Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 24 juni 2023 @ 00:28 door Travelboy , 372 keer bekeken

Er staan tropische temperaturen op de planning voor dit weekend. Voor veel mensen een goede reden om de hort op te gaan. Het belangrijkste om dan niet te vergeten: een flinke laag zonnebrand. Maar welke zonnebrand is de beste optie? Daarvoor moet je bij de Consumentenbond zijn.

 

Lekker, die warmte. Maar het levert ook de nodige zorgen op. Zo is het niet alleen belangrijk om uitdroging te voorkomen, maar is het ook hoognodig om jezelf te beschermen tegen verbranding. Smeren, dus.

 

Welke zonnebrand kies je?

 

Omdat de markt van zonnebrand nogal groot is, test De Consumentenbond ieder jaar de verschillende zonnecrèmes uit. Wat smeert prettig en welke keuze biedt de beste bescherming? Daarnaast wordt er getest op zowel uva-bescherming en uvb-bescherming.

 

Het verschil tussen uva- en uvb-straling

Zonlicht bestaat uit uv-straling, dat is opgebouwd uit twee soorten straling: uva-straling en uvb-straling. Blootstelling aan uva-straling veroorzaakt huidveroudering en is één van de oorzaken van huidkanker. Uvb-straling zorgt ervoor dat de kleur van je huid verandert of zelfs verbrandt. Daarnaast heeft uvb-straling ook een positief effect op ons. Dat zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, legt het KWF uit.

 

 

In de test zijn zonnebrandcrèmes met SPF 30 en SPF 50 meegenomen, waar SPF staat voor de zonbeschermingsfactor. Niet geheel onbelangrijk: die zonbeschermingsfactor beschermt alleen tegen uvb-straling. Het getal op de verpakking staat voor de vermeningvuldigingstijd van verbranding. Zou je zonder zonbescherming in 5 minuten verbranden? Dan verbrand je met een factor 50 zonbescherming na 250 minuten (5 keer 50).

 

Dit geldt volgens de Consumentenbond alleen wanneer je iedere twee uur blijft smeren in een behoorlijk dikke laag. Dat vraagt namelijk om 2 milligram zonnebrand per vierkante centimeter huid. De meeste mensen smeren slechts de helft van deze hoeveelheid. Dan is het zaak om nog vaker het smeersel erbij te pakken.

 

De beste zonnebrandcrèmes volgens de Consumentenbond

 

Maar welke zonnebrand komt het beste uit de bus? En credo ‘goedkoop is duurkoop’, geldt dat eigenlijk ook voor zonnebrand? Volgens de Consumentenbond niet. Er is namelijk een aantal budgetvriendelijke zonbeschermers dat behoorlijk goed uit de bus komt.

 

Zonnebrand Soort Prijs
1. Dr. Jetske Ultee Suncover 17 euro
2. Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023 43 euro
3. Decathlon Active 30 solaire sun spray 10 euro
4. Biodermal Kids Zonnespray SPF 50+ 16 euro
5. Biodermal Hydraplus Zonnespray 50plus 16,50 euro
6. Nivea Sun Protect & Hydrate 14,19 euro
6. Biotherm Sun Waterlover hydrating sun milk 29,94 euro
7. Garnier Ambre Solaire Beschermende Zonnemelk (SPF30) 13,94 euro
8. Vision Baby & Young kids 13,99 euro
9. Biodermal Hydraplus Zonnespray 30 16 euro
10. Vichy Capital Soleil Solar eco-designed milk 27,94 euro

 

Naast de aanraders van de Consumentenbond zijn er ook de nodige afraders uit de bus gekomen. Zo kun je volgens de experts de Clear & Dry Transparante Spray met SPF 30 beter op de plank laten staan – dat scheelt je ook nog eens 29 euro. De beschermingsfactor wordt namelijk niet gehaald én de spray beschermt ook niet tegen uva-straling. Lees hier meer over de test.

 

bron: www.manners.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.