2023 @ 00:02 door Travelboy , 277 keer bekeken

Zeg je wintersport, dan zeg je: de Alpen. Mooie bestemming met prachtige landen, maar niet altijd het voordeligst en ook niet heel origineel meer. Op zoek naar een verrassende wintersportbestemming die niet alleen goed is voor je adrenaline maar ook voor je portemonnee?

 

Ja hoor, ‘tis (almost) the season. De kerstmuziek is overal waar je gaat of staat al te horen en het is slechts een kwestie van tijd of de straten en de daken zijn alweer bedekt met dikke pakken sneeuw. Veel Nederlanders reizen daarom nu al af naar skigebieden in de Alpen om volop te kunnen profiteren van alles wat het seizoen te bieden heeft. Maar in deze Alpenlanden, zoals ZwitserlandDuitslandItaliëFrankrijk of Oostenrijk, tel je al gauw zo’n paar honderd euro per nacht neer. Dan komt daar nog minstens honderdvijftig euro voor een paar goede huurski’s bij. En vergeet ook niet de skipas van zo’n driehonderd euro. Nee, voor de helft van de prijs ga je al naar een bijzonder goedkoop alternatief met prima voorzieningen. Lees snel verder om te weten welke dat zijn.

 

Familie gaat goedkoop skiën in Europa
© Ju1978 / Shutterstock.com

 

Skiën in de Bulgaarse Balkan

 

Bansko in Bulgarije is een naam die hoog in het vaandel staat binnen de wintersportwereld. Het compacte ijsparadijs op de noordelijke helling van de berg Todorka is de laatste jaren uitgegroeid tot Bulgarije's beste skibestemming. Het gebied heeft een divers aanbod aan pistes die leuk zijn voor zowel beginners als voor de doorgewinterde skiërs. Met 75 kilometer aan verzorgde afdalingen, betaalbare luxe en moderne faciliteiten is Bansko een serieuze concurrent voor de duurdere Alpenresorts. De mix van sneeuwgarantie en een levendige après-ski scene maakt het een trekpleister voor een breed publiek aan wintersporters.

 

Het is hier mogelijk om omgerekend dertig euro per nacht voor je accommodatie te betalen. Een skipas is hier zo’n 45 euro per dag. Voor de goedkoopste skiset betaal je hier ongeveer vijftien euro per dag. Eet je buiten de deur? Dan ga je naar de nabijgelegen dorpjes Banderisjhka of Shiligarnika. Hier betaal je voor ontbijt, lunch en avondeten bij elkaar opgeteld zo’n vijftien euro. Het volledige kostenplaatje is daarmee 120 euro per dag als je gaat skiën in Bulgarije.

 

Meiden gaan goedkoop skiën in Vasilitsa in Griekenland
© Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

 

Klein maar fijn in het Griekse Vasilitsa

 

Vasilitsa, gelegen in het schilderachtige Pindosgebergte, is het best bewaarde geheim in Griekenland voor sneeuwliefhebbers. In West-Macedonië, ten oosten van Epirus, vind je 22 kilometer aan skipiste, vijf liften en zestien pistes. Het skigebied is een stuk kleiner dan dat van Bansko, maar daarmee zeker niet minder goed. Het is hier namelijk een stuk rustiger, wat voor boarders en skiërs die de voorkeur geven aan een rustige afdaling boven drukke, commerciële pistes juist weer een voordeel is. Omdat de pistes hier moeilijker zijn, is het vooral voor de wat ervarener skiërs een heerlijk toevluchtsoord. Het is dus misschien kleiner dan de traditionele hotspots, maar wat het mist in grootte, compenseert het ruimschoots met z’n charmante bergdorpjes en lage prijzen. En nog een voordeel: met een lang seizoen dankzij de laat smeltende sneeuw, biedt Vasilitsa een langere periode om van de hellingen te genieten.

 

Het kostenplaatje? Dat is als volgt. Je kan hier overnachten voor zeventig euro per nacht. Een skipas is 17 euro per dag en voor je skiset die je huurt leg je vijftien euro per dag neer. Het eten? Als je het goed doet, betaal je hier gemiddeld vijfendertig euro voor drie maaltijden per dag. Met dit alles bij elkaar opgeteld, kom je per dag uit op ongeveer bijna 140 euro.

 

Slovenië wintersport Vogel
© Matej Kastelic / Shutterstock.com

 

Rustig afdalen in het Triglavgebergte van Slovenië

 

Net over de grens van Oostenrijk en Italië vind je Vogel in Slovenië, een skigebied uit je wildste dromen. Gelegen in het Triglav nationaal park, biedt deze regio niet alleen goed onderhouden pistes, maar ook een spectaculair uitzicht over het meer van Bohinj en de omliggende Alpen. De 22 kilometer aan pistes is een echte all-round wintersportbestemming. Zowel beginnende skiërs als gevorderden kunnen hier hun hart ophalen en het is ook nog eens een heel gezinsvriendelijk. Dat betekent wel dat voor de waaghalzen hier misschien iets minder te beleven is; hier zijn namelijk geen zwarte pistes. Tijdens je afdaling kan je hier dus lekker rustig je krantje lezen. Met minder drukte is het perfect voor gezinnen of mensen die willen leren in een ontspannen omgeving.

 

Dan zetten we eens even de sommetjes onder elkaar. Je overnacht hier al voor zestig euro per nacht, voor je skipas betaal je 42 euro en je huurt een setje ski’s al voor 28 euro. Je eet hier gemiddeld voor vijfendertig euro per dag. Tel je dit allemaal bij elkaar op, dan kom je uit op ongeveer 165 euro per dag om hier rond te komen.

 

Wintersport in Polen, Szczyrk
© Stepniak / Shutterstock.com

 

Winterwonderland in Zuid-Polen

 

Nee, niet de zuidpool, maar Zuid-Polen! Je weet wel, dat land dat ten oosten van Duitsland ligt? Het Oost-Europese land wordt vaak over het hoofd gezien als wintersportbestemming, maar dat is absoluut onterecht. Wintersporters worden hier namelijk echt beloond met een combinatie van goede kwaliteit van accommodaties en skifaciliteiten en uitstekende prijzen. Het aantal skiresorts groeit hier enorm. Dit gebied in Polen heeft dan ook uitstekende pistes voor beginners en voor ervaren skiërs. Het grootste skigebied van Polen bij het bergdorp Szczyrk pronkt met 36 kilometer aan pistes, een gastvrije cultuur en een hoge kwaliteit aan voorzieningen.

 

En wat zijn dan die uitstekende prijzen? Nou, voor vijftig euro per nacht, een skipas voor veertig euro per dag, een setje ski’s met een huurprijs van 62 euro per dag en een eetprijs van slechts vijftien euro voor drie maaltijden op een dag, ben je hier 167 euro in totaal per dag kwijt.

 

Dat bewijst maar weer dat wintersport geen honderden euro’s per dag hoeft te kosten. En dan vind je hier niet alleen prachtige pistes en uitstekende faciliteiten, maar ook een unieke wintersportervaring waarover je kan opscheppen tegen je vrienden die zich scheel betalen aan een ski-resort in de Alpen. Dus wat houdt je nog tegen?

 

Ben je de ski’s nou juist meer dan zat, maar wil je toch op wintersport? Lees hier de beste Tips voor een onvergetelijke wintersport zonder ski’s.

 

bron: www.3opreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.